Blodmangel (anemi)

Sist endret: 03.02.2020
Blodmangel (anemi) forekommer når hemoglobinnivået i blodet er for lavt, noe som fører til et for lavt antall friske røde blodceller i kroppen. Visste du at det er hemoglobinet i blodet som gir blodet den dype røde fargen? Finn ut mer i denne artikkelen.

 

Hva er blodmangel (anemi)?

Anemi er en tilstand der blodets hemoglobinnivå er for lavt. Hemoglobin (Hb) er et oksygenbærende jernprotein som finnes i de røde blodcellene våre. Uten disse jernproteinene vil ikke blodet kunne frakte oksygenet fra lungene og videre rundt omkring i kroppen. Blodet inneholder rett og slett for få friske blodceller. Mesteparten av de røde blodcellene våre produseres i beinmargen, et rødt svampaktig vev, og har en levetid på ca. 120 dager. For at beinmargen skal produsere røde blodceller trenger den blant annet jern, vitamin B12 og folat. Anemi anses ikke som en sykdom i seg selv, men heller et tegn på sykdom, og det er dermed viktig å undersøke årsaken til blodmangelen for å kunne behandle tilstanden. 

Referanseområder ved måling av hemoglobin

Referanseverdiene varierer fra person til person. Kjønn og alder spiller også en stor rolle, men man kan kalle det en anemi når blodprosenten er lavere enn:

 • 12,0 g/dl for kvinner i befruktningsdyktig alder
 • 11,0 g/dl for kvinner under svangerskap
 • 13,0 g/dl for menn, og kvinner i overgangsalderen

For barn gjelder det andre verdier. For barn som er fra 1 til 23 måneder regnes det som anemi ved verdier under 10,5 g/dl, mens for større barn fra 2-9 år er det 11,0 g/dl som er grensen. 

Årsak

Det finnes flere typer anemi og de kommer av en rekke ulike årsaker. La oss gå nærmere inn på noen av disse. 

Blødning: Tap av blod, enten i form av f.eks. kraftige menstruasjonsblødninger eller etter en skade på kroppen, vil føre til at kroppen mister flere røde blodceller enn den klarer å produsere. Kvinner som menstruerer er med andre ord ekstra utsatt. Kvinner vil også være ekstra utsatt i et eventuelt svangerskap da blodvolumet øker og kroppen har behov for ekstra oksygen i blodet til både mor og barn. Dette medfører naturligvis også økt jernbehov, noe som fører oss til neste punkt på listen. 

For lav blodcelle produksjon: Dette kan komme av ulike mangler som jernmangel, B-12 mangel, dårlig absorbsjon av næringsstoffer eller feilernæring. Det finnes også en type anemi som heter pernisiøs anemi. Denne typen anemi medfører for lav blodcelleproduksjon ved at slimhinnen i magesekken slutter å produsere et spesialisert protein (IF) som er nødvendig for kroppens opptak av B12. 

Økt nedbrytning av røde blodceller: Nedbryting av de røde blodcellene skjer raskere enn beinmargens produksjon av nye celler i tillegg til at de røde blodcellenes levetid kan være forkortet. Dette kan komme av blant annet ulike blodsykdommer, infeksjoner eller en arvelig feil ved hemoglobinet. 

Overproduksjon av andre celler: Ved f.eks. blodkreft (leukemi) kan beinmargens produksjonskapasitet bli påvirket av at kreftceller tar opp plassen/næringen til de røde blodcellene. 

Symptomer

Symptmene på anemi kan komme snikende dersom blodtapet er lite og brer seg over lang tid, som når man mister blodet ved kraftige menstruasjoner, har en betennelse i magen som følge av bruk av betennelsesdempende medisiner, magesårbakterie eller en kreft i fordøyelseskanalen et sted. Slik anemi er det ikke sjelden man oppdager tilfeldig på blodprøve tatt av andre årsaker. Akutte blodtap rekker ikke kroppen å kompensere for og vil raskt gi de fleste av symptomene som er nevnt på skissen og i artikkelen. Det er viktig å alltid redegjøre for hvorfor en pasient har fått anemi og ikke bare starte med jernbehandling og glemme dette inntil en kontroll om f eks tre måneder for å sjekke blodprøvene på nytt, som da kan ha blitt flotte uansett.

 • Blek hud og slimhinner
 • Slapphet, trøtthet
 • Nedsatt kondisjon og yteevne
 • Svimmelhet
 • Hurtig puls og pustevansker ved fysisk anstrengelse
 • Økt behov for søvn
 • Hodepine
 • Kalde hender og føtter

Ofte har man ikke særlig mange symptomer i starten, men etterhvert som blodmangelen utvikles vil symptomene også bli fremtredende. Unntaket er ved større blodtap. Da vil symptomene i noen tilfeller raskt kunne oppstå og man kan oppleve f.eks. kaldsvette, svimmelhet, stigende puls, blekhet og besvimelse.

Behandling

Behandlingen vil variere ut fra årsaken til blodmangelen. Et sunt og variert kosthold er viktig for å forebygge, men ved mangeltilstander vil i tillegg tilskudd i form av f.eks. jerntabletter være et alternativ. Dette er noe legen eventuelt vil anbefale ved behov. Noen matvarer kan hemme jernopptaket i kroppen, mens andre matvarer fremmer det. C-vitamin er et godt eksempel på noe som øker opptaket av jern, det er dermed lurt å f.eks. drikke et glass appelsinjuice sammen med jerntilskuddet. Ved pernisiøs anemi vil man ha behov for B12-injeksjoner hver 3. måned, og i andre tilfeller kan tilførsel av blod intravenøst være nødvendig (blodtransfusjon). Ved kroniske sykdommer som årsak til blodmangelen må behandlingen først og fremst fokuseres på å behandle den forårsakende sykdommen. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Prognose

De fleste vil bli bedre med riktig behandling, men prognosen vil variere ut fra den underliggende tilstanden. Det er dog økt risiko for hjerteproblemer ettersom anemi blant annett kan føre til hurtig puls i tillegg til at hjertemuskelen og, som annet vev, vil lide av utilstrekkelig blodtilførsel (angina/infarkt). På grunn av at hjertets pumpefunksjon må økes som en følge av økt oksygenbehov kan det i verste tilfelle føre til hjertesvikt.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon