Brennkopper (impetigo)

Sist endret: 11.02.2020
Brennkopper er en bakteriell hudinfeksjon som kan være både kløende og smertefullt. Vanligvis går tilstanden over i løpet av få dager om man er nøye med sårstell og øvrig hygiene, men brennkopper smitter meget lett og det er viktig å være grundig med smitteforebyggende tiltak.

 


Om brennkopper (impetigo)?

Brennkopper er en bakteriell infeksjon som vanligvis forårsakes av gule stafylokokker, og i noen tilfeller streptokokker. Bakteriene kommer seg inn igjennom små sår i hudoverflaten og danner en overflatisk infeksjon i huden. Den gulaktige væsken som dannes i sårene er meget smittsom og kan lett smitte andre ved kontakt. Oftest er det ansiktet som blir rammet, særskilt området rundt nesen og munnen, men sårene kan oppstå hvor som helst på kroppen. Det finnes andre hudtilstander som kan minne om brennkopper, blant annet herpes. Dersom legen er usikker på hva som forårsaker sårene er det mulig å ta en dyrkningsprøve. Da benyttes det en q-tips liknende pinne som strykes over utslkettet for å samle litt væske fra utslettet på. Pinnen sendes inn til et laboratorium for analyse.

Symptomer

Man skiller mellom to typer brennkopper.

Ikke-bulløse brennkopper:
Denne typen er den vanligste formen for brennkopper. Bakteriene danner små sår i huden som etterhvert sprekker og utvikler en tykk honning-gul skorpe på rød bunn. I tillegg til at ansiktet er et utsatt område er hodebunnen og hender vanlige steder som brennkoppene kan dukke opp.

Bulløse brennkopper:
Bulløse brennkopper, eller blemmedannende brennkopper, er ikke like vanlig som den ikke-bulløse formen for brennkopper. Infeksjonen kommer av noen spesielle typer stafylokokker som danner giftstoffer i huden. Bakteriene fører dermed til større blemmer og sår enn ved den ikke-bulløse formen. Vanligvis dukker blemmene opp på hendene, og såroverflaten vil opptre blank og glatt, mens skorpene er tynne og lysebrune. 

I tillegg tilkommer mer generelle symptomer

 • Smertefulle sår med skorpe
 • Feber
 • Kløe
 • Hovne lymfeknuter

Brennkopper, eller impetigo som det også kalles, er en svært smittsom sykdom. Dersom bare én region av kroppen er rammet forsøker man å avstå fra antibiotika, mens er flere områder angrepet, slik som ansikt pluss en hånd til eksempel, har det vist seg nødvendig med antibiotika i tablettform. Når en region er rammet består behjandlingen i å fjerne skorper med såpe og vann, desinfisere med f eks pyricept etterpå, og forsøke å dekke til området med et plaster.

Behandling

Selv om brennkopper hovedsakelig er en ufarlig tilstand er det anbefalt med behandling for å hindre spredning av smitte. Sårene bør stelles godt og man må være nøye med håndhygienen. Ved mindre eller moderate berørte hudområder kan det være nok å rengjøre sårene med såpe og vann, i tillegg til å desinfisere med f.eks. Klorhexidin (gjelder for voksne eller større barn). I andre tilfeller der større områder av huden er berørt av infeksjonen finnes det kremer med bakteriedrepende midler som kan benyttes etter rengjøringen. Når sårene er grundig rengjort bør de dekkes til med tørre kompresser. Ved større infeksjoner med flere berørte hudområder kan det være aktuelt med antibiotika. Barn som har problemer med å svelge medikamenter kan eventuelt bruke antibiotikamikstur. Smittefaren reduseres noe etter at antibiotikakuren er startet, men for å hindre spredning av smitte i barnehager bør barnet holdes hjemme om ikke sårene kan dekkes fullstendig til.

Ved gjentagende infeksjoner kan det være aktuelt å behandle nesen med bakteriedrepende krem i tilfelle man har gule stafylokokker i nesen. Dette kan enklest utføres med litt krem på en Q-tip som føres forsiktig inn i neseinngangen.

Ved manglende bedring etter oppstart av behandling bør man etter 4 døgn kontakte lege på ny.

God hygiene for å forebygge smitte

 • Nøye håndvask etter kontakt med sårene
 • Dekke til sårene med tørre kompresser
 • Den som er rammet av brennkoppene bør benytte egne håndklær, kluter, sengetøy og eget såpestykke
 • Hold barnet hjemme fra barnehagen om sårene ikke kan tildekkes tilstrekkelig

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
Medforfatter og medisinsk redaktør Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon