Blærekatarr, myter og fakta. Lag reseptavtale med fastlegen din.

Sist endret: 10.04.2011
Har du ofte urinveisinfeksjon? Lag avtale med fastlegen din om å få resept på antibiotika som du har liggende hjemme i beredskap. Se hvilke medisiner og kjerringråd som virker mot blærekatarr. Vanligste årsak til blærekatarr er at man blir kald i kroppen. Dette tar livet av den ufarlige og beskyttende normale bakteriefloraen omkring urinrøret. Når denne forsvinner blir det plass til de sykdomsfremkallende bakteriene fra endetarmsområdet. Les også hvordan urinprøven skal tas. Mange urinprøver er dessverre ubrukelige.

 

 

Hva er blærekatarr?

Blærekatarr betyr infeksjon i slimhinnene i urinrøret og urinblæren. Det forekommer hyppigere hos kvinner enn hos menn fordi kvinners urinrør er kortere og dessuten nærmere plassert endetarmen. De fleste urinveisinfeksjoner skyldes bakterier fra endetarmen. 

Tarmbakteriene klarer ikke å skape sykdom så lenge du holder din egen, beskyttende normalflora intakt. Normalfloraen består av bakterier på kroppen som ikke gir sykdom. De hjelper oss på mange måter, blant annet ved å oppta plass så de sykdomsfremkallende bakteriene fra endetarmen ikke kommer til. Blir du veldig kald i kroppen (f eks sittet kaldt eller fryst på føttene) så dør den beskyttende normalfloraen, og da blir det plass til tarmbakteriene. De kryper straks opp i urinrøret og inn i urinblæren hvor de trives godt i den varme og næringsrike urinen.

Det begynner veldig snart å svi når du tisser og du vil føle trang til å tisse nesten hele tiden. Mange synes symptomene ikke er til å holde ut.

Det er også mulig å se blod i urinen, men dette betyr ikke at katarren er mer alvorlig.

Er det urinveisinfeksjon eller noe mer alvorlig? Når må man kontakte lege?

Det er viktig å vite at det er symptomer på andre sykdommer som kan minne om urinveisinfeksjon. Dette kan være sykdommer som må tilses av lege. Dersom du i tillegg til svien har utflod så må du kontakte legen din (kan være kjønnssykdom, kreft eller betennelse). Det samme gjelder om du utvikler feber, smerter i ryggen eller på siden av magen (forverring til nyrebekkenbetennelse), om du har kvalme eller oppkast, opplevd vekttap eller redusert allmenntilstand på noen måte (dette er generelle tegn på sykdom).

LES OGSÅ: Utflod hos kvinnen

Du må også kontakte legen din om du er mann (prostata skal utredes), gravid (skal alltid ha behandling for å hindre utvikling til nyrebekkeninfeksjon), guttebarn (må da utrede medfødte feil i urinleder) eller opplever gjentatte blærekatarrer (krever da kanskje tøffere eller lengre behandling, evt cystoskopi), spesielt om de kommer igjen og igjen etter kort tid, dvs før fire uker har gått siden forrige infeksjon.Istock 000006615499small

Det er veldig sjelden at en enkel urinveisinfeksjon sprer seg helt opp til nyrene og gir nyrebekkenbetennelse, så det er mulig å se situasjonen an noen dager så lenge du ikke tilhører en av gruppene over og du tolererer symptomene, har anledning til å drikke godt og kan holde deg varm.

For alle gjelder det at de må kontakte legen sin dersom kuren ikke har hjulpet innen syv dager. Antibiotikakurer varer fra 1-5 dager avhengig av hvilken type antibiotika man har fått.

Dersom det er første gang du opplever symptomer på blærekatarr skal du alltid kontakte legen din for å få råd og opplæring lik den i artikkelen du nettopp leser..

Har du ofte urinveisinfeksjon? Lag avtaler med legen din

 1. Ring for resept uten å sitte med smerter på ventekontoret:
  Enkelte kvinner har en avtale om bare å ringe sin fastlege for antibiotika dersom de får blærekatarr. Dette er kvinner som har hatt blærekatarr før og som kjenner igjen symptomene og som ikke har noen av alarmsymptomene nevnt over. Undersøkelser har vist at kvinner som kjenner igjen symptomene har 95 prosent sannsynlighet for å ha rett. Urinprøve er unødvendig for disse kvinnene med mindre det viser seg at behandlingen ikke har effekt.
 2. Venteresept:
  Få resept for senere bruk. Ha resepten "liggende". Det er allikevel viktig å kontakte legen om det er mindre enn fire uker siden siden sist du hadde blærekatarr. 

Blærekatarr er i utgangspunktet en ufarlig tilstand som sjelden sprer seg til nyrene, som kan ses an noen dager, men som lett kan behandles med antibiotika. Med antibiotika kan du oppleve å bli symptomfri samme eller neste dag.

Hva hjelper og hva hjelper ikke mot blærekatarr?

Opplever du den ene blærekatarren etter den andre? Hvordan skal du forebygge dette?Fotolia 22292517 xs

Dette hjelper ikke

Mange benytter forskjellige strømper, varme bad, c-vitamin eller passer på å tørke seg fra urinrøret og retning bakover mot endetarmen etter vannlating. Det er ingenting av dette som er bevist å hjelpe. Det er heller ikke bevist at det lønner seg å gå på do for å late vannet hele tiden, allerede før man føler at man må. På den annen side skal man heller ikke holde seg når man først har blitt tissetrengt. Man skal med andre ord gå når man føler for det. Dersom det er urinveisinfeksjon man har fått blir det til at man gå ofte nok på do uansett.

Dette hjelper

 • Lat vannet når du føler for det. Du skal ikke holde igjen. Sjelden vannlating gir bakteriene lenger tid på å feste seg til slimhinnen, formere seg og øker sjansen for infeksjon.
 • Du kan gjerne benytte tranebær til å forebygge nye infeksjoner.
 • Unngå pessar og sæddrepende midler. Disse midlene kan føre til økt sjanse for å få blærekatarr.
 • Unngå å bli kald da dette dreper den beskyttende normalfloraen.
 • Noen har hatt effekt av akupunktur.
 • Eldre kvinner har hatt effekt av østrogentilskudd.
 • Noen av de som får gjentatte infeksjoner kan med hell starte med et middel som heter Hiprex. Dette må legen skrive ut resept på.
 • Andre kvinner står på en forebyggende dose av "vanlig" urinveisantibiotika ( f eks Trimetoprim, se under), eller de sørger for å alltid ha tabletter eller resept liggende. Forskjellige fastleger har litt forskjellig stil, men dersom legen er overbevist om at kvinnen følger rådene og tar kurene helt ut skulle det ikke være noe som skulle være til hinder for å lage slike avtaler.
 • Noen kvinner opplever stadig blærekatarr i forbindelse med samleie. Disse kan ha effekt av å ta antibiotika rett før eller etter samleiet, i tillegg til å late vannet innen det har gått femten minutter siden utløsningen. En behøver altså ikke å rase av sted til toalettet.
 • Samleie "bakfra" øker sannsynligheten for å dytte bakterier fra urinrøret opp i urinblæren og disponerer til blærekatarr.

Hvilken type antibiotika får man mot urinveisinfeksjon?

Mange har antibiotika liggende hjemme etter f eks en sårinfeksjon eller en halsbetennelse, men man kan ikke benytte slik antibiotika mot blærekatarr.

Urinveisinfeksjon / blærekatarr  behandles med:

 • Selexid: 200 mg tabletter tatt tre ganger daglig i tre dager (ni tabletter). Kalles også Pivmecillinam.
 • Furadantin: 50 mg tabletter tatt tre ganger daglig i tre dager (ni tabletter). Kalles også Nitrofurantoin.
 • Trimetoprim: 300 mg på kvelden i ett eller opptil tre døgn. 10 % større sjanse for å få det igjen om du bare tar i ett døgn i forhold til om du tar det i tre døgn. Dette er den typen som oftest benyttes forebyggende, altså som kvinner kan ta daglig, men i mindre dose: 100 mg hver kveld.

Hvordan tar man urinprøve?

Noe av det legen ser etter i urinprøven er hvite blodlegemer. Er det for mange hvite blodlegemer i urinen betyr det at urinen er infisert. I skjeden er det også mange hvite blodlegemer. Dersom urinen renner langsetter skjedeveggen før den havner i glasset vaskes det med en mengde med hvite blodlegemer herfra og opp i urinprøven. Når prøven undersøkes gir den så inntrykk av å være infisert uten å være det. For å unngå forurensning med hvite blodlegemer fra skjeden må du derfor gjøre følgende:

 1. Vask deg normalt nedentil, spesielt mellom kjønnleppene (menn også under forhuden) hvor urinen renner. Det er imidlertid enda viktigere at du gjennomfører punkt 2 korrekt.
 2. Skill kjønnsleppene (menn trekker forhuden tilbake) med fingrene slik at urinen kommer minst mulig i kontakt med skjedeveggen.
 3. Tiss første del av urinstrålen rett i toalettet og ikke i prøveglasset. På den måten skyller urinen de bakterier og hvite blodlegemer du ikke har klart å fjerne ved vaskingen ned i toalettet.
 4. Knip igjen etter at du har tisset den første delen av urinstrålen ned i toalettet. Deretter tisser du den neste delen ("midtstrålen") ned i prøveglasset. Resten tisser du i toalettet som normalt.
 5. Skru på korken på glasset og vask glasset og hendene.

Det beste er at legen får undersøkt den aller første urinen du tisser om morgenen, men la det ikke gå for lang tid fra du tisser til du leverer urinprøven på laboratoriet (innen en time er greit). Levér først urinprøven på laboratoriet og meld deg deretter i luken om dette er mulig på ditt legekontor, så går ting både raskere og du slipper å sitte med et glass med urin sammen med andre på venterommet.

Glasset du benytter behøver ikke å være kokt, men det må ha en skrukork. Det er heller ikke rare mengden som trengs. Selv en korkestor mengde er i de fleste tilfeller nok. Et melkeglass med urin er alt for mye.

For urinprøvesamling for klamydiatesting gjelder en annen fremgangsmåte.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon