Behandling av jernmangel

Sist endret: 27.04.2011
Jerntabletter benyttes i behandlingen av jernmangel. Hvor mye man trenger avhenger av kjønn, hvor godt jerntablettene tåles, hva som er årsaken til jernmangelen og hvor lav blodprosenten er.

 

 Istock 000003830772xsmall

Hvor mye jern skal jeg ta?

Det avhenger av hvor lav blodprosenten (hemoglobinverdien) er og hvilken type jerntablett man spiser. 2-3 tabletter daglig er vanlig dersom tabletten heter ferromax. 1 om morgenen og 1-2 på kvelden. Dersom den heter Retard i tillegg er det en såkalt depottablett og varer lenger og en behøver bare å ta 1-2 daglig. Dersom tabletten gir magetrøbbel bør man ta dem til måltidene og dessuten starte opp forsiktig (trappe opp gradvis). 

Jernbelastningstest oppdager dem som ikke suger opp nok jern fra maten

Enkelte mennesker suger ikke opp nok av jerntilskuddet fra tarmen. Dette synes ved at hemoglobinverdien ("blodprosenten" som vi kalte det før) ikke stiger selv om vedkommende tar jern. Da kan det henvises til sykehus for en jernbelastning. Ved jernbelastning spiser eller drikker man en nøyaktig mengde med jern hvorpå de deretter måler hvor mye av dette som kommer over i blodet. Dette ser de på en blodprøve. Kommer det ikke nok over i blodet betyr det at oppsugingen fra tarmen er for dårlig og at vedkommende bør få jerntilskuddet intravenøst (drypp, dvs rett i blodet gjennom en nål) eller intramuskulært (sprøyte i muskel). På denne måten sprøytes jernet rett inn i blodet (tar snarveien "forbi" tarmen). Det er bare de som har fått påvist for lav oppsugingsevne på jernbelastningstesten som får ta jern på denne måten.

NB: Avføringen blir svart når man tar jern.

Hvor lenge må jeg stå på jerntabletter?

Det er hemoglobinverdien, symptomene og jernlageret (ferritin) som bestemmer hvor lenge man må stå på jern.
Normal hemoglobinverdi er:

 • Jenter:11-15
 • Gutter:12,5-16
 • Kvinner:11,5-15
 • Menn:13,5-16,5

Fotolia 1362773 xs

Blodoverføring

Dersom hemoglobinverdien er under 8,0 skal man som regel legges inn for blodoverføring, men ikke nødvendigvis samme dag. Den som utvikler en hemoglobinverdi på 8 raskt vil ha tydelige symptomer: Veldig slapp, blek, uopplagt og tungpusten. Disse innlegges akutt. En som derimot utvikler verdien 8 over flere måneder, kanskje pga en liten sivblødning fra en magebetennelse kan ha nokså beskjedne symptomer og kan møte til en planlagt blodoverføring i løpet av en av de neste dagene.

En hemoglobinverdi som synker raskt kan gi symptomer lenge før den blir så lav som 8 og det kan da være aktuelt å gi blod før 8-tallet til disse pasientene. På den annen side; dersom verdien synker meget sakte kan det tenkes at verdien ligger på 6-tallet før symptomer oppstår, tilstanden oppdages og blodoverføring blir gitt.

Jernlager

Normalt jernlager/ferritin er:

 • Jenter og kvinner: 10-110
 • Gutter og menn: 25-200

Når sjeldne årsaker til jernmangelen som kreft og magesår osv er utelukket og man har funnet ut at årsaken er redusert jernoppsuging fra tarmen, tap av jern gjennom menstruasjonsblødninger eller jernmangel som følge av dårlig kosthold så kan man starte med jerntabletter. Deretter skal det avgjøres når neste kontrolltime skal være. Det vanlige er å ha neste kontroll om en måneds tid. Det man gjør på den kontrollen er å gå gjennom blodprøvene (som du bør ha tatt et par dager før timen) og å diskutere symptomer. Dersom vedkommende fortsatt har symptomer på jernmangel så skal man fortsette behandlingen nesten uavhengig av hva blodprøvene viser, mens føler man seg bedre så er det vanlig å avslutte jernbehandlingen når Ferritinet (jernlageret) har blitt 50 eller høyere.

Første uken etter at man har startet med jern bør man ikke måle Ferritin fordi det da er kunstig for høyt.

Kan jeg få jernmangel igjen?

Når symptomene er borte og blodprøvene normale igjen så er spørsmålet: Vil det bare være et tidsspørsmål før man får jernmangel igjen?
Ja, slik er det ofte. Spesielt dersom tarmen suger opp jernet dårlig eller menstruasjonene er årsaken og man ikke kan eller vil benytte jerntabletter eller p-piller (løser noen blødningsforstyrrelser). Det beste er derfor å ta et par "stikkprøver" etter en måned eller to for å se om jernet synker igjen. Synker det så gjelder det å starte opp med jern igjen før verdien blir for lav. Alternativet er å stå på én jerntablett daglig hele tiden.

Tar man regelmessige prøver (3-4 ganger per år) lærer man seg snart når man bør starte opp med jern igjen og komme symptomene i forkant.

Hva betyr blodprosent og hemoglobin?

Idag benyttes ikke lenger uttrykket blodprosent, men hemoglobinverdien, oftest forkortet til "Hb" (uttales hå-be). En blodprosent på 100 betød at hemoglobinverdien for en mann lå på omkring 15 og for en kvinne omkring 13.  Dersom man absolutt ønsker å bruke begrepet blodprosent må man  multiplisere ("gange") hemoglobinverdien med cirka 7, men dette gir et veldig grovt anslag siden verdien man skal multiplisere med avhenger av kjønn, alder og selve hemoglobinverdien. 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon