Vondt øverst i magen. Ta reseptfri syrehemmer inntil legetimen?

Innsendt spørsmål

­heisann.
Eg er ein kar på 27 år. Eg veg rundt 95 kg og har regelmessige sunne måltider. Men har også skeia ut ein del i sommer.
Problemet mitt er magen.
På mandag våkna eg opp og var heilt oppblåst i magen. Eg klarte ikkje trekke den inn og den var konstant vondt over heile regionen. Heldigvis gjekk magen inn igjen på kvelden.
Resten av veka har eg hatt vondt på nedre del av magen. Ikkje direkte vond, men konstant ubehag. Det føles som det ligg litt rundt blæreområdet og det er vondere når eg trekk inn magen eller bøyer meg fremover. Har lyst å gå på do for å prøve å tømme tarmen, men det hjelp ikkje.
Har ingen problem med å få ut avføring (den ser normal ut) og det gjer heller ikje vondt å urinere.
Det plager meg veldig, då eg lett kan lure på kva som ikkje er som normalt no :-/
Helga gjekk med til å spise vanlig mat ingen alkohol eller fete måltider.
Har hele uken vært lett plaga med sure oppstøt og svie midt i brystet ligner på refluks symptomer som eg har hatt tidligere.
Håper å få et bra svar.
Ps har trent 2 ganger kondisjon denne uka men ikkje noko meir.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. august 2014, klokken 21:30

Uten å undersøke deg synes jeg dette høres ut som magekatarr (betennelse i magen pga syre) med eller uten luftplager.


Forsøk å ta Zantac for eksempel. Du får 75 mg tabletter uten resept, men slike reseptfrie tabletter står apoteket fritt til å velge pris på, så jeg kan ikke gi deg et hint om hva det vil koste. Til orientering koster 50 stk á 150 mg tabletter bare 70 kroner.


Dosen en lege vil anbefale er 300 mg på kvelden eller 150 mg morgen og kveld og behandlingen varer i 4-12 uker avhengig av om betennelsen sitter i magen eller i spiserøret (lengst behandling ved spiserørskatarr). Enten behandlingen hjelper eller ikke er det ønskelig at du tar kontakt med lege, men du kan jo starte behandlingen i påvente av time. Det vil jo ellers gå med 4 tabletter daglig og du har brukt opp en 50-pakning kanske raskt. Stemmer diagnosen vil du få resept og slippe billigere unna. Kanskje blir dere enige om å skifte til et annet medikament også, for eksempel en type syrehemmer osm kalles protonpumpehemmer. De virker ofte noe bedre, men kan gi økt syreproduksjon når man forsøker å slutte på dem, noe som kan lure deg til å fortsette å bruke dem "fast".


RELEVANT LESING: Er det magesår jeg har?


Så er spørsmålet hvorfor du har fått dette. Det er i hovedsak tre grunner:  • Stress (øker syreproduksjonen)

  • NSAIDs, dvs betennelsesdempende medisiner som ibux, voltaren, brexidol etc

  • Magesårbakterien. Dette er ytterlig en god grunn å gå til legen for: ta blodprøve for å sjekke om du har magesårbakterien helicobacter pylori. Da må du i så fall få to typer antibiotika i tillegg


Konklusjon


Du må til lege uansett siden vi ikke kan stille diagnose over nettet. I din alder og med denne sykehistorien oppfatter jeg det imidlertid som trygt at du starter opp med en syrehemmer av typen H2-blokker (Zantac/Ranitidin) i påvente av timen. Det er ikke lenge siden plagene dine startet, så det behøver ikke engang å være snakk om noen betennelse i mage/spiserør. Dersom det bare er luftplager kan det jo tenkes det går over en av de neste dagene. Da kan det være du gir Zantacen eller tilsvarende (kan hende apoteket foreslår noe annet; det er mye å velge i) æren for lindringen og fortsetter unødvendig. Det er ikke farlig. I verste fall blir du fristet til å slutte med Zantacen før anbefalt tid. Kommer det tilbake da var det ikke bare luft, og du fortsetter. Av samme årsak, i tilfelle det er luft og du ikke er ille plaget, kan du godt avvente syrehemmer noen dager. Utifra det du beskriver her mistenker jeg ikke galle-, lever-, nyre-, bukspyttkjertel- eller urinveissykdom; men igjen, det er en vurdering gjort over nettet. Bestill legetime.MAGESÅR: Du har nok ikke fått magesår siden mandag, men symptomene på magesår og magebetennelse er de samme, bare mindre intense ved betennelse og intet blod i avføringen. Jeg tipper du kjenner deg igjen i en del av symptomene?Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon