Temaer om helse
Akutt sykt barn – Hva gjør man da? Hvordan vet man at barnet er alvorlig sykt?

Når må foreldrene reise rett til lege eller legevakt med barnet og når kan de vente til neste dag? Barnets gråt, våkenhet, hud, bleier, pust, feber og hudutseende kan gi avgjørende informasjon om hva som bør gjøres. Dette er tegn alle foreldrene bør ha kjennskap til.

Les mer


Hva er forskjellen på kreft, svulst, tumor og metastase?

Det går kaldt nedover ryggen når legen forteller at det er oppdaget en svulst. Men betyr svulst at man nødvendigvis må ha fått en ondartet og potensielt dødelig kreftsykdom? Når skal vi bekymre oss for svulster? Og hva er forskjellen på godartet og ondartet svulst? Hva betyr det at en kreft har spredt seg?

Les mer


Er lavkarbo bra for den som trener?

Lavkarbodiett gjør at man kan begynne rett på fettforbrenningen uten å måtte vente på at karbohydratlagrene er brukt opp først. Men den som trener hardt kan møte veggen dersom det ikke inntas karbohydrater. Musklene foretrekker nemlig karbohydrater som energikilde og får de ikke karbohydrater gjennom kosten så sørger den for å skaffe energi til veie på andre måter. Dette kan føre til tap av muskelmasse. Tap av muskelmasse er uheldig for både basalforbrenningen og ytelsen.

Les mer


Analfissur – Smertefullt sår i endetarmsåpningen

Analfissur er svært smertefullt og oppstår når man endelig klarer å få ut avføringen etter en hardnakket forstoppelse. Man kan lykkes med egenbehandling med reseptfrie salver, eller man må til lege for sterkere medisin eller henvises til operasjon om tilstanden har vart mer enn seks uker. Det er også viktig å utelukke tilstander som analkreft, kroniske betennelsestilstander i tarmen og eksem. Noen ganger kan man også ta feil av indre hemoroider og analfissur.

Les mer


Åreknuter i pungen (varicocele)

Åreknuter i pungen kjennes ut som "en pose med mark" når du tar på området og opptrer nesten alltid på venstre side. De skal forsvinne helt eller delvis når du legger deg ned. I motsatt fall kan det være svulst i mageregionen eller i nyren som er årsaken.

Les mer


Bruker man like mange kalorier på å gå som å løpe?

Tenk deg at den som løper og den som går tilbakelegger samme distanse. Løperen bruker kortere tid og har derfor et høyere energiforbruk for hvert skritt, mens den som går bruker mindre energi for hvert skritt, men er i aktivitet i lenger tid. Kommer de likt ut med tanke på kaloriforbruket?

Les mer


Overaktiv blære – Lekker du store mengder urin ufrivillig? Vurder helsesjekk og behandling

Nervøs blære betyr at blæren har lyst til å tømme seg fullstendig så fort den har fylt seg til et visst nivå. De som ikke har nervøs blære klarer å holde seg til de finner et toalett. De med nervøs blære forsøker hele tiden å være på forskudd med tissingen. Når de ikke lykkes kan de lekke urin. Dette kalles urgeinkontinens. Mot dette finnes det mange former for hjelp.

Les mer


Lekker du urin? Er du inkontinent? Dette er hva som finnes av løsninger.

Inkontinens er et problem som rammer både kvinner og menn og som kan lenke den rammede til hjemmet av frykt for at lekkasjen skal synes eller luktes av andre. Men det finnes hjelp. Spesielt for den varianten som kalles stressinkontinens, hvilket betyr ufrivillig lekkasje av urin i situasjoner som løping, nysing, hosting, hopping, når man ler eller når man reiser seg litt for brått.

Les mer


Kan øresus (tinnitus) behandles?

Øresus kan skyldes tilstander som enkelt kan behandles slik som lav blodprosent, lavt stoffskifte, høyt blodtrykk eller noe så enkelt som ørevoks. En tur til legen kan avklare årsaken og muligheten for om lindring eller kurering er til stede. Hos noen har man ennå ikke klart å finne årsak eller behandling, men forskningen vinner stadig frem med nye oppdagelser.

Les mer


Røykebein

Får du vondt eller nummenhetsfølelse i bena når du går tur? Blir de bleke og kalde i tillegg? Finn ut om det er røykebein og om du må behandles.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon