Akutt bihulebetennelse (akutt sinusitt)

Sist endret: 25.02.2020
Bihulebetennelse kan være ubehagelig og langvarig. Tilstanden kjennetegnes ved trykk eller smerte i bihulene (kjeve/panne) som forverres ved fremoverbøying. Har man ikke samtidig tett eller rennende nese som tegn på øvre luftveisinfeksjon bør man tenke på andre, kanskje mer alvorlige årsaker til hodepinen. Det er få tilstander som behandles oftere unødvendig med antibiotika enn bihulebetennelse. Hvordan vite om det er bihulebetennelse? Og om så er, hvilken behandling virker?


Bihuler BIHULENE: Bihulene er hulrom av varierende størrelse, hvis hensikt er å redusere vekten til skallen samtidig som de bidrar til å forme tonen og klangen til stemmen vår. De er kledt med slimhinner for å kunne fjerne partikler og mikroorganismer som finner veien inn til dem. Bihulene åpner seg via kanaler inn i nesen. Siden bihulene renser seg selv må kanalene være åpne for å holde drenasjen og lufttrykket vedlike. Sveller slimhinnene opp kan drenasjeåpningene tettes til og slim hoper seg opp, bakterier kan vokse i det og lufttrykket endres. Alt i alt fører dette til symptomene på bihulebetennelse som du kan lese om i artikkelen under. Til orientering blir man ikke født med bihuler og det tar varierende tid når barn utvikler sine bihuler. Småbarn har for eksempel ikke pannehulene. Noen mangler en eller flere bihuler.

Diagnostisering

Neserenning, enten det renner ut av nesen eller bakover i svelget, er et obligatorisk kriterium for å stille diagnosen. Nesetetthet er et like godt kriterium. Deretter må man ha trykk eller smerte over bihulene, spesielt når man lener seg fremover og får hodet lavere enn hjertet. Dersom man har smerter i tennene, nedsatt lukte- og smakssans, føler seg syk (redusert allmenntilstand) og har hoste og feber er diagnosen så sikker som den kan bli uten å ta bilde av hodet. Det finnes ingen prøve å ta for å bevise at det er bihulebetennelse, selv om det i langvarige tilfeller som ikke reagerer på behandlingen skylles ut litt av bihuleinnholdet for å analysere hvilke bakterier som eventuelt oppholder seg der inne. Det utskylte slimet sendes i så fall til dyrkning for å se hva for bakterier som eventuelt vokser der inne og hvilken antibiotika som virker best testes samtidig ut. Diagnosen er derimot fortrinnsvis klinisk, dvs stilles på bakgrunn av om pasienten har de kliniske tegnene som nevnt over. Desto flere symptomer, jo sikrere diagnose. CT av bihuler eller uthenting av slim fra bihule er forbeholdt kroniske, dvs langvarige bihulebetennelser, som ikke svarer på behandling.

LES OGSÅ: Hvordan kan jeg vite om hodepinen er alvorlig eller ikke?

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Symptomer

Det er ikke mange lidelser som overbehandles med antibiotika mer enn bihulebetennelser. Mange pasienter kommer til legen med bihulebetennelse hvor graden av plager eller varigheten av symptomene ikke tilsier at antibiotika vil ha noen effekt. Allikevel får disse pasientene ofte antibiotika. Årsakene til dette kan blant annet være konfliktsky lege (tar for lang tid eller blir for ubehagelig å forklare) eller manglende kunnskap.

LES OGSÅ: Hvorfor må jeg ta antibiotikakuren helt ut?

Studier har vist at antibiotika kan, og bør gis når følgende foreligger:

 • Sterke smerter. Vi vet at vi vurderer smerter veldig forskjellig. Det er et par måter vi kan illustrere hva vi mener med sterke smerter. Det ene er å benytte oss av det som kalles en VAS-skala. En VAS-skår på 70-100 betraktes som sterke smerter. En annen måte å anslå sterke smerter ved bihulebetennelse på er om du får smerter av å tygge mat eller når du går på hardt underlag (barbeint på gulvet).
 • Varighet over en uke, eller helst over ti dager.
 • Høy feber (39-40 grader eller mer)
 • Påvirket allmenntilstand, dvs at man føler seg syk. Merk at vi har vidt forskjellige oppfattelser og tolkninger av hva som er å føle seg syk.
 • Forhøyet CRP eller senkning.
 • Grønt snørr
 • Dobbel innsykning, dvs begynner å bli frisk, for så å bli syk igjen.

Desto flere av kriteriene du oppyller, jo mer sannsynlig er det at antibiotika vil kunne lindre og/eller forkorte varigheten.

Illustrasjon av de bihulene vi har i hodet. Bihulene gjør vekten av skallen lettere enn om alt var massivt bein.Bildet: Mange kommer til fastlegen foor bihulebetennelse. Det er de som har hatt bihulebetennelsen i mer enn ti dager, som produserer mye grønt snørr, har feber og veldig vondt som kan ha bakterier i tillegg, eller som årsak. Da kan man ha nytte av antibiotika. I tillegg gis ofte slimhinneavsvellende som Rinexin, som er det samme som nesespray, men i tablettform, så det virker "over alt". På toppen av det hele hender det og at det gis en kortisonkur (f eks 30 mg prednisolon i 10-14 dager). Alt dette gitt sammen, kanskje med ibux og paracet attpåtil, er det som går under navnet "hestekur" mot bihulebetennelse. Men, uten de nevnte symptomer over er antibiotika nyttesløst. De andre remediene derimot, kan fortsatt forsøkes. Bruk av kortison må på generelt grunnlag (bivirkningsfare) holdes på et minimum.


VAS-skår: VAS betyr Visuell Analog Skala og gir en billedlig (visuelt) tallbeskrevet (analog) gradering av smerten på en skala fra 0-100. Ingen smerte gir 0 poeng. Da smiler vi. Ekstrem smerte gir 100 poeng, en smerte som er så vanskelig å holde ut at man eventuelt besvimer. Mange pasienter som kommer til legen krysser av for 100 poeng, men ikke mange har opplevd slike smerter. Det er nok mer et behov fra pasienten å uttrykke at det er ikke for ingenting han/hun kommer idag. En skår på 70 eller mer er sterke smerter.Vas skaar


Behandling

 • Slimhinneavsvellende som Rinexin og slimhinneavsvellende nesespray av typen adrenergika kan benyttes opptil 10 dager.
 • Saltvannsskyllinger har ingen begrensning i varighet.
 • Antibiotika kan forsøkes dersom man skårer på kriteriene nevnt over, men det er ofte virus som er årsaken og forvent derfor ikke dramatisk god effekt av antibiotika. Desto flere av kriteriene for antibiotikabruk en skårer på, jo mer sannsynlig er det at bakterier er involvert og antibiotika vil kunne ha effekt. Når det gjelder hvilken type antibiotika man bør benytte så er førstevalget helt vanlig penicillin (kjøpsnavn Apocillin/Weifapenin), men i høyere doser enn vanlig, og det skal da tas 4 ganger daglig i (7-) 10 dager (7 dager er nok hvis du til da har vært frisk i 2 dager allerede). De som ikke tåler penicillin benytter erythromycin (f eks Ery-max). Dersom førstevalget ikke virker kan man benytte mer bredspektret type antibiotika, dvs antibiotika som dreper enda flere typer bakterier. En slik type antibiotika er amoxicillin.
 • Dersom man ikke skårer på kriteriene over, dvs at det er usannsynlig at det er bakterier som er (hoved-) årsaken så kan man etter en tid, hvis mye/langvarig plaget, forsøke 30-40 mg kortison (prednisolon) i ca 10 dager, eventuelt gjentatt etter 4-6 uker, samt bruke kortison-nesespray i minimum 8 uker. De som ikke blir bra tar man CT-bilde av for å se om det avsløres forhold som kan dra forhold av operasjon, dvs skjeve neseskillevegger, polypper eller store nesemuslinger etc.

LES OGSÅ: Hvorfor får noen antibiotika mot forkjølelse mens andre ikke?

Smitte

Forsiktig så du ikke nyser eller hoster på noen eller fritt ut i rommet. Nysing forårsaker en svær sky av små dråper som kan sveve flere meter i rommet. Dråpene inneholder virus. Inhaleres disse av andre blir de også smittet. Nys eller host i et engangs-lommetørkle som du kaster, eller nys/host i albuen. Ikke i håndflaten som svært mange gjør, fordi hånden hilser vi med, åpner dører med etc, og sprer dermed smitten effektivt. Desinfisér hendene ofte, for vi er stadig i ansiktet og piller.

Prognose

Ubehandlet vil bihulebetennelse kunne føre til varig skade på bihulenes slimhinner og det kan dermed oppstå en kronisk bihulebetennelse. De aller fleste vil dog bli friske igjen etter 7-10 dager med egenbehandling. Noen kan ha en tendens til tilbakefall ved forkjølelser og det kan derfor være lurt å forebygge en ny bihulebetennelse ved å for eksempel ha en forhøyet liggestilling mens man sover. Andre tiltak kan være å bruke nesedråper eller saltvann forebyggende. Andre komplikasjoner som kan oppstå ved akutt bihulebetennelse er blant annet utvikling av nesepolypper, eller mer alvorlig: en spredning av betennelsen til ansiktet, øyehulen eller tennene i overkjeven. Man bør umiddelbart kontakte lege om man merker symptomer som dobbeltsyn, smerte ved øyebevegelser eller om man oppdager hevelser i ansiktet. 

LES OGSÅ: Finnes det god behandling mot forkjølelse? Kan forkjølelse gå over til lungebetennelse?

Forfatter Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon