Akutt øregangbetennelse (ekstern otitt)

Sist endret: 14.01.2020
Betennelse i ytre øregang kan være enkelt å behandle, men man må klare å skille mellom infeksjon og eksem for å gi best mulig behandling. I tillegg skal man finne ut hva som var årsaken slik at man kan unngå å få det tilbake hele tiden. Noen av dem som hyppig får tilbake øregangsbetennelser opereres.

Hva er symptomene på og behandlingen for øregangbetennelse?

 • Hvis infeksjon er årsaken: Dersom det er infeksjon (bakterie) som er årsaken så vil man kunne føle smerte/ubehag, noe kløe og det kan renne litt fra øregangen. Når man sammenlikner de to øregangene så kan man ofte se at den syke øregangen er hoven og kanskje rød og fuktig, mens den andre øregangen er åpen, normalt blek og tørr. Ubehaget kan øke dersom man trykker på eller trekker i det påvirkede øret. Noen av dem som får bakteriell øregangsbetennelse kan føle seg syke og få feber.
  • Behandlingen er øredråper som inneholder både kortison og antibiotika; eksempelvis Terra-Cortril polymyxin B, Sofradex eller Cetraxal comp. Behandlingen skal pågå til man har vært helt uten symptomer i 2 dager. I praksis betyr dette at man må behandle i 6-10 dager totalt. [Terra-Cortril Polymyxin B 2-4 dråper 3 ganger daglig, Sofradex 1-2 dråper 3-4 ganger daglig, Cetraxal comp øredråper 6–8 dråper i øregangen 2 ganger daglig]. Dersom trommehinnen mistenkes å ha sprukket anbefales Cetraxal comp da de andre diskuteres kan være skadelige for mellomøret.
 • Hvis eksem er årsaken: Dette er gjerne mennesker med kronisk tørr, kløende og flassende hud i øregangen og ofte også andre steder på kroppen siden de er allergisk disponerte. Innimellom får de oppbluss av eksem og da oppstår hevelse, rødme og forverring av kløen og flassingen. Det renner derimot ikke væske fra eksemet og slik kan man skille tilstanden fra infeksjon.
  • Behandlingen er øredråper med bare kortison; eksempelvis Diproderm.

Øregangbetennelse kan være så ubehagelig at man har behov for betennelsesdempende (f eks Ibux / Voltaren) tabletter i tillegg den første dagen eller to. Eventuelt kan man kombinere med paracetamol i tillegg.

YTRE ØREGANGBETENNELSE (infeksjon): Denne øregangbetennelsen skyldes sannsynligvis en infeksjon (bakterie, eventuelt sopp i sjeldne tilfeller). De generelle symptomene på betennelse er tilstede (rødme, hevelse, smerte, varme) i tillegg til at det væsker og er fuktig. Øregangen er ikke engang synlig slik at vedkommende bør nok forhåndsbehandles med en tampong dynket i øredråpene et par dager før dryppingen kan begynne (les mer om dette nedenfor).


 

YTRE ØREGANGBETENNELSE (allergi / eksem): Her er det sannsynligvis en allergisk reaksjon eller et eksem som er årsaken. Vi kan se at huden er tørr og flassende i tillegg til betennelsen. Det er tørt. Når bakterier er årsaken er huden fuktig i stedet for tørr og skjellende.


 

Hva om øregangen er så trang at øredråpene ikke kommer inn?

Dersom hevelsen er så stor at dråper ikke renner inn etter drypping så bør man dyppe en strimmel av gazbind i enten Terracortril/Sofradex eller Diproderm avhengig av om betennelsen skyldes infeksjon eller eksem og lirke denne forsiktig inn i øregangen. Dette får hevelsen til å avta og etter noen timer, evt en dag eller to kan man gå over til tampong dyppet i midlene eller fortsette behandlingen med vanlig drypping avhengig av hvor åpent det har blitt. Det kan lønne seg at legen også suger ut væske og voks forsiktig dersom det er mye av dette.Til dette benyttes et spesielt instrument (et "sug"). Fastlegene har som regel ikke slikt instrument.

Noen ganger, når betennelsen er skikkelig kraftig kan legen velge å behandle ved hjelp av bare gazbind/tampong hele tiden og ikke bare til øregangen åpnes for drypping. I så fall skiftes gazbindet/tampongen ut bare hver annen dag.

Når bør man henvises til spesialist i øre-nese-hals medisin?

Dersom det ikke spores noen bedring i løpet av et par ukers tid så bør fastlegen vurdere å henvise videre til en spesialist i øre-nese- og halsmedisin. Da er det viktig at fastlegen tok en bakterieprøve fra øregangen før behandlingen ble startet opp. Denne prøven sendes til dyrking for å se hvilken bakterie det er som forårsaker betennelsen. Dersom spesialisten ikke har dette prøvesvaret må han kanskje pause behandlingen så antibiotikaen blir borte først, før han kan ta en egen dyrkingsprøve. Det er viktig å få svar på hvilken type bakterie det er som vokser der inne når behandlingen ikke har ført fram. Det kan bety at det er en uvanlig form for bakterie, eller sopp som er årsaken og at det må behandles med et spesielt middel. Det andre spesialisten vurderer er om det bør opereres. Kanskje har pasienten en medfødt trang ørekanal som må utvides. Trang ørekanal disponerer for tilbakevendende øregangbetennelser.

Man kan få helvetesild i øret. Dette gir betennelse og sterke smerter i tillegg til små grupper med blemmer. Man kan også få det som kalles furunkel i ytre øregang. Dette gir overraskende mye smerter i forhold til hvor lite problemet ser ut til å være. En furunkel er en kraftig (dyp) hårsekkbetennelse. Dette behandles med tablett-antibiotika og noen ganger skjærer man hull på den (spesialistoppgave).

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Husk å behandle det som utløste betennelsen også

Noen mennesker plages oftere enn andre med øregangbetennelse:

 • Svømmere: Disse personenes øreganger er ofte fuktige. Fuktig hud er mer utsatt for infeksjon. Disse bør vurdere å benytte spesielle ørepropper (tåler vann) under trening/dusjing (se bildet under).
 • Høreapparatbrukere: Skaper klamt klima eller mekaniske skader (rifter) som bakteriene setter pris på. Tas ut ved anledning/redusér bruken mest mulig.
 • De som pirker seg mye i ørene: Pirkingen kan skade øregangshuden og bane vei for bakterier. Pirking samtidig som infeksjonen/eksemet er der vil kunne forverre og forlenge tilstanden.
 • De med allergier, eksemer eller psoriasis: Disse menneskene er også disponert for allergiske utslett/eksemer/psoriasis i huden i øreganger også. Disse må forsøke å unngå faktorer om utløser eksem/allergi/psoriasis.
 • De som bruker mye walk-man eller øreklokker: Skaper et klamt og varmt klima i yttergangen som bakterier trives i. Bruken må reduseres.
 • De med medfødte trange øreganger: Kan utvides ved operasjon dersom tilbakevendende plager.
 • Benutvekster (eksostoser): Kan vurderes for operasjon. Kan disponere for tilbakevendende øregangbetennelser.
 • Overfølsomhet: Såper, hårspray, salver, nikkel, hudkremer etc. En spesiell oppmerksomhet kan rettes mot øredråper som inneholder antibiotika. En sjelden gang hender det at vedkommende blir verre når disse benyttes. Da kan vedkommende ha kontaktallergi for dråpene. For å finne ut om man er overømfintlig/allergisk for noe så må man ha sett at man blir verre når man bruker middelet (sprayen/såpen/dråpene etc) og bedre når man ikke bruker det. Man skal derfor i første omgang slutte med middelet og se om man blir bedre. Når man har blitt bedre skal man deretter vurdere å begynne med middelet igjen for å se om problemet returnerer.

Øreplugg for dusjing, bading og svømmingBildet: Øreplugg for svømming.

Lenker:


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon