Vekslende mage hele livet, men nå en ny endring. Legesjekk nødvendig?

Innsendt spørsmål

­Jeg har over en periode på ca 2 uker hatt skikkelig blødning når jeg har hatt avføring. Det har ikke skjedd hver gang. Jeg har i samme periode hatt vekslende avføring og hatt vondt i magen. Dette er ikke veldig unormalt for meg da jeg så lenge jeg kan huske har hatt perioder med sånn mage. Det som er spesielt nå er at jeg har hatt mye blod både i toalettet og på papiret over en så lang periode. I tillegg til blod er det også biter av hud? eller blodblandet slim? eller størknet blod? eller i alle fall noe som kommer på papiret i tillegg. Når jeg har vært på do og hatt avføring svir jeg mye i endetarmen, ytterst og det er ubehagelig å knipe på en måte. Jeg har også hatt perioder både nå og tidligere med kløe og en følelse av at det siver noe ut av endetarm som gjør at jeg føler behov for å tørke meg. Det virker fuktig når jeg tørker meg, men det er ikke farge. Jeg har nylig tatt CT mage, MR for å undersøke om jeg hadde endiometrose der hele bukhulen ble undersøkt og MR korsrygg. Ville noen av disse undersøkelsene avslørt svulst i tarmen? Hva kan dette være og bør jeg bekymre meg? Kvinne 41 år

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. september 2016, klokken 12:01

De undersøkelsene du har gjennomført ville ikke med sikkerhet avslørt svulst i magen, dvs tarmen i dette tilfellet, men faktisk ikke av magesekken heller. Bildene ville heller ikke kunnet avsløre om det var lymfeknutereaksjon på kreft eller infeksjon i buken. Det CT-bildet for endometriosen kunne avslørt var om det var lymfeknutereaksjon omkring bekkenet og om det var væske i buken. Væske i buken dannes som følge av infeksjon eller betennelse, og den siver ned til det  laveste punktet som kalles fossa Douglasi.


Selv om du er ung og har hatt noen av disse symptomene i lang tid (noe som reduserer alvorligheten for virkelig alvorlig sykdom) så har du passert 40 og sannsynligheten for alvorligere sykdommer begynner såvidt å stige. Men mest av alt synes jeg dette låter mest som en betennelsesreaksjon i tarmen din, men helt klart så skal det undersøkes. Ikke bare for å utelukke den lite sannsynlige kreftfaren, men også for å påse at du ikke har en kronisk inflammatorisk tarmsykdom.


For å finne ut av dette med kronisk inflammatorisk tarmsykdom (Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) kan dere ta en avføringsprøve (hjemmetest) som kalles FeCaltest/Calprotectin.


LES OGSÅ: FeCaltest måler eggehvittestoffet Calprotectin i avføringen (økt ved kreft og betennelser i tarmen).


Ikke bare den lite sannsynlige kreftsykdommen kan gi slim og blod i avføringen, men ofte må man til koloskopi for å finne ut av dette.

LES OGSÅ:Hemoroider er nok kanskje denmest sannsynlige forklaringen her, men jeg er enig, det har tilkommet noen forandringer her som gjør at spesielt kronisk inflammatorisk tarmsykdom, men også cøliaki må utelukkes.


LES OGSÅ:Konklusjon: Det er vanskelig å si om dette er noen sykdom overhodet. Det kan være så enkelt som forstoppelse og hemoroider. En svært vanlig komplikasjon. Hemoroidene gir blodet og forstoppelsen gir sliming (kroppens forsøk å å få ut avføringen) og ikke minst siving v løs avføring forbi forstoppelsespluggen. Du har ikke gitt meg noen oppølysninger omkring forstoppelse slik at det er vanskelig å si sikkert, så ut i fra det du beskriver må jeg anbefale deg en helsesjekk. Spesielt dersom du kjenner deg igjen i noe fra artikkelen om symptomene på tykktarmkreft....


Når man er forstoppet er det bare det aller tynneste av væske som slipper forbi. Det renner til siden for den harde søylen av forstoppet avføring. Denne tynne væsken er vanskelig å holde på og inneholder en del gallesyre. Gallesyren kan skape kløe og svie i endetarmsområdet om den får virke litt før man dusjer den vekk. Det kan være vondt å få vann på endetarmsslimhinnen om gallesyren har fått virke der litt. Du har hatt vekslende mage lenge slik at en irritabel tarm oppi dette er nokså sannsynlig, men det er dette nytilkomne vi vil komme til livs, ikke sant? Og det er en endring, og endringer av dette slaget hos personer over 40 år liker vi å ta en liten titt på selv om sannsynliheten for kreft er liten.


LES OGSÅ: Forstoppelse


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon