Xarelto og faren for hjerneblødning

Innsendt spørsmål

Vedrørende Xarelto :
Kan denne blodfortynnende medisin alene være årsak til hjerneblødning, og i tilfelle - vil denne risikoen minske ved lavere dose?
Et lite tilleggsspørsmål vedr. Valium og Sobril - hva er halveringstiden på disse hos et friskt menneske? - tenker da på bilkjøring­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. juli 2016, klokken 22:58

Xarelto og de andre nye blodfortynnende medikamentende er like sikre og effektive som den godt kjente Marevan. De kan alle forårsake hjerneblødning og alle som starter blodfortynnende medikament skal ha fått beskjeden om å kontakte lege dersom blødninger oppstår spontant, ikke stopper eller man får en brå og sterk/uvanlig form for hodepine (hjerneblødning?).


Fordelen med Marevan erat man har en kontroll på blodfortynningsgraden og man har til og med en motgift i tilfelle overdose. Fordelen med de nye, inkludert Xarelto er at man tar den samme dosen hele tiden og må ikke justere i forhold til mat eller drikke da dette ikke påvirker effekten av medisinen. Derimot kan man ikke se overdosering på blodprøve, bare på symptomer (hodepine, spontan blødning) og overdosering kan skje dersom nyrene svikter av en eller annen grunn. Xarelto skilles ut via nyrene. Svikter utskillelsen (nyresvikt) hoper medisinen seg opp og man blir overdosert uten å få noen varsel før disse nevnte symptomene oppstår. En annen ting er at de nye preparatene har kort virketid også, dvs de tåler ikke glemming, hvilket betyr at blodproppfaren øker raskt dersom man har glemt å ta tabletten.


Faren reduseres ved redusert dose, men man må jo ta den dosen som er foreskrevet, eller har det jo ikke noe for seg. Faren for blodproppdannelse er høyere enn faren for blødning.


Halveringstid Sobril opptil 15 timer og Valium opptil 50 timer og det tar mer enn det dobbelte av dette før alt er ute, fordi halveringstiden går ikke som en rett linje ned mot null. Den flater ut etter hvert.


LES: Avhengighetsskapende medikamenter og bilkjøring.
Linker: 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon