Barnemark

Sist endret: 09.03.2020
Barnemark er en infeksjon der en mengde små, hvite mark slår seg ned i tykktarmen til den smittede og forårsaker en bærertilstand. Dette forekommer ofte hos skolebarn fra 5-10 år, men for sikkerhets skyld bør hele familien behandles for å unngå gjentatte infeksjoner.

 Illustrasjonen viser voksen mark og et egg. Man får i seg marken via fingrene ved at man smittes fra andre eller gjennom at man klør seg baktil pga marken legger eggene i endetarmsåpningen, og dette klør. Slik infiserer man seg selv, eller andre. Når eggene klekkes til mark kryper disse inn i tarmen for å forplante seg. Nye hunner kommer senere ned til endetarmsåpningen og legger nye egg.

Hva er barnemark (oxyuris)?

Barnemark skyldes infeksjon med Enterobius vermiculis, en mark som slår seg ned i tykktarmen til det som nå blir bæreren. Å være bærer vil si at man bærer på marken og kan smitte andre uten selv å bli syk. De man smitter blir heller ikke syke, men bærerer. Således har marken sikret seg en måte å overleve på. Hadde marken drept verten sin, for eksempel, så ville den selv dødd. 

Infeksjonen blir også kalt småmark og regnes som en vanlig infeksjon blant skolebarn fra 5-10 år i Norge. Marken er liten og gulhvit, og de voksne markene kan bli mellom 8-13 mm x 0,5 mm store. Denne typen mark finnes kun hos mennesker, men eggene kan leve i opptil 2 uker utenfor kroppen. Eggene kan befinne seg i støv, husdyrpels eller i sengetøy. Om man ikke har gode hygienerutiner underveis i behandling og sanering kan man bli smittet gjentatte ganger etter gjennomført behandling. 

Barnemark smitter fra endetarm til munn (eggene legges i endetarmsåpningen, og dette klør). Dette kan for eksempel skje om man ikke er nøye med håndvask både etter toalettbesøk eller før man forbereder måltider. Eggene kan etter kløe finnes på hendene eller under neglene, og smitte fra person til person ved kontakt. En mer sjelden form for smitte er ved risting av sengetøy eller klær. Eggene kan sveve i luften og slik smitte via nese eller munn. Store familier som bor tett på hverandre eller personer med utilstrekkelig hygienisk miljø kan dermed være mer utsatt for smitte. En smittet vil kunne ha alt fra et par til flere hundre mark i tarmen.

Når et egg kommer inn i munnen og svelges vil det etter kort tid klekkes i tolvfingertarmen. Marken vandrer derfra ned til tykktarmen og fra man har blitt smittet med egg vil det ta ca. 3-4 uker før det har blitt utviklet en voksen hunnmark av den. Disse markene kan leve i opptil 3 måneder i kroppen, og når de blir befruktet vil de krype ned til endetarmsåpningen (anus). Her kan de legge tusenvis av mikroskopiske egg i huden omkring anus. Når eggene klekker mark kryper så disse inn i endetarmsåpningen og vandrer videre opp i  tykktarmen. Eggleggingen skjer vanligvis om natten og det er da mulig å se disse med det blotte øye. Eggene kan påvises ved at man fanger de med teip som trykkes inntil endetarmsåpningen. Eggene i åpningen fester seg til teipen. Teipen tas så med til fastlegekontoret for påvisning av eggene under mikroskopi.

Symptomer

 • De vanligste symptomene er lokal irritasjon og kløe ved endetarmsåpningen
 • Kløen kan være intens, og forekommer oftest om natten
 • Ved hyppig kløing kan det være fare for sårdannelser med påfølgende risiko for infeksjon i huden (for eksempel brennkopper)
 • Noen barn opplever søvnvansker, rastløshet og irritabilitet
 • Andre opplever ingen plager eller symptomer i det hele tatt
 • Magesmerter kan også forekomme, men dette er mer sjeldent

Diagnose

Foruten om ved observasjon av mark kan man også påvise barnemark ved å trykke en vanlig blank tape mot endetarmsåpningen. Dette bør helst gjøres om natten da marken er aktiv, eller tidlig om morgenen før eventuell dusjing eller toalettbesøk. Bruk gjerne 2-3 tapebiter da dette kan øke forekomsten av egg på tapen, og det vil dermed være lettere å oppdage marken når tapen undersøkes i mikroskop hos legen. Putt tapen i et rent glass eller i en plastpose, og ta dette med til fastlegen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Barnemark

Behandling

Barnemark kan enkelt behandles med et reseptfritt ormemiddel (antihelmintikum). Hele familien behandles samtidig uavhengig av symptomer for å unngå gjentatte infeksjoner i husstanden. Medikamentet som benyttes mest heter Vermox og kan inntas i tablettform eller mikstur.Man trenger ikke resept. Dette tas som en engangsdose før behandlingen gjentas etter 14 dager. Marken vil da dø og føres ut med avføringen. Det er noe usikkert om Vermox kan være skadelig under graviditet, derfor er det mulig å benytte seg av Vanquin under svangerskap. Dette fungerer også ved at marken dør og føres ut med avføringen. Dette medikamentet inneholder dog et rødt fargestoff og derfor vil avføring og eventuelt oppkast farges rødt. Unngå derfor å tygge tablettene da tenner kan bli misfarget. Etter oppstart av behandling med ormemidler kan barn som går i barnehage vende tilbake. Det er ikke nødvendig å behandle alle barna som går i barnehagen med ormemiddel ved enkelttilfeller av barnemark. 

I tillegg til medikamentell behandling er det essensielt å ha en skjerpet hygiene for å unngå flere infeksjoner:

 • Klipp neglene korte og rens de daglig.
 • God håndhygiene før måltid, etter toalettbesøk eller før håndtering av mat.
 • Skift og vask sengetøy ofte, og benytt deg eventuelt av pysjamas om natten for å unngå egg i sengetøyet.
 • Sengetøy, håndklær og undertøy skal kokvaskes dagen etter gjennomført behandling.
 • Vask endetarmsåpningen daglig med vann og såpe.
 • Husdyr kan ikke bli smittet av barnemark, men eggene kan oppholde seg i pelsen. Husdyr bør derfor vaskes oftere enn normalt.

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
Medforfatter og medisinsk redaktør Pål Henrik Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon