Verkende, hovne ledd og redusert gripekraft - Er det leddgikt jeg har?

Innsendt spørsmål

­Hei. Jeg håper virkelig du kan hjelpe meg. Jeg har vert til fastlege tidligere i høst har tatt ulike blodprøver og målt blodtrykk og alle blodprøver er fine. Blodtrykket var noe lavt, så jeg skal inn igjen denne uka og måle på ny. Årsak til at jeg er så desperat og skriver til dere, er at jeg har plager som hovne føtter og hender. verker fra kne og ned og albu og ned. har store problemer m å å bruke fingrer og hender i smått handarbeid. Bllir veldig smertefull verk i fingrer. Har noen dager der jeg har konstant verk/ulming i hendene med fingrer. Så en annen ting er at når jeg sitter/ligger m bøyde knær evt strammer el har armer bøyd når jeg skal sove, så er det akkurat som blodtilførselen stopper og fot/hand sovner og stikker. Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre hos legen, alt jeg vet er at sånn skal det ikke være.. Syns igrunn alt hører sammen, men har også perioder der jeg ikke klarer å skjære en kål, har jeg åpnet en skrukork en gang, så har jeg ikke noe igjen å åpne enda en. Dette klarte jeg fint før i mine yngre dager :) Håper dere kan hjelpe meg, for jeg vil så gjerne komme til bunn i dette. Vet ikke om det har noe betyding, men min mor er revmatiker...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 29. mars 2011, klokken 11:44

Flere av symptomene du oppgir kan passe med revmatisme, men vi skal være forsiktige med å trekke en slutning så raskt. Jeg skal fortelle deg hvordan slike ubehag utredes.


Slik utreder legen deg for revmatisk leddgikt • Legen observerer deg: Hvordan går du, står du, setter deg, hvor rastløs er du? Har du utslett? Skjevheter i ryggen? Dette kan gi legen verdifull informasjon selv før dere har pratet sammen.

 • Legen lytter til sykehistorien din: Her er familiehistorien viktig. Det at din mor er revmatiker kan bety at også du er disponert (betyr: lettere kan få det). Men man skal være klar over at ordet revmatisme brukes en del i feil sammenhenger. Mange sier "revmatisme" til alle typer leddplager som forverres i kulden og blir bedre i varmen. Slike leddplager ikke være revmatisme, men kan være leddbetennelse av andre årsaker. Kanskje hjelper det deg litt om du leser temaet: Leddsmerter. Er det gikt?  Du oppgir flere viktige symptomer:

            - Verking i ledd

            - Nedsatt gripekraft

            - Hevelser i kroppen

            - Vanskelig å gjøre småarbeid som krever finbevegelser  Dette er symptomer man kan se ved revmatisme, men symptomene skyldes oftere slitasje eller fibromyalgi. Og det skal man være glad for, siden revmatisk leddgikt er en sykdom hvor ditt eget immunsystem ødelegger leddene dine. For å unngå dette må du gå på cellegift eller kortison for å dempe immunsystemet. Disse medisinene kan ha mange bivirkninger og gjør deg mer disponert for infeksjoner. Den som ender med diagnosen revmatisk leddgikt har derimot ikke noe valg. Det er bedre å benytte medisinen enn å ødelegge leddene, og går du til de kontrollene du skal så er det ikke så altfor problematisk. Slurver man kan enten sykdommen blusse opp eller bivirkninger av medisinen oppstå.

  Andre viktige sider av historien din er om du har hatt infeksjoner i kroppen: Flåttbitt / borreliose, Klamydia eller Salmonella er noen eksempler på sykdommer legen din er interessert i, siden slike sykdommer kan gi leddplager senere i livet. Leddplagene kan minne om revmatisk leddgikt.

 • Legen undersøker deg: For å øke eller bekrefte mistanken om revmatisme er det til veldig hjelp om legen ser at leddene er hovne og røde den dagen. Man tar gjerne blodprøver, men enkelte ganger kan disse vise resultater som om du skulle ha gikt uten at du har det. Dersom du ikke hadde hovne, røde og smertefulle ledd den dagen du tok blodprøvene er det ikke sikkert legen, heller ikke en spesialist, ville kalt dette revmatisme. På den annen side skal den som har fått utslag på revmatismerøver holdes et lite øye med, siden det kan bety at vedkommende er i ferd med å utvikle revmatisk leddgikt. Disse pasientene skal møte til legen akutt den dagen de ser et rødt og hovent ledd. Det er nemlig svært viktig at diagnosen leddgikt oppdages, fordi behandling må startes så tidlig som mulig.

 • Legen tar blodprøver: Dersom du har røde og hovne ledd dagen du undersøkes tar legen blodprøver som CRP og SR ("senken"). Dette er betennelsesprøver og som viser at hevelsen faktisk skyldes en betennelse dersom verdiene er forhøyet. Men det behøver ikke å bety at det er revmatisk betennelse du har. For å finne ut om du har en revmatisk leddgikt tas det andre blodprøver i tillegg. Legen har gjerne et bestemt sett av blodprøver når han utreder for revmatisme. Disse blodprøvene dekker de aller fleste former for leddgikt. Det er nemlig mange former leddgikt som gir vonde, røde og hovne ledd. Ved utredning av leddgikt skal det i tillegg til gikt- og betennelsesblodprøvene tas blodprøver for nyrefunksjonen, og legen må undersøke huden, hjertet, øynene og lungene dine. Det finnes som nevnt nemlig flere giktformer enn bare den revmatiske, og disse giktsykdommene kan angripe lunger, nyrer, hjerte eller øyne. Mange av de gir også utslett i huden.

 • Andre undersøkelser: Med sprøyte kan man trekke ut vann / væske av hovent ledd om det går, og sende dette til analyse. Det kan tas røntgen eller CT / MR av ledd man er i tvil om. Urinprøve hører med.


Enkelte av symptomene du oppgir peker i retning av revmatisk leddgikt, mens diagnosen krever mye mer utredning før man kan fastslå om du har det eller ikke har det. Derimot er sannsynligheten liten dersom du ikke har noen ledd som er røde i tillegg til hovne og vonde. Rødheten er nemlig tegnet på at det er en virkelig betennelse i leddet. Dersom du mener at ett eller flere av leddene dine er røde, men du ikke har legetime den dagen, så ta enten bilder av leddene (husk å ta bilde av leddet på den andre kroppshalvdelen også for å sammenlikne) eller reis opp til legen akutt. Det er som nevnt svært viktig at legen henviser deg til spesialist tidligst mulig dersom det er en gikt du har.


Dette er symptomene som gir mistanke om leddgikt som krever behandling (også revmatisk leddgikt) • Vonde, røde og hovne ledd med redusert bevegelighet!

 • Redusert gripekraft!

 • Morgenstivhet mer enn en halvtime (!)

 • Bedring i varmen (nesten alle former for leddvondt bedres i varmen)

 • Varighet mer enn seks uker! (Uten opphold)

 • Ingen skade eller infeksjon i sykehistorien og ingen forverring etter måltid eller drikke.

 • Sovende armer på nettene (dette har mange uten at noe er galt, men det kan også oppstå ved gikt ved at hevelse av betente slimposer eller seneskjeder rundt senene trykker på nerven (nervus ulnaris) som går til underarmen og hånda.

 • Utslett i huden, spesielt i ansiktet!

 • Kuler / knuter i huden.

 • Tørr munn, tørre øyne og tørr skjede. Man kan jo ofte ha en av tingene nå og da, men å oppleve stadig vekk, eller helst konstant, alle tre er uvanlig.

 • Tegn: Utslag på urinprøve, blodprøve eller bilder (røntgen/CT/MR). Undersøkelse av kroppen etter knuter, betennelser, bilyder på hjerte eller lunge, redusert bevegelse etc.

   


Konklusjon / sammendrag


Desto flere av symptomene over du har, jo mer øker mistanken om leddgikt og jo mer er utredning nødvendig. Dersom det oppstår røde, hovne og vonde ledd og legen din ikke har sett dette må du reise til legen dagen det synes, evt ta bilder. Det er nemlig det beste om blodprøvene tas mens du har røde ledd.

Det kan tenkes blodprøvene gir utslag på gikt, men at hverken fastlegen eller spesialisten gir deg medisin eller kaller det leddgikt. Dette er fordi prøvene noen ganger også gir utslag selv om man ikke har gikt. Desto flere av symptomene du har i listen over, spesielt de symptomene med utropstegn bak, jo mer kan man stole på giktblodprøvene.

De aller fleste som kommer til fastlegen for utredning av leddgikt, har heldigvis ikke leddgikt, men for pasienten kan dette være frustrerende; hvordan kan noe som gjør en så svak, trett, deprimert og vondt ikke være "noen ting"? Det kan være svært vanskelig å forstå. Slike lidelser skyldes ofte fibromyalgi.


Kom gjerne tilbake til oss dersom du får en diagnose eller får svar på blodprøver, så kan vi forsøke å forklare deg mer.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon