Vondt oppe til høyre i magen, i leverområdet.

Innsendt spørsmål

Hei!

I snart 2 år har jeg hatt en følelse, hver dag, hele dagen, i området der leveren ligger. Konkret ligger ubehaget rett under (altså på innsiden) av de to nederste ribbein på høyre side av buken. Det er aldri smerter, ubehaget kan heller beskrives som en følelse av at noe er stort, hovent, "får ikke plass" under der.

I den sammenheng tok jeg en ultralyd og en MR lever/galle uten kontrast for et år siden, hvor de fant en del små gallestein. Fastlegen fant også et tilfelle av forhøyet bilirubin for mange år siden, men hang dette på "Gilbert syndrom" knaggen.

Som følge av dette ble det konkludert med å fjerne hele galleblæren, da man antok at dette "presset" under ribbeinsbuen var forårsaket av gallestein. Operasjonen var vellykket og de fant 16 små pigmentsteiner (grunnet bilirubin, ikke kolesterol). Jeg trodde da alt ville bli fryd og velbehag etter at operasjonsmertene var over, men neida! Presset, trykket eller hva du vil kalle det er der fortsatt, like sterkt.

Jeg har i perioder tenkt at dette kan jo være i svingen av tykktarmen, men har prøvd både glutenfritt, melkefritt, FODmap, alkoholfrie måneder, faste og det motsatte, nemlig småspising - altså det meste! Uten at magen har reagert noe særlig på dette. Eneste må være at det kanskje føles noe bedre når magen er helt tom eller jeg har fastet i mange timer. Men som oftest ser jeg absolutt ingen sammenheng mellom mat og den pressende følelsen og har derfor utelukket tykktarmen. Eneste er at jeg hele livet har hatt treg mage, men dette hadde jeg jo også før dette presset bak ribbeina kom.

Videre kan man jo tenke seg ribbeinsbrist, men i to år? Og uten at jeg har falt eller hostet? Tvilsomt.

Jeg synes det er fælt å renne ned dører hos legen min og har ikke lyst å si til han at dette fortsatt ikke er over, men samtidig blir jeg snart gal av denne følelsen! Den er ekstrem sterk når jeg sitter og når jeg ligger på ryggen. Når jeg står oppreist eller ligger på siden er ubehaget derimot betydelig svakere.

Prøver tatt relativt nylig er helt fine: s-alat:14, s-asat:15, s-gamma:14, kolesterol totalt:3,9, s-albumin:42. Disse prøvene ble tatt da jeg klør mye i huden etter fjerning av galleblæren.

Så det store spørsmålet er jo hva dette er og hva som bør være neste skritt i en utredning. Selv om dette tvilsomt er dødelig etter to år, må man jo spørre seg om leverkreft egentlig er utelukket? Leverkreft skal jo visstnok være en snikende rakker og gir denne følelsen av tyngde/press. Utelukker normal ALAT og SG leverkreft?

Men jeg tror selvfølgelig ikke dette med så normale blodprøver :)


Kan du hjelpe med dette mystiske puslespillet? ­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 09. januar 2017, klokken 20:35




Jeg skulle likt å visst hvorvidt du er overvektig. Nå er overvekt litt feiltolket i Norge og andre velferdsland. Man har det med å tolke normalvektig som spinkel eller ekstremt og nokså tydelig overvekt som normalt, kanskje litt "from". Grunnen til at jeg bruker litt tid på dette er pga fettlever, altså opphopning av fett i leveren, gjør leveren større, men jeg ser samtidig for meg at de ville bemerket dette på MR eller ultralyd. En annen ting er at det ville slått ut på blodprøve (ALAT spesielt). Behandling er slanking. Du bemerker at du har det bedre på tom mage. Så rasskt går ikke en fettlever tilbake. En annen ting er at du betegner smertene som ekstreme. Enten bruker du begrepet ekstrem helt feil, eller så er det merkelig legene ikke tar dette videre. Jeg antar du overdriver betydningen av uttrykket ekstrem, da jeg mest ser for meg at man er på besvimelsens rand i så måte.


Det er altså mye som peker i retning vekk fra fettlever; noe som endrer kursen, ikke helt vekk fra temaet, men i retning av bukfett. Ved bukfedme vil man opplagt få økte plager i sittende, og om du ikke er så veldig overvektig så kan det faktisk være at bare du får tømt magesekk og tarm så blir det straks noget bedre. Pga leverens størrelse er det ikke ulogisk å få de største plagene i det området, men igjen så forstyrrer dette ekstrem-ordet meg. Selv om du overdriver ordlyden en tanke så er det helt klart at du har store plager med dette, Oppimot det man kan kalle smerte til tider, antakelig. I skriftspråket kan vi ikke se den samtidige mimikken og derfor skrur vi opp volumet gjennom å bruke sterkere ord i stedet. Jeg ser ikke bort ifra, dersom du er overvektig vel og merke, at det kan hjelpe å gå ned i vekt. Problemet med å be mennesker idag om å gå ned i vekt er denne misforståelsen om hva som er normal vekt. De fleste forbinder litt valker å ta i som sunt, som på en måte å ha noe å "gå på". En innebygget trygghet fra urgamle tider. Så det å motivere folk som er av den oppfatningen av at de er normalvektige til å gå ned i vekt er bortimot en umulig oppgave. Et grovt estimat på om du er normalvektig eller ikke er om du er maksimalt antall kilo det du er i cm over meteren. Det hørtes klønete fremstilt ut, men si du er 175 cm høy. Da skal du grovt regnet ikke veie mer enn 75 kilo, dvs maksimalt 75 kilo; da er du i øvre BMI. Er du 160 cm høy er det 60 kilo som er øvre grensen.


Nå har jeg mast så mye rundt dette med vekten din uten en gang å vite hvordan du ligger an på det området, så det er i tillegg til en forbeholden unnskyldning også på tide å bevege seg videre i tankerekken. Graden av ubehag vitner antakelig uansett ikke om at dette dreier seg om "plassmangel" i buken, eller forstørret lever.


La oss gyve løs på leverkreften. Det er det ikke. Dersom en leverkreft skulle vært så stor at den ga ubehag lik dette i magen ville det ikke bare syntes på bilde, men også gitt andre symptomer som generelle krefttegn (vekttap, tapt matlyst etc). Leverprøvene ville være økt. Var de i tvil kunne de tatt blodprøver som AFP (alfa-fetoprotein, eventuelt PIVKA II) og/eller tatt vevsprøve (biopsi) av leveren.


Hvor går så ferden nå? Med normal legeundersøkelse, blodprøver, ultralyd, MR og fjernet galleblære? Og smerten/ubehaget endret ikke karakter etter fjerningen av galleblæren heller? Ikke så rent få opplever å få et plagsomt syndrom i kjølvannet av fjerning av galleblæren, kalt postcholecystektomisyndrom. Dette syndromet oppstår som følge av at du ikke har lagring for gallen lenger, hvilket kan føre til følgende:



  1. Galle har lettere for å renne opp i mage og spiserør og gi betennelser der, og derfor smerter (i mageregion/leverområdet/ bak brystbenet ). Gallen som hele tiden pipler ut av leveren (fordi den ikke styres opp i galleblæren) kan i teorien kunne skape en betennelse om den ufortynnet (av mat) stadig etser mot tarmslimhinnen. Er du helt fastende produseres mindre galle og du vil kunne få letning av plagene. Spiser du, spesielt fettholdig kost (,men slettes ikke begrenset til det) vil mer galle produseres og renne ned i tarmen (men samtidig har man jo da også mat som "fortynner" den).



  2. Galle vil også stadig renne nedover i tarmene siden den ikke har noe sted å lagres, og dette forårsaker både kolikkaktige magesmerter (smerter som kommer og går i pulser) og diaré. Diskutér gjerne med legen din et gallesyrebindende middel kalt Kolestyramin...



  3. Operasjonskomplikasjoner (arr/adheranser, skader på nerver, galleganger, betennelser, nerveknuter, nerveskader etc): Arrdannelser ser jeg for meg ville måttet trenge lenger tid etter operasjonen før det skaper plager, mens de andre smertene kan oppstå momentant. Jeg ville nok forvente en viss endring av type smerte/ubehag. Du beskriver at det var komplett likt? Og så er spørsmålet; hadde man fått gjort noe med det i så fall? Da måtte man i så fall vært så "heldig" at plagene skyldtes at en nerve hadde kommet i klem i et arr og at man gjennom å snitte opp og sy igjen på nytt fikk løsnet på avklemningen og det hele var løst. Som nevnt ville jeg forventet et skifte i smertetypen om dette var årsaken.



  4. I tillegg vil psykiske faktorer i økende grad etter som tiden går og fortvilelsen tiltar forsterke symptomene. Psykiske besvær kan også alene gi et bilde du beskriver.


Jeg føler sterkt for at du diskuterer Kolestyramin med fastlegen din. Ellers vil jeg bare ta kort for meg dette med en eventuell brist i et ribben. Jeg synes og det har gått lang tid, og uten noen form for reduksjon av plagene ser ikke jeg heller denne muligheten som sannsynlig. Hadde vi vært innenfor et års tid ville jeg ikke hatt lett for å utelukke dette som en mulig forklaring. Veldig ofte klarer man ikke å spore utløsende årsak til en plagsom ribbensbrist.


Gastroskopi bør dere diskutere, og om enn lite sannsynlig, koloskopi, og minst sannsynlig MR av tynntarmen. Jeg ville også kostet på meg en prøve av avføringen, kalt Calprotectin, som er en betennelsesmarkør. Med normal Calprotectin er koloskopi sannsynligvis enda mindre nødvendig.


Nyrene ligger ikke langt unna. Er nyreprøvene normale? Og bukspyttkjertelen er i nabolaget. Er blodprøvene amylase og lipase normale? Men jeg må få lov å si at dette ville de fått mistanlnke om på ultralyd og MR; begge delene. Betente gallegangsprøver, primær skleroserende kolangitt, er nok lite sannsynlig det også med normale blodprøver og i en pasient som ikke tar blodig og slimete diarésykdom som skommer og går (Ulcerøs kolitt). Calprotectin er veldig god på å opdage Ulcerøs kolitt.


Sammendrag: Det nærmeste jeg kommer ved utelukkelsesmetode er postcholecystektomisyndrom, eventuelt overvekt.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon