Temaer om helse
Melasma. Brune pigmentflekker i huden.

Hva er Melasma, svangerskapsmaske og kloasma? De er alle forskjellige navn på samme tilstand. Slike brune pigmentflekker er faktisk ganske vanlige å plages med og det finnes flere veier frem mot en kur.

Les mer


Testikkelkreft

Testikkelkreft er den hyppigste kreftformen for menn mellom 20 og 40 år. Norge er på verdenstoppen sammen med Danmark og forekomsten er økende. Symptomer som bør føre til legesjekk er kul i testikkelen, om testikkelen smerter, ømmer, har blitt hardere, føles tyngre eller øker eller minker i størrelse. Andre ganger er det symptomer fra der kreften har spredt seg til som fører til legekontakten: Forstørrede bryster, hoste, store kjertler (lymfeknuter) eller lavtliggende ryggsmerter. De fleste som kommer til legesjekk på grunn av kul på testikkelen har heldigvis bare kjent bitestikkelen sin.

Les mer


Hjerneslag

Koldbrann i benet, hjerteinfarkt, lungeinfarkt og hjerneslag. De skyldes alle det samme, nemlig at en blodåre tettes og blodet ikke kommer frem dit det skal. Om det oppstår symptomer som gir mistanke om hjerneslag haster det å få vedkommende til sykehus. Jo tidligere behandlingen starter, desto større sjanse er det for å overleve og å få et mindre handikap.

Les mer


Lungekreft

Nesten alle som får lungekreft har røkt. Symptomene oppstår dessverre ikke før kreften har vokst seg så stor at den blir vanskelig å helbrede. Derfor har lungekreft dårlig prognose. Bare 10 % er fortsatt i live etter 5 år. Symptomer som at røykhosten har endret karakter, blodige striper i opphostet, brystsmerter, tungpust, heshet eller generelle kreftsymptomer som ufrivillig vekttap, tretthet og sykdomsfølelse er noe av det man skal være på vakt for om man er en røyker.

Les mer


Behandling av symptomer på overgangsalder

Hvor lenge kan man benytte hormoner mot overgangsplager? Hva er risikoen ved å ta østrogen? Kan det føre til kreft? Hjelper det mot benskjørhet også? Er det det samme hvilken tablett man bruker? Hjelper lokalbehandlingen i underlivet også mot de andre plagene i kroppen?

Les mer


Funikkeltorsjon (testikkeltorsjon) – Sterke og akutte underlivssmerter pga vridning av testikkelopphenget

Testikkelen henger i en slags kabel som kalles funikkelen og som består av blodårene og nervene til testikkelen, sammen med sædlederen. Dersom testikkelen trekker seg opp mot lysken (f eks under smerte eller fysisk aktivitet) så kan funikkelen slakkes og dermed vri seg. Blodårer og nerver vil avklemmes. Dette gir akutte og svært intense smerter og må opererers umiddelbart om testikkelfunksjonen skal reddes.

Les mer


Akutt øregangbetennelse

Betennelse i ytre øregang kan være enkelt å behandle, men man må klare å skille mellom infeksjon og eksem for å gi best mulig behandling. I tillegg skal man finne ut hva som var årsaken slik at man kan unngå å få det tilbake hele tiden. Noen av dem som hyppig får tilbake øregangsbetennelser opereres.

Les mer


Barnets utvikling

I motsetning til mye annet dyreliv på jorden så tar det lang tid før mennesket kan overlates til seg selv. Det nyfødtes hjerne har ikke nervebekledning rundt nervene sine. Dersom nervene var bekledt allerede ved fødselen så hadde barnet kunnet kommunisere, gå og spise på et mye tidligere tidspunkt, men da måtte også kvinnene vært atskillig bredere i bekkenet for å klare å presse hodet ut. På grunn av arv, ernæring og miljøforskjeller kan det variere nokså mye når et barn når sitt neste utviklingstrinn.

Les mer


Test her om barnet ditt er alvorlig sykt

Dette er en rask test som leger, sykepleiere og foreldre kan benytte for å finne ut hvor alvorlig sykt barnet er og hvor mye det eventuelt haster at barnet tilses av lege eller legges inn.

Les mer


TUR-P: Operasjon av prostata via urinrøret

Dersom prostatakjertelen er så forstørret at man ikke får latt vannet og det ikke hjelper med medisiner så bør du diskutere med lege om prostatakjertelen bør fjernes. I Norge foregår dette nesten alltid ved at man går inn med operasjonsutstyret gjennom urinrøret.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon