Temaer om helse
Hjortelusflua

Hjortelusflua, den flate flua som er umulig å slå ihjel fordi den allerede er flat, sprer seg nordover. Den kan sannsynligvis spre bakterien Bartonella og være årsaken til Orienteringsløpersykdommen og langvarige kløknuter.

Les mer


Soling beskytter mot sykdommer og kreft

Soling som medfører solbrenthet skal unngås, mens moderat soling bør tilstrebes. Får man ikke dette til bør man mangedoble inntaket av D-vitamin (f.eks tran). Soling fører til at det dannes D-vitamin i huden og D-vitamin kan vise seg å redusere faren for å få kreft med opptil førti prosent.

Les mer


Allergi: Ugress (Burot, Beiskambrosia (ragweed) og Solsikke)

Ugress betyr bare planter som vokser på uønskede steder. De viktigste typer ugress å bli allergisk for er burot og solsikke, men også beiskambrosia er like om hjørnet med å etablere seg i Norge og den gir svært kraftig allergi! Mistanke om ugressallergi oppstår dersom en person opplever høysnue, eventuelt astmabesvær sensommer – tidlig høst.

Les mer


Allergi: Allergene komponenter, molekylær allergologi.

Allergitester har ikke klart å skille mellom kryssallergi og egentlig allergi. Mange vet at man kan reagere på epler eller nøtter dersom man har bjørkepollenallergi. Tester man en bjørkepollenallergiker mot nøtteallergi slår altså testen ofte ut. Men hvordan sikkert vite om nøtteallergi-testen bare slo ut som følge av ufarlig kryssreaksjon med bjørk eller om det er en livsfarlig nøtteallergi? Med komponenttesting kan man slippe sykehusbesøk for å gis nøtter under overvåkning, man unngår å feildiagnostisere barn som alvorlig nøtteallergi når de bare har en ufarlig kryssreaksjon med bjørk, slipper frykt, unngåelse, legevaktsbesøk og unødig bruk av adrenalinpenn.

Les mer


Allergi: Årsak, symptomer og behandling

En allergiker reagerer på stoffer som ikke-allergikere tåler godt. Stoffene som allergikerne reagerer på kalles allergener og kan gi ulike reaksjoner avhengig av hvordan allergenet kommer i kontakt med kroppen. I huden oppstår eksem eller elveblest, i øyne og luftveier høysnue eller astma, i tarmsystemet diaré, smerter eller brekninger. Reaksjonen kan også komme på et annet sted av kroppen enn der allergenet lander. Allergi kan være livstruende for noen få. Både sykehistorien og blodprøven, eventuelt prikktesten/lappetesten kan være nyttige for å stille diagnosen. I den senere tid har de såkalte komponenttestene kommet. Her har man muligheten til å teste på proteiner som bare finnes hos f eks bjørkepollen, eller hund etc., noe som er viktig når man skal finne ut hva man er allergisk for når man har kryssallergier, og ikke minst så man allergivaksinerer seg mot det rette allergenet og ikke det man kryssreagerer på.

Les mer


Allergi: Gresspollenallergi

Det finnes over 160 arter med gress, men alle har det samme proteinet (allergenet) i seg som man utvikler allergi mot. Utvikler man allergi mot én type gress har man derfor blitt allergisk mot alle typer gress og derfor blir pollenperidoen tilsvarende lenger og derfor trenger vi også å bare teste for én type gress, nemlig Timotei. Korn er også gress. Burot er ugress og dekkes i en annen artikkel og er kun nevnt kort her.

Les mer


Allergi: Bjørkepollen og andre trepollenallergier

Mange er bekjent med begrepet pollenallergi. Det betyr at en allergiker reagerer med det vi kaller for høysnue: Rennende og kløende øyne og nese, kløe i svelg/gane, nysing og tretthet når det er pollen fra trær, gress eller ugress, husstøvmidd, eventuelt muggsopp i luften. En pollenallergiker kan i tillegg reagere på flere matvarer når pollenallergien først har startet, men ikke før. Dette kalles kryssallergi. Kryssallergier er n e s t e n aldri farlige. Heller ikke mot nøtter, men mange opplever det som ubehagelig, spesielt om de tror det er farlig. Mange har blitt feildiagnostisert med alvorlig nøtteallergi når man egentlig bare lider av ufarlig kryssallergi med bjørkepollen.

Les mer


Dette gjør du når du glemmer p-pillen

Om du bare kan ta den glemte pillen så snart du husker det, eller om du må benytte kondom eller kanskje ta angrepille i tillegg avhenger av når i syklusen du glemte pillen, hvilket merke p-pille du bruker og hvor mange piller du har glemt.

Les mer


Førerkortreglene ved 75 års alder (førerkortfornyelse)

"Naboen slapp billigere unna førerkortsjekken enn meg." Denne tiden kan nå kanskje være forbi etter at helsesjekken har blitt mer standardisert. I stedet for en liten kupong med noen få spørsmål må man nå dokumentere førerkortfornyerens helse på et seks siders formular. Bestås testen tar man den med seg til veitrafikkstasjonen og får nytt førerkort. Til gjengjeld behøver man derimot ikke å fornye førerkortet før man har fylt 75 år, mens det før 2013 var ved 70 års alder.

Les mer


Utbrent eller deprimert? Da er du sikkert et ja-menneske

Det er enkelte trekk som går igjen hos de som blir utbrent. De sier sjelden nei og blir aldri helt fornøyd før de rundt seg er fornøyd. Positive bemerkninger preller av, mens negativ kritikk suges inn. Utbrenthet kan føre til depresjon som krever tablettbehandling. Søk hjelp i tide. Kan man be om sykmelding for dette?

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon