Bendelorm

Sist endret: 13.03.2020
Bendelorm er en lang og flat innvollsorm som kan infisere menneskets fordøyelsessystem. Det er sjeldent tilfeller av bendelorm i Norge, men ved opphold i andre deler av verden kan man være utsatt for smitterisiko.

Hva er bendelorm?

Bendelorm er en lang og flat innvollsorm som kan infisere menneskets fordøyelsessystem. Det finnes flere forskjellige typer bendelormer som kan leve som parasitter og "tarmsnyltere" i menneskekroppen. Bendelormene fester seg vanligvis øverst i tynntarmen ved hjelp av ulike sugeanordninger eller kroker på bendelormens hode. Her kan den vokse seg opptil 10-12 meter lang. Noen bendelormer benytter seg kun av mennesker som vert, mens andre typer kan infisere både mennesker og dyr. Selv om det sjeldent forekommer tilfeller av bendelorm i Norge, kan man ved opphold i utlandet være utsatt for smitte, spesielt i tropiske strøk. Vanligvis smitter ikke bendelorm fra person til person. Bendelormens livssyklus avhenger nemlig av både dyr og mennesker for å fullføres. Dårlig tilberedt kjøttmat i form av rått svinekjøtt eller rått oksekjøtt, rå fisk, dårlige sanitære forhold eller drikkevann er eksempler på kilder til smitte, spesielt i varme områder.

Illustrasjonen viser livssyklusen til de vanligste to bendelormene, svinebendelormen og oksebendelormen. Svinebendelormen, Taenia solium,smitter ved at vi spiser rått svinekjøtt, som inneholder larver (tinter). Oksebendelormen, Taenia saginata, smitter ved at vi spiser rått oksekjøtt som inneholder larver. Den voksne ormen kan måle opptil 10 meter. Andre bendelormer hos mennesket er fiskebendelormen, Diphyllobothrium latum, som vi kan bli infisert av gjennom å spise f eks raket eller røkt fisk. Disse kan i store antall forårsake anemi. Dvergbendelormen, Hymenolepis nana, måler bare noen få centimeter, kan smitte fra menneske til menneske (først hos frems barn). Echinococcus granulosus, har larvestadiet hos mennesket (mellomvert) og har hunden som den virkelige verten. Echinocoocus multilocularis, har larvestadiet hos mennesket og har reven som sin vert.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Ulike typer bendelormer

Bendelormer består av et hode, nakke og en lang kjede med enkeltstående ledd. Disse leddene kalles proglotitter og hvert eneste ledd består av et fullstendig sett med kjønnsorganer. Bendelormer er altså hermafroditter, det vil si at de er tvekjønnede og dermed kan befrukte seg selv. En voksen bendelorm kan bestå av hundrevis til tusenvis av ledd som igjen kan inneholde tusenvis av egg. Leddene vokser ut fra hodet, og jo nærmere leddene er enden av ormen, jo modnere er de. 

Bendelormer i kjøtt

Bendelormer fra storfe (taenia saginata) og svinebendelorm (taenia solium) er de mest omtalte typene bendelorm. De fleste som blir infiserte av parasittene vil kun ha en eller noen få bendelormer om gangen i kroppen. Etterhvert kan de modne leddene hos taenia bendelormen knekkes av fra resten av kroppen til bendelormen. Leddene som inneholder egg kan dermed passere ut av kroppen med avføringen. Eggene kan leve i lang tid i vann, jord eller vegetasjon. Når kyr eller griser spiser disse eggene vil skallet rundt egget løses opp av magesyren i dyret. Eggene løses opp og innholdet danner deretter larvecyster som infiltrerer dyrenes muskler og vev. Dyrene fungerer da som mellomvert, eller lagrings- og transportorganismer. Når mennesker deretter fortærer understekt kjøtt med larvecyster fra det senere slaktede dyret vil livssyklusen til bendelormen fullføres. Larvecystene utvikles til bendelormer i magetarmkanalen vår. Modningsprosessen fra en larve til en fullt utviklet bendelorm tar omlag 2-4 måneder.

Svinebendelormen er den eneste bendelormen som kan frigjøre eggene sine allerede i tarmkanalen vår. Det vil si at man kan smitte seg selv med egg fra sin egen bendelorm hvis man får egg på fingrene. Om dette skjer vil eggene kunne danne larvecyster i kroppen vår. Sykdommen cysticerkose oppstår og larvecystene kan dannes i kroppens muskler, hjerne, indre organer eller i huden. Dette kan medføre alvorlige komplikasjoner som blant annet epileptiske anfall eller organsvikt.

Bendelormer i sjømat og drikkevann

Bendelormer kan også finnes i rå, røkt eller gravet fisk (diphyllobothrium latum), eller i drikkevannet (hymenolepis nana). Hymenolepis nana er en type dvergbendelmark som bare blir 30-40 mm lang. Dette er den eneste typen bendelorm som smitter fra person til person, ofte forbundet med dårlig hygiene. Både dvergbendelmarken og fiskebendelormen er sjelden i Norge, men fiskebendelormen kan finnes i Finnmark. Denne typen bendelorm trives i tempererte områder som Finland og nordlige deler av Russland. Dersom man bærer fiskebendelormen over en lengere periode kan det oppstå B12-mangel.

Symptomer

 • Funn av orm i avføring eller undertøy
 • Vekttap
 • Slapphet
 • Analkløe
 • De fleste opplever ingen eller svært få symptomer (hvis vert/mellomvert dør så dør også bendelormen)
 • I sjeldne tilfeller kan man oppleve nedsatt allmenntilstand, kvalme eller diaré 
 • Det finnes bendelormer som kan gi anemi (fiskebendelorm)

Behandling

Det er vanlig å behandle hele familien samtidig om et individ er infisert med bendelorm. Behandlingen består av å benytte seg med et ormemiddel for å drepe parasitten. Den vil da følge med avføringen ut av kroppen. Det vanligste medikamentet er Praziquantel som kan skaffes på registeringsfritak, eventuelt Vermox. Avføringsmiddel kan eventuelt benyttes i tillegg. 

I tillegg til medikamentell behandling er det essensielt å ha en skjerpet hygiene for å unngå flere infeksjoner:

 • Klipp neglene korte og rens de daglig.
 • God håndhygiene før inntak av måltid, etter toalettbesøk eller før håndtering av mat.
 • Skift og vask sengetøy, undertøy og håndklær ofte.
 • Vask endetarmsåpningen daglig med vann og såpe.
 • Grundig rengjøring av sengetøy, toalett og gulvtepper.

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
Medforfatter og meidsinsk redaktør Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon