Vi stoler ikke på svaret til hjertespesialisten angående søvnapné etc.

Innsendt spørsmål

­Min bror er 61 år, 186 cm og veier 106 kg. Han har slitt mye med formen den siste tiden, sliten og trøtt. Han reiser mye i jobben og er ikke trent.
Kontaktet fastlege på sitt hjemsted der det ble tatt et 24 timers EKG som viste puls nedi 32-110 på natt. På dagtid puls fra 49-120. Tok ny EKG hos kardiolog som viste det samme, i tillegg søvnapné, 79 pustestopp iløpet av 6 timer den lengste var på 58 sekunder. BT 195/194 den ene dagen, neste på 160/89.
Han fikk beskjed om at alt var fint og god jul. Dette er noe vi er i tvil om er riktig. Han er fortsatt bekymret da denne kardiologi har gjort graverende feil før. Hans svigerfar ble vurdert på dette sykehuset og fikk beskjed om at alt var fint. Han krevde å bli sendt videre til et sentralsykehus, der fant de 2 tette årer og han hadde i tillegg hatt et lite hjerteinfarkt. Han ble raskt operert. Vår far og hans bror døde plutselig av hjertesvikt 74 og 49 år gammel. Er det andre undersøkelser som kan utelukke at det ikke er noe med hjertet enn EKG. På forhånd tusen takk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 23. desember 2018, klokken 07:36

Din bror ligger i kategorien fedme. Fedme og søvnapné er sterkt relatert og disponerer for trafikkulykker, hjerterytmeforstyrrelser, forhøyet blodtrykk, hjerteinfarkt, diabetes, hjertesvikt og slag, i tillegg til at man er uopplagt på dagtid med irritabilitet, hodepine (eventuelt) og redusert energi og tiltakslyst. Søvnapnéen (pustestansen) disponerer altså til overvekt og overvekt forsterker søvnapnéen.


For å kalle det søvnapné trenger vi å vite AHI-indeks verdien. Er den 15 eller mer trenger man definitivt behandling; det er faktisk påkrevet for å beholde førerkortet. Allerede ved verdier over 5 vil man ha nytte av behandling.


AHI-indeksen forteller hvor mange pustestans/apnéer (fullstendig pustestans med varighet mer enn 10 sekunder) og nesten-pustestans/hypopné (redusert ventilasjon med minst 50% mer enn 10 sek) man har i løpet av en time


Behandlingen er en pustemaske som pga høyt og kontinuerlig luftstrømstrykk (CPAP) sørger for å holde luftveiene åpne når man går i søvn. Hos mange, speselt overvektige, men og mennesker med bred nakke, smal nese eller liten hake kan oppleve at luftveienes bløte deler klapper sammen når man går i dyp søvn og muskler slapper av.


Forsøk å få fatt på AHI-indeksverdien. Dersom det er apneer på 79 per 6 timer han har hatt er hans AHI minst 79/6=13 og bør vurdert behandlet. Utstyret registrerer også surstoffmetning og uro pga oppvåkninger i løpet av natten, slik at resultatet kan være verre enn dette. Han har dessuten altfor lav hvilepuls på natten, noe som er vanlig ved søvnapné. Dette tyder igjen på at hans søvnapné bør behandles, og hans søvnapné kan dessuten forklare alle hans problemer som er nevnt her, mtp overskudd, blodtrykk og overvekt. Til han å være synes en hvilepuls på 49 på dagtid også å være lav. Han hadde ingen middagslur under registreringen? Eller sovnet i en eller annen sammenheng? I så fall forklarer dette 49 i minimum hvilepuls dagtid. Har han vært våken hele tiden og har en hvilepuls på 49 i hans dårlige kondisjon så ville jeg vurdert å ta ultralyd av jkertet hans, noe jeg nok ville vurdert å henvise ham til uansett, for å se om hjertemuskulaturen har blitt fortykket pga lang tids ubehandlet søvnapné (som jeg tror han kan ha).


Jeg er enig i at her er antakelig ikke alt som det skal, men husk at det kan være broren deres underrapporterer og egentlig kan ha fått en klar beskjed om en oppfølging. Kanskje ønsker ikke broren deres å bekymre noen, eller involvere noen, eller kanskje han ignorerer resultatene. Ignoreringen kan skyldes at han er sliten og ikke klarer å forholde seg til det, eller fordi han ikke ønsker noe styr rundt dette eller ønsker å risikere sertifikatet.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon