Alvorlig sykt barn? (veileder)

Sist endret: 14.01.2020
Dette er en rask test som leger, sykepleiere og foreldre kan benytte for å finne ut hvor alvorlig sykt barnet er og om det haster å bli tilsett av lege.

Feber og tørre bleier er ikke det barnelegene blir mest bekymret for

Denne skåringen kan benyttes som hjelpemiddel for å forsøke å avklare alvorlighetsgraden av sykdom hos barn opptil ett års alder. Jo flere poeng man oppnår, desto alvorligere er tilstanden. Under tabellen er det en anbefaling om hva man bør foreta seg ved de forskjellige poengsummene. Tabellen brukes ved tvilstilfeller. Tegnene på akutt og alvorlig sykdom hos barn kan du lese mer om dersom du følger linken under.

LES OGSÅ: Akutt sykt barn – Hva gjør man da? Hvordan vet man at barnet er alvorlig sykt?

Mange, inkludert leger er av den oppfatning at feber og tørre bleier er noe av det som sier mye om hvor alvorlig banets tilstand er, mens barneleger ikke blir så veldig skremt av en feber på 40 eller tørre bleier. Tungpust med inndragninger samtidig som at barnet ikke tar til seg mat/drikke krever mye større og raskere oppmerksomhet. Barn har liten reservekapasitet både med tanke på utholdenhet i muskulatur og energilagre og kan bli raskt dårlige.

Reis heller til legen en gang for mye

Svært ofte blir foreldre i tvil og da er legen glad for at de kommer med barnet for en ekstra sjekk. Gjerne flere ganger. Det er nesten alltid best å reise ned med barnet til legen enn at legen kommer hjem. Barn kan virke sykere hjemme enn ute. Litt større barn som er alvorlig syke eller i ferd med å bli det vil ikke klare å kvikne til hos legen, mens mindre syke barn ofte gjør så.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Dette skåringssystemet er mest nyttig når man er i tvil.

Det finnes alarmsymptomer som uavbrutt skal føre til legekontakt (eller ringe 113) og dette er blant annet nyoppståtte flekker i huden som ikke lar seg avbleke eller dersom det er vanskelig å få skikkelig kontakt med barnet. For å lese om alle de alarmerende symptomene som uavbrutt skal føre til legekontakt følg linken over.

Baby1 Baby2

Baby3 Totalskaar

* Inndragninger: Mellom ribbeina er det muskler. Dette er ekstra pustemuskler vi kan bruke når behovet for luft blir ekstra stort. Man kan se på barnet når disse musklene brukes. De trekker seg da innover i kroppen i takt med pustingen, mens ribbeina står igjen. Dette kalles inndragninger. Inndragninger tyder på at barnet strever med pusten, men barnet kan allikevel sitte å pusle med ett eller annet og se relativt rolig ut. Men som man kan se av skåringen så er dette et dårlig tegn.Samtidig ses ofte nesevingespil, dvs utvidede nesebor.

Man må stelle pent med syke bamser også.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon