Behandling av jernmangel

Sist endret: 13.02.2020
Jerntabletter benyttes i behandlingen av jernmangel. Hvor mye man trenger avhenger av kjønn, hvor godt jerntablettene tåles, hva som er årsaken til jernmangelen og hvor lav blodprosenten er.

 

 Depresjonistock 000003830772xsmall

Hvor mye jern bør man ta ved jernmangel?

Det avhenger av hvor lav blodprosenten (hemoglobinverdien) er og hvilken type jerntablett man spiser. 2-3 tabletter daglig er vanlig dersom tabletten heter ferromax. 1 om morgenen og 1-2 på kvelden. Dersom den heter Retard i tillegg er det en såkalt depottablett og varer lenger og en behøver bare å ta 1-2 daglig. Dersom tabletten gir magetrøbbel bør man ta dem til måltidene og dessuten starte opp forsiktig (trappe opp gradvis). 

Jernbelastningstest oppdager dem som ikke tar opp nok jern via maten

Enkelte mennesker tar ikke opp nok av jerntilskuddet fra tarmen. Dette synes ved at hemoglobinverdien ("blodprosenten" som vi kalte det før) ikke stiger selv om vedkommende tar jern. Da kan det henvises til sykehus for en jernbelastning. Ved jernbelastning spiser eller drikker man en kjent mengde med jern hvorpå de deretter måler hvor mye av dette som kommer over i blodet. Dette ser de på en blodprøve. Kommer det ikke nok over i blodet betyr det at oppsugingen fra tarmen er for dårlig og at vedkommende bør få jerntilskuddet intravenøst (drypp, dvs rett i blodet gjennom en nål) eller intramuskulært (sprøyte i muskel). På denne måten sprøytes jernet rett inn i blodet (tar snarveien "forbi" tarmen). Det er bare de som har fått påvist for lav oppsugingsevne på jernbelastningstesten som bør ta jern på denne måten.

NB: Avføringen blir svart når man tar jern i tablettform.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvor lenge må jeg stå på jerntabletter?

Det er hemoglobinverdien, symptomene og jernlageret (ferritin) som bestemmer hvor lenge man må stå på jern.
Normal hemoglobinverdi i g/dL er:

 • Jenter:11-15
 • Gutter:12,5-16
 • Kvinner:11,5-15
 • Menn:13,5-16,5

De som ikke tar opp jern via mat eller tablett må vurderes som kandidat for jerninfusjon eller jerninjeksjon

Blodoverføring

Dersom hemoglobinverdien er under 8,0 skal man som regel legges inn for blodoverføring, men ikke nødvendigvis samme dag. Den som utvikler en hemoglobinverdi på 8 raskt vil ha tydelige symptomer: Veldig slapp, blek, uopplagt og tungpusten. Disse innlegges akutt. En som derimot utvikler verdien 8 over flere måneder, kanskje pga en liten sivblødning fra en magebetennelse eller kraftige menstruasjoner over flere år kan ha nokså beskjedne symptomer og kan møte til en planlagt blodoverføring.

En hemoglobinverdi som synker raskt kan gi symptomer lenge før den blir så lav som 8 og det kan da være aktuelt å gi blod før 8-tallet til disse pasientene. På den annen side; dersom verdien synker meget sakte kan det tenkes at verdien ligger på 6-tallet før symptomer oppstår, tilstanden oppdages og blodoverføring blir gitt.

Infusjon av jern (injeksjon av jernet rett i blodet) er svært sjelden nødvendig.

Jernlager

Normalt jernlager/ferritin er (ug/L):

 • Jenter og kvinner: 10-110
 • Gutter og menn: 25-200

Når sjeldne årsaker til jernmangelen som kreft og magesår,  kronisk inflammatorisk tarmsykdom og cøliaki osv er utelukket og man har funnet ut at årsaken er redusert jernoppsuging fra tarmen, tap av jern gjennom menstruasjonsblødninger eller jernmangel som følge av dårlig kosthold så kan man starte med jerntabletter. Deretter skal det avgjøres når neste kontrolltime skal være. Det vanlige er å ha neste kontroll om en måneds tid. På den kontrollen går man gjennom blodprøvene (som bør være tatt senest et par dager før timen) og diskuterer symptomer. Dersom vedkommende fortsatt har symptomer på jernmangel så skal man fortsette behandlingen nesten uavhengig av hva blodprøvene viser, mens føler man seg bedre så er det vanlig å avslutte jernbehandlingen når Ferritinet (jernlageret) har blitt 50 eller høyere.

Første uken etter at man har startet med jern bør man ikke måle Ferritin fordi det da er kunstig for høyt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Kan jeg få jernmangel igjen?

Når symptomene er borte og blodprøvene normale igjen så er spørsmålet: Vil det bare være et tidsspørsmål før man får jernmangel igjen?
Ja, slik er det ofte. Spesielt dersom tarmen suger opp jernet dårlig eller menstruasjonene er årsaken og man ikke kan eller vil benytte jerntabletter eller p-piller (løser noen blødningsforstyrrelser). Det beste er derfor å ta et par "stikkprøver" etter en måned eller to for å se om jernet synker igjen. Synker det så gjelder det å starte opp med jern igjen før verdien blir for lav. Alternativet er å stå på én jerntablett daglig hele tiden.

Tar man regelmessige prøver (3-4 ganger per år) lærer man seg snart når man bør starte opp med jern igjen og komme symptomene i forkant.

Hva betyr blodprosent og hemoglobin?

Idag benyttes ikke lenger uttrykket blodprosent, men hemoglobinverdien, oftest forkortet til "Hb" (uttales hå-be). En blodprosent på 100 betød at hemoglobinverdien for en mann lå på omkring 15 og for en kvinne omkring 13.  Dersom man absolutt ønsker å bruke begrepet blodprosent må man  multiplisere ("gange") hemoglobinverdien med cirka 7, men dette gir et veldig grovt anslag siden verdien man skal multiplisere med avhenger av kjønn, alder og selve hemoglobinverdien. 

Gravide og jernmangel

Gravides jernbeholdningsstatus og behov for tilskudd bedømmess ut i fra jernlagerverdien (ferritinverdien). Verdien bør måles før uke 16.

Ved ferritin/jernlager over 70 ug/L målt i denne perioden er ikke jerntilskudd nødvendig. Ved verdier mellom 30-70 anbefales tilskudd på 40 mg jern daglig, og ved verdier under 30 anbefales 60 mg per dag. Tilskuddet bør starte fra uke 18-20 og vare ut svangerskapet.

Referanse: Helsedirektoratet

Samtidig bør Hb måles samtidig, i tillegg til at Hb også er anbefalt målt på det laveste nivået i svangerskapet, dvs uke 28. Per definisjon har en gravid jernmangelanemi om Hb-verdien da er under 11 g/dL og bør utredes. Dersom Hb av en eller annen grunn måles i andre trimester er det anbefalt å utrede for anemi dersom verdien er under 10,5 g/dL.

Referanse: Helsedirektoratet

Behandling av gravide med anemi, se Veileder for gynekologer.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon