Temaer om helse
Finnes det egentlig noen god hjelp mot hårtap?

Det å miste hår kan være tungt for både kvinner og menn. Siden menn er forberedt på å miste noe hår med alderen behøver ikke overraskelsen å bli like stor selv om det selvsagt kan føles like tungt. Derimot, om en kvinne mister håret så er dette noe som kan komme uforberedt på, særlig om man ikke har rukket å bli så gammel ennå. Hårtap kan skyldes arv, mannlige kjønnshormoner, stress, medisiner, feilernæring eller sykdom i kroppen eller hodebunnen. Blant yngre er stress en vanlig årsak blant begge kjønn, men hos menn er arvelig hårtap også vanlig blant den yngre garde. Hos kvinnen opptrer det arvelige hårtapet først og fremst omkring eller etter overgangsalderen. Flere typer av hårtap kan bremses, behandles eller bare ses an.

Les mer


Kneskade: Når bør man ta MR eller gå til lege?

Kneskader er vanlige, men opereres ofte ikke. Gjenopptrening og avlastning forsøkes ofte først, mens inngrep forbeholdes de hvor dette ikke fører frem for eller når skaden medfører blødning, låsning, stor ustabilitet eller sterke og vedvarende smerter. Det er også av betydning hva man arbeider med, om man driver idrett eller andre aktiviteter som krever mye av knærne. Som enhver akutt skade skal man først holde skadestedet i ro, kjøle ned, bandasjere/komprimere og om mulig holde det høyt. Utfordringen består i å vite hvem som er mest tjent med operasjon.

Les mer


Nyrekreft

Nyrekreft oppdages ofte av ren flaks på grunn av CT, ultralyd, blodprøver eller urinprøver som tas for noe helt annet. Nyrekreft gir nemlig ikke symptomer før den har vokst seg veldig stor. Noen ganger er symptomene på spredning det første man merker. Blod i urinen, høy senkning, smerter i sidene, hevelser i bena, feber, sykdomsfølelse og vekttap skal imidlertid føre til leting etter nyrekreft.

Les mer


Herpes

Smitter herpes fra munnen til underlivet, og motsatt? Kan man smitte selv om man er symptomfri? Kan man finne ut om man er smittet om man ikke har symptomer? Blir man noen gang kvitt viruset?

Les mer


Med ABCDE-regelen kan du skille mellom ondartede og godartede føflekker.

Lær deg ABCDE-regelen for føflekkreft og oppdag ondartet føflekk hos deg og dine i god tid før den sprer seg. Sprer den seg er prognosen fatal. Føflekker kan være godartede, ondartede eller være godartede med potensiale for å utvikle seg til ondartet. I tillegg til kreft i føflekker kan kreft oppstå i den vanlige huden. Dette kaller vi hudkreft, i motsetning til føflekkreft.

Les mer


Testikkelkreft

Testikkelkreft er den hyppigste kreftformen for menn mellom 20 og 40 år. Norge er på verdenstoppen sammen med Danmark og forekomsten er økende. Symptomer som bør føre til legesjekk er kul i testikkelen, om testikkelen smerter, ømmer, har blitt hardere, føles tyngre eller øker eller minker i størrelse. Andre ganger er det symptomer fra der kreften har spredt seg til som fører til legekontakten: Forstørrede bryster, hoste, store kjertler (lymfeknuter) eller lavtliggende ryggsmerter. De fleste som kommer til legesjekk på grunn av kul på testikkelen har heldigvis bare kjent bitestikkelen sin.

Les mer


Hjerneslag

Koldbrann i benet, hjerteinfarkt, lungeinfarkt og hjerneslag. De skyldes alle det samme, nemlig at en blodåre tettes og blodet ikke kommer frem dit det skal. Om det oppstår symptomer som gir mistanke om hjerneslag haster det å få vedkommende til sykehus. Jo tidligere behandlingen starter, desto større sjanse er det for å overleve og å få et mindre handikap.

Les mer


Lungekreft

Nesten alle som får lungekreft har røkt. Symptomene oppstår dessverre ikke før kreften har vokst seg så stor at den blir vanskelig å helbrede. Derfor har lungekreft dårlig prognose. Bare 10 % er fortsatt i live etter 5 år. Symptomer som at røykhosten har endret karakter, blodige striper i opphostet, brystsmerter, tungpust, heshet eller generelle kreftsymptomer som ufrivillig vekttap, tretthet og sykdomsfølelse er noe av det man skal være på vakt for om man er en røyker.

Les mer


Overgangsalder (behandling)

Hvor lenge kan man benytte hormoner mot overgangsplager? Hva er risikoen ved å ta østrogen? Kan det føre til kreft? Hjelper det mot benskjørhet også? Er det det samme hvilken tablett man bruker? Hjelper lokalbehandlingen i underlivet også mot de andre plagene i kroppen?

Les mer


Funikkeltorsjon (testikkeltorsjon) – Sterke og akutte underlivssmerter pga vridning av testikkelopphenget

Testikkelen henger i en slags kabel som kalles funikkelen og som består av blodårene og nervene til testikkelen, sammen med sædlederen. Dersom testikkelen trekker seg opp mot lysken (f eks under smerte eller fysisk aktivitet) så kan funikkelen slakkes og dermed vri seg. Blodårer og nerver vil avklemmes. Dette gir akutte og svært intense smerter og må opererers umiddelbart om testikkelfunksjonen skal reddes.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon