Vedvarende redusert hørsel etter forkjølelsen

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg fikk for 2,5 uker siden en kraftig forkjølelse/luftveisinfeksjon med masse hoste og sliming. Hadde litt feber som jeg brukte Paracet mot. Brukte også Otrivin for å løsne slim. Dette fungerte bra. Etter en uke mistet jeg gradvis hørselen på begge ører. Jeg kan kanskje beskrive det som om jeg går konstant med øreklokker på meg. Hvis jeg skule anslå ville jeg tro at jeg hører omentrendt 50% av det jeg før hørte.
Jeg hadde ikke ørebetennelese eller annen betennelse i denne perioden iflg legen. Har vært hos fastlegen som mener at dette går over og at hørselen kommer igjen om litt. Han så inn i ørene og sa at begge trommehinnene var sugd noe innover. Er nå blitt adskillig lettere i nese og hoste, men ørene er fortsatt tette. Legen sier at jeg bør bruke Rhinox en uke tre ganger daglig for å løsne dette opp og at dette sannsynligvis vil hjelpe. Kan dere med deres erfaring konkludere med hva dette sannsynligvis kan være? Hvor lang tid bør jeg akseptere at dette hørseltapet står på før jeg igjen kontakter fastlegen?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. november 2018, klokken 07:32

Dette oppstod i forbindelse med forkjølelsen og dreier seg om at det vi kaller øretrompetene, som er slimhinnekledte luftekanaler opp til mellom ørene, hovner opp, akkurat som slimhinnene hovner opp andre steder ved forkjølelser. Det er gjennom disse kanalene fra nesa til mellomøret lufttrykket rundt oss når mellomøret. Dersom du kjører over fjellet  eller flyr kjenner du trykkforskjellene i mellomøret, dvs inne i øret, etter hvert som lufttrykket endrer seg avhengig av hvor høyt du befinner deg over havet. Men er kanalene tette når ikke omgivelsenes luft med det endrede lufttrykket mellomøret og det blir da undertrykk inne i øret (mellomøret), dvs for lite luft, og trommehinnen trykkes innover pga det er høyere lufttrykk på utsiden av trommehinnen enn innsiden. Når den står slik stramt innover er den ikke like bevegelig og klarer derfor ikke å overføre lyden like godt. Du kan derimot prøve å presse mer luft inn i mellomøret opp gjennom denne kanalen som starter bakerst i nesen og ender i mellomøret. Da utlikner du trykkforskjellen på utsiden og innsiden av trommehinnen og denne  vil da bevege seg normalt og du får tilbake hørselen fir en kort stund, fordi snart så blir det trykkforskjell igjen. Kanalen er jo fortsatt tett. Å utlikne vil si at du trekker pusten og blåser deretter ut mot lukket munn og nese (klyp igjen nesen med fingrene). Luften du puster ut vil da ikke ha noe annet sted å ta enn opp denne øretrompeten. Du vil kjenne en befriende trykklette  og hørselsbedring dersom du lykkes med å presse luft opp i mellomøret på denne måten, men er kanalen opp dit fortsatt for tett lykkes ikke dette, og det er der Rinexin kommer inn. Den er slimhinneavsvellende og krymper svulne slimhinner. Har du effekt av den vil du få bedre effekt av utlikningsmanøveren og etter hvert også uten å måtte utlikne. Så fastlegen har helt rett.


Hvor lang tid det tar er derimot veldig individuelt. Noen kan faktisk slite i ukevis med dette. Spesielt om man røyker, har astma eller stadig blir kald og holder liv i infeksjonen. Men du kan ikke bruke Rhinexin så lenge og det hjelper heller ikke med antibiotika. Spesielt barn, som jo har enda trangere øretrompeten, kan slite så lenge ned dette at de får dren, dvs det stikkes inn to bittesmå rør gjennom trommehinnen så mellomøret kan luftes på den måten og hørselen vedlikeholdes. Hørselen deres er viktig for språkutviklingen og det er uheldig å være hørselshemmet så lenge for dem. Hos dem kan dette nemlig være i månedsvis.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon