Temaer om helse
Skrittsopp

Mange plages av tilbakevendende sopp i skrittet. Hvordan kan man vite om det er sopp? Må man til lege eller kan man bare kjøpe salve på apoteket? Er det smittsomt? Må partneren behandles? Må man ha samtidig utflod?

Les mer


Stoffmisbruk hos barn

Ungdomstiden er en tid hvor foreldrene må forvente en viss underlig eller endret atferd fra tenåringer. Enhver endret atferd må ikke gi frykt for at barnet har befattet seg med narkotika, men det er visse trekk man bør være oppmerksom på.

Les mer


Celleprøven (GU, cytologisk prøvetaking)

Alle kvinner foretar en celleprøve før eller senere i livet. Det innebærer at kvinnen ligger i en gynekologisk stol mens legen henter ut litt slim fra livmorhalsen med en prøvepinne. Vi skal se nærmere på detaljene omkring dette i denne artikkelen, hvorfor det er så viktig at det gjøres og hvordan man skal forholde seg til svaret på prøven. Vi tar også for oss når fastlegen skal henvise videre til spesialist og i hvilke tilfeller man må ta en ekstra prøve.

Les mer


Høyt blodtrykk (årsaker og diagnose)

Hva er egentlig høyt blodtrykk og hva regnes som for høyt? Når må det behandles? Hva kan man gjøre selv? Hvordan bør det måles? Høyt blodtrykk er ingen sykdom i seg selv og gir ikke symptomer før det er for sent, dvs når det har ført til sykdom i organer som hjerte, hjerne eller nyrer (infarkt, slag eller nyresvikt).

Les mer


Allergi: Peanøttallergi

Mange bjørkepollenallergikere har testet positivt på peanøtt og unngår peanøttprodukter, bærer epipenn og frykt og unngår å reise langt unna sivilisasjon og legehjelp. I senere tid, nå som diagnostikken har blitt mer avansert så ser man at de fleste av disse bare har såkalt kryssallergi, dvs allergiprøven på peanøtt slår ut som følge av en ufarlig likhet mellom bjørkepollen og peanøtt. Artikkelen er til spesielt hjelp for fastleger, men er og nyttig for pasienter som ønsker å gi informasjon om de nye analysemetodene til sin fastlege.

Les mer


Kronisk svimmelhet

Det er forskjellige grader av svimmelhet. Svært kraftig svimmelhet kan skyldes krystallsyke som kan behandles på legekontoret. Andre ganger kan det dreie seg om svulster, medisinbivirkning eller mangeltilstand. Dersom årsaken ikke er opplagt må du få svimmelheten din utredet gjennom et raskt legebesøk. Gjør dette selv om du defineres som en eldre person. Alderen skal ikke ha skylden før andre årsaker er utelukket.

Les mer


Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen den sitter

Det finnes ikke noe symptom som er typisk for tarmkreft. Det finnes mange andre lidelser i magen som kan gi tilsvarende symptomer. Tarmkreft vokser ofte langsomt og symptomene utvikler seg derfor også langsomt. Dette medfører fare for at legen kontaktes for sent. Over halvparten ser blod i avføringen og nesten halvparten har magesmerter eller endring i avføringsvanene. De færreste opplever vekttap. Idag har mange lært at ufrivillig vekttap er forbundet med kreft, men man må ikke vente helt til dette oppstår før man bestemmer seg for å søke lege. Èn av fem har nemlig rukket å få spredning innen kreften blir oppdaget.

Les mer


Førerkort: Avhengighetsskapende og sløvende medisiner

Innehav av førerkort er ingen menneskerett. Dersom en med førerkort bruker for mye sløvende medisiner, uansett hvor god medisinsk grunn det er for å bruke dem, må bilen stå for en periode eller for alltid. Hensynet til allmennhetens sikkerhet kommer foran førerkortinnehaverens argumentasjoner som "prikkfri kjøring gjennom alle år", "naboen får lov av sin fastlege" og "jeg kjører bare lokalt og i ny og ne". Førerkortreglene har hele tiden vært detaljerte, men har nå blitt tydeligere.

Les mer


Alkoholmarkører: Testene fastlegen tar for å avsløre alkoholmisbruk

Med dagens tester kan man avdekke en persons alkoholinntak etter allerede 2-3 øl eller et glass vin etter 24 timer. Det stilles forskjellig krav til graden av avhold. Testing kan være aktuelt i førerkorsaker, barnevernssaker eller for å avklare årsaken til sykdom i f eks bukspyttkjertel eller lever.

Les mer


Slik finner du ut når du må ha blitt gravid og hvem som må være barnefaren

Mange kvinner tror eggløsningen er på dag 14 for alle. Les hvordan du bruker graviditetstesten til å finne ut hvem av to menn som kan være faren. Husk at testen blir positiv ti dager etter befruktningen og ikke nødvendigvis ti dager etter samleiet. Hva er forskjellen på fosterets alder målt ved ultralyd og svangerskapets lengde?

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon