Blir du svimmel når du reiser deg?

Sist endret: 08.03.2019
Mange eldre tar svimmelhet for gitt, men før man skylder på alderen bør man foreta en helsesjekk for å se om svimmelheten kan behandles. Kanskje kan besværet løses med noe enkelt som et B-vitamintilskudd, jern eller kanskje en medisinjustering? Når var siste blodtrykkskontroll? Og tørster du mye så kanskje det er blodsukkeret som har kommet i ulage?

Det er et finslipt maskineri som må fungere for at svimmelhet skal unngås

Skal kroppen klare å opprettholde blodtilførselen til hjernen når vi setter oss, reiser oss eller foretar raske endringer av kroppsstillingen krever det et samarbeid mellom en lang rekke av kroppens funksjoner, slik som trykkfølere i halsen, sensorer i ledd, væsken i det indre øret, syn og generell følesans. Ikke minst må sirkulasjonen til hjernen fungere optimalt uten for store forkalkninger eller innsnevringer av blodårene og blodårene må kunne trekke seg sammen og utvide seg på korte varsler. Hos mange med svimmelhet fungerer dette systemet bra og årsaken må da være en annen. Det er derimot ikke så enkelt å teste funksjonen av dette systemet. Derfor må legen som utreder svimmelhet heller begynne i andre enden med å utelukke at det ikke er andre ting enn dette systemet som svikter. Først når legen ikke finner andre forklaringer til svimmelheten kan man skylde på alderens slitasje av det fine maskineriet som hindrer svimmelhet.Fotolia 18596902 s

LES OGSÅ: Kronisk svimmelhet. Dette kan skyldes sykdom som lar seg behandle.

Hvordan utreder fastlegen svimmelhet?

Hva skjer på legebesøket?

 • Gjennomgang av sykehistorien: Det kan være noe i sykehistorien som gjør det enklere for legen å finne årsaken til svimmelheten. Når oppstår svimmelheten, hvordan oppleves den, hvor sterk er den, når på døgnet, konstant eller av og på, med eller uten balanseproblemer eller øresus? Hodepine? Ustøhet? Besvimelser? Hjertebank, tungpust eller hoste? Kanskje har du hatt sykdommer som kan bidra til forklaringen, slik som slag eller drypp? Har det vært mye stress? Situasjoner som har skapt angst?
 • Måling av blodtrykk, også etter ett-to minutter stående: Blodtrykksproblemer er en veldig vanlig årsak til svimmelhet og kan gjøres noe med.
 • Lytter på hjerte etter bilyder (klaffefeil) eller uregelmessig hjerterytme (atrieflimmer eller andre rytmeforstyrrelser). Ved behov kan legen ta et EKG.
 • Stemmegaffeltest og inspeksjon i øret: Dette kan avdekke enkle tilstander som voks i øret, hørselsnedsettelse, øreinfeksjoner eller andre sykdomstilstander (otosklerose, Ménières sykdom).
 • Synstest: Et velfungerende syn er viktig for opprettholdelse av balansen.
 • Enkel nevrologisk undersøkelse for reflekser, bevegelse, følesans og balanse.
 • Undersøkelse av kroppen: Klemmer på mage, inspiserer hud og etter vann i kroppen, åreknuter. Måling av sirkulasjon til bena.
 • Blodprøver: Blodsukker, jern, vitaminer, stoffskiftet og nyre- og leverprøver for å nevne noe.

 

Istock 000012095765large

LES OGSÅ: Hvor ofte bør jeg ta helsesjekk og hva bør sjekkes?

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Legen bør undersøke deg før han skylder på alderen din

Svimmelhet når man reiser seg kan være et tilleggssymptom ved en lang rekke sykdommer. Det kan også oppstå normalt i varmen, under alkoholinntak, kraftige infeksjoner, diarè, blødninger og brannskader, men da ser man jo sammenhengen.

Om legen ikke finner noe galt med nervesystemet, blodtrykket, sykehistorien, medisinene, blodprosent, blodsukkeret, stoffskiftet eller andre blodprøver må en begynne å forberede seg på beskjeden at det må være tiden som har påført slitasje i det delikate systemet som motvirker svimmelhet. Men det er allikevel forskjellige tiltak som kan lindre:

►Støttestrømper: Spesielt om man har åreknuter eller hovne ben, men også uten dette har støttestrømper vist seg å kunne ha effekt. Støttestrømper gjør at blodet som står ute i periferien presses tilbake til sirkulasjonen og bedrer blodtrykket.
►Bygge opp sengen i fotenden. Ved å bygge opp 15-20 cm under fotenden av sengen med klosser/planker/bøker økes sirkulasjonen til hjernen og svimmelhet som kanskje er uttalt om morgenen kan lindres.
►Sitt på sengekanten og ikke reis deg rett opp om morgenen. Gjør noen enkle fotøvelser for å få i gang sirkulasjonen før du reiser deg opp. Etter å ha reist deg, stå noen sekunder før du tar de første skrittene.
►Vann: Spesielt de som har litt lavt blodtrykk må være flinke til å drikke vann. Mange ganger må man akseptere et blodtrykk på 150-160 hos eldre. Dette gir ingen økt risiko for tidligere sykdom eller død.
►Salt: Dersom blodtrykket er under 150-160 kan man unne seg litt salt. Grunnen til at enkelte skal unngåsalt er for at ikke blodtrykket skal bli for høyt. Derfor, om det er for lavt, eller under 150-160 hos eldre så bør man forsøke å salte maten mer. Dette kan bedre blodtrykket.
►Spis oftere og heller mindre hver gang. Dette kan stabilisere blodsukkeret. Svingende blodsukker kan gi svimmelhetsfølelse.

LES OGSÅ: Høyt blodtrykk gir ikke symptomer før det er for sent


 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon