Temaer om helse
Blodlipidene (kolesterolet og fettstoffene)

Fett, godt og dårlig kolesterol, lipider og triglyserider. Hva er forskjellen? Hva skal det ligge på? Hvorfor får noen anbefaling om behandling, mens andre ikke, når verdiene er like? Hva om vi ikke bryr oss? Hva er da det verste som kan skje?

Les mer


Årsakene til for tidlig utløsning

For tidlig utløsning er når mannen får orgasme før han ønsker det. Behandlingsforsøkene inkluderer utholdenhetsteknikker, kondom, utnyttelse av andre medikamenters bivirkninger, bedøvende krem eller det spesifikke medikamentet mot for tidlig utløsning: Priligy. Priligy kan tas ved behov og kan kombineres med Viagra.

Les mer


Hvilket insekt eller kryp er det som kan ha bitt meg?

Insektbitt fra ulike insekter kan se like ut. Hvert insekt har ikke sitt særegne bittmerke og mange av oss reagerer dessuten svært forskjellig på bitt. Legen klør seg ofte i hodet og sukker hver gang det kommer en pasient med problemstillingen. Dette fordi de vet det er vanskelig å finne årsaken, med mindre det er noe i historien til pasienten som legen fanger opp og som avslører synderen. Dette kan være informasjon om utenlandsreise (veggdyr?), hvor på kroppen man har blitt bitt (områder ikke tildekket av klær?), når på året, hvor man bor, om andre i samme husstanden klør og så videre (lus? skabb?). I Norge kan årsaken være skabb, fuglemidd, flått, lus, lopper, veggdyr, hjortelusflue og selvsagt mygg, knott, klegg, veps og bier.

Les mer


Hvordan vite om hodepinen er farlig eller ikke?

De fleste hodepiner er godartede. Hodepine som er så ille at du velger å reise til legen med det er som oftest migrene. Hjernesvulst mistenkes hvis: hodepinen er av en ny type, den vekker deg om natten, forverres når du lener hodet fremover eller oppstår for første gang etter at du har passert 50 år..

Les mer


Diabetes: Insulinbehandling (dosering)

Type 1 diabetikerne starter med insulin umiddelbart fordi cellene i bukspyttkjertelen som lager insulin er ødelagt, mens type 2 diabetikerne begynner med insulin mye senere i forløpet, etter minst 5-15 år, når bukspyttkjertelen er utslitt etter å ha overprodusert insulin i mange år for å kompensere for at det kroppsegne insulinet virker dårligere. Les hvordan disse bør endre dosene i forhold til blodsukkerverdier, matinntak, aktivitet og sykdommer. Eller om hva som skjer om man tar for mye medisin…

Les mer


Diabetes: Hvordan brukes insulin?

Spiller det noen rolle når og hvor insulinet settes, og hvilken type insulin man bruker? Kan nåler brukes om igjen? Hvor lenge varer en åpnet pakke? Må sprøyten blandes eller rystes før hver bruk? Spiller det noen rolle om jeg setter insulinet på lår eller mage, dypt eller grunt? På skrå eller rett inn? Og hvorfor varierer blodsukkeret innimellom? Er det teknikken? Aktiviteten? Maten? Utstyret?

Les mer


Vitamin D

Over halvparten av den norske befolkningen har for lavt vitamin D inntak i forhold til hva som er anbefalt. Dette får konsekvenser i mørketiden, mens på sommeren vil flere få nok siden det også dannes i huden vår når solen skinner på den. Mangel kan føre til en rekke sykdommer og lidelser. Mange mener det skal så mye til å få i seg for mye ved tilskudd at alle bare burde ta det hver vinter forebyggende.

Les mer


Diabetes type 2: Oppfølging og behandlingsmål

Når diabetes type 2 diagnosen er stillet skal diabetikeren gjennomgå et helt bestemt oppfølgingsprogram og langtidssukkeret skal holde seg innenfor bestemte grenser for å unngå komplikasjoner av sykdommen.

Les mer


Demensutredning

Det er flere former for demens, men Alzheimer er den vanligste. Dernest kommer såkalt vaskulær demens som er en følgestilstand av forringet blodsirkulasjon i hjernen. De to formene kan eksistere samtidig. Tilstandene debuterer ofte snikende og mange har fleipet en stund med personen før det endelig blir klart at det faktisk er alvor i det som er i ferd med å skje. Det er mange tilstander som symptomatisk kan likne på demens og som kan behandles. Man skal derfor ikke vente altfor lenge med et legebesøk. Utredning av personer med mistanke om demens må utføres med respekt og vársomhet. Demens er skambelagt og/eller vanskelig å forholde seg til. Utredningen er standardisert. Det gjør at de som utredes kan utredes likt nesten uavhengig av utreder og av hvor det blir gjort.

Les mer


Kort og viktig om valg av prevensjonsmiddel

Vanlige p-piller velges av de fleste. De reduserer blødninger og smerter og man kan utsette menstruasjonen med dem. Minipiller velges av de som ikke ønsker å befatte seg med østrogen, eller dersom man ammer. En av minipillene tåler en glemmegrense på 12 timer. De som tåler minipiller kan også velge p-sprøyte, som varer i 3 måneder, eller p-stav, som kan sitte i 3 år. Også unge og barnløse kan velge spiral. Det finnes spiraler med og uten hormoner. Ingen av dem inneholder østrogen. Noen velger å hoppe av i svingen, men dette er "tryggest" for dem med lange sykluser; vi skal forklare hvorfor. Noen ender opp med å måtte bruke nødprevensjon. Andre ender opp med å bli gravide. Alle med partner med ukjent smittestatus bør bruke kondom for å beskytte seg mot kjønnssykdommer. Kjønnssykdommer gir ofte ikke symptomer i det hele tatt.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon