Bruk av kortison (tabletter, salver og kremer)

Sist endret: 03.02.2020
Kortisontabletter er bra til sitt bruk, men ikke i høye doser eller for lang tids bruk uten en god grunn. De må trappes sakte ned om de har blitt benyttet lenger enn 14 dager. Kremer og salver derimot er både lekmann og fastleger for forsiktige med. Les her når og hvordan tabletter, kremer og salver beyttes.

Typer kortison

Vi har kortison i tablettform, gelform, flytende (liniment), salve og krem. 

Tabletter

Bruksområder

Tablettene brukes i forskjellige sammenhenger. Det er ikke alle tilstandene det er riktig å bruke korisontabletter, men de brukes ofte i følgende sammenhenger:

 • Hjernesvulst
 • Addisons sykdom
 • Astmaforverring
 • Forverring av inflammatorisk tarmsykdom (Ulcerøs kolitt, Crohns sykdom)
 • Gikt
 • Falsk krupp hos barn
 • KOLS-forverring
 • Eksem
 • Psoriasis
 • Bihulebetennelse

Nedtrapping

Bruker man høye doser med kortisontabletter lenger enn 14 dager avtar binyrene evne å lage eget kortison. Om en bråstopper etter å ha brukt høye doser med kortisontabletter kan man derfor risikere at binyrene skrur av hele egenproduksjonen siden kroppen har fått tilført dette utenfra. Siden kortison er viktig for at vi skal klare å stå gjennom sykdom og stress kan det være farlig om vi opplever sykdom eller stress (skade, kirurgi etc) rett etter en bråseponering (brått inntaksstopp) av høy dose med kortison i tablettform tatt lenger enn 14 dager. Det kan ta noen tid for binyrene å få opp produksjonen igjen av eget kortison.

Bruker man kortison i tablettform lenger enn 14 dager må man bruke litt tid på å trappe ned dosen. Tiden man bruker på nedtrapping skal ideelt tilsvare tiden det tar for binyrene å gradvis trappe opp sin avskrudde produksjon, men det er ikke enkelt å måle i praksis. Jo høyere dose og lenger tid utover 14 dager man har benyttet kortisontablettene, desto lenger tid må man benytte på den gradvise nedtrappingen.

Dersom man ikke bruker mer enn 5 (-10) mg per døgn kan man benytte kortisontabletter over lenger tid enn 14 dager uten at binyrenes egenproduksjon skrus av.

De vanligste kortisontablettene å bruke kalles prednisolon. Når man skal trappe ned og vekk kortison er det enkelte som synes det går enklere om man skifter fra prednisolon til Cortisoltabletter (tas flere ganger daglig).

Noen utvikler et slags avhengighetsforhold til kortisontabletter. De ser ut til å forverrelse i grunntilstanden (den lidelsen de startet å ta kortisonet for) så snart de gjør det minste forsøk på nedtrapping under en viss dose. Da er det en fordel om man i det minste klarer å trappe ned til 5 mg per døgn.

BINYRENE: Binyrene er små kjertler som ligger oppå nyrene. De har en rekke hormoner de lager og sender ut, deriblant kortison. Får kroppen tilført kortison (prednisolon, Cortisol, Solumedrol etc) utenfra så fanger kroppen opp at det er nok i massevis og skrur av egenproduksjonen. Stanses tablettinntaket plutselig etter så langvarig bruk at egenproduksjonen er skrudd av så står man igjen uten et kortisonsvar ved stress, operasjoner, ulykker og sykdom. 


Bivirkninger

Kortison tatt som tablett virker i hele kroppen i motsetning til tatt som krem, salve eller inhalasjon (astma). Binyrene vil i tillegg legge ned sin egen produksjon, og slutter man brått med tablett-tilført kortison når egenproduksjonen er lagt ned kan det være livsfarlig om man utsettes for ulykke, operasjon eller annet alvorlig stress. Kortisol er nemlig et stresshormon.

Bivirkningene man får av å ta for mye kortisontabletter over lang tid er de samme som symptomene ved sykdommen Cushing syndrom.


Når kortisontabletter ikke må brukes (kontraindikasjoner)

Man skal absolutt ikke ha kortisontabletter dersom:

 • Nylig vaksinert med vaksine som inneholder levende virus (viruset kan forårsake den sykdommen den er ment å beskytte mot)
 • Om man har soppangrep i store deler av kroppen (blusser opp)
 • Om vedkommende er kjent allergisk mot kortison

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Når man må være forsiktig med å bruke kortisontabletter (forsiktighetsregler)

 • Ved infeksjoner
 • Ved magesår
 • Ved psykoser
 • Ved benskjørhet
 • Ved diabetes
 • Ved herpes på øyet
 • Ved nyresvikt
 • Ved hjertesvikt
 • Ved årebetennelse (tromboflebitt)
 • Ved Cushings syndrom

LES OGSÅ: Er kortison farlig?

Salver og kremer

Flytende kortison kommer vi ikke inn på her, men kan fortelle at de brukes i håret (trenger bedre ned til hårbunnen mellom hårene), eventuelt som munnskyllevann (ved after etc), og er svakere enn kremer og salver.

Salvene er mer klissete, er svakere enn kremene, men virker bedre enn dem allikevel nettopp fordi de er mer klissete. De skaper et slags lokk omkring eksemet. Derfor virker kortisonen i salven mer nedover mot huden og "fordamper" ikke vekk. Kremene virker ikke like godt nedover mot huden. Derfor må du bruke sterkere, dvs mer potent krem, om du vil oppnå samme effekt som salven. På den annen side er ikke kremen så fet og klissete. Den trekker bedre inn i huden. Kremen kan derfor være mer brukervennlig.

Okklusjon

Okklusjon vil si at man legger noe oppå salven eller kremen så det skal virke enda bedre nedover mot huden. Man kan bruke hanske som okklusjon dersom man smører et håndeksem, dvs at man smører på kremen/salven først og deretter trekker på seg hansken. På andre deler av kroppen kan man bruke bandasje eller spesialremedier som okklusjon.

KORTISONSTYRKER
Gruppe I: Milde. Mildison, Hydocortison
Gruppe II: Middels sterke. Apolar, Locoid
Gruppe III: Sterke. Ibaril, Betnovat, Flutivate, Elocon, Diprosalic, Synalar
Gruppe IV: Ekstra sterke. Dermovat, Clobex

Hvor mye kortison kan jeg smøre på?

Hvor mye kortison man trenger å smøre på avhenger av ens tidligere erfaring, hvilken type kortison man bruker (krem eller salve), hvilken styrke kortisonen har og hvor mange ganger man smører på i løpet av en dag. Hudens tykkelse varierer på kroppen. Smører en kortison på fotsålene er det bare 0.14% av salven som trekker inn, mens smører en  på huden på kjønnsorgan trekker hele 42 % inn. Bruker man dekke over (okklusjon) kan man øke effekten opptil 100 ganger! Men selv ikke da påstår ekspertene at det skal komme så mye kortison over i blodet/systemet at det skal klare å slå av binyrenes egenproduksjon. Når det gjelder kremer, salver, gel og oppløsning skal en derfor ikke være redd for systemiske effekter. Bivirkningene er lokale, dvs kan gi tynn hud, men selv dette er reversibelt, dvs går over igjen av seg selv, innen en måneds tid.

Hvor mye av kortisonet trenger inn og virker på de forskjellige stedene av kroppen?

 • Fotsåle: 0.14 %
 • Håndflate: 0.83%
 • Underarm: 1%
 • Hodebunn: 3.5%
 • Panne: 6%
 • Kjeven: 13 %
 • Genitalia: 42%

Hvordan kan denne kunnskapen benyttes til noe nevenyttig? Jo, dersom du vet omtrentlig hvilken effekt en viss mengde kortison hadde når du smurte den på f eks pannen, så vet du at du trenger halve styrken eller behandlingstiden i hodebunnen etc.

Det er også nyttig å kjenne til at kortisonen virker enda bedre om du legger den på fuktig hud, slik som øyeblikkelig etter å ha stått opp fra bad eller gått ut fra dusj.

Barn har tynnere hud og har som regel nok effekt av  Locoid, eventuelt Elocon. Hudleger mener generelt vi er litt overengstelige for kortisonsalver og -kremer.

Hvor farlig er det å bruke kortison på huden over lang tid?

I praksis er nok de fleste fastleger for forsiktige når det kommer til anbefaling av kortisonbruk. Hudlegene praktiserer at gruppe III kan brukes to ganger daglig i opptil seks uker før huden blir tynnere, og uansett blir denne huden bra igjen etter fire uker. Gruppe IV kan benyttes to ganger daglig i 4 uker (max 50 gram per uke). Gruppe II vet man kan benyttes to ganger i uken i seks måneder. Se for øvrig nedenfor, hvor prinsippet "hardt inn, deretter trapp ned" – prinsippet beskrives. Man har også gjort forsøk som viser at vi nok tåler mye kortison rundt øynene også, men her vil nok de fleste holde seg til kortisoner av gruppe I, eller benytte Protopic dersom det går grønn stær (forhøyet øyetrykk) i slekten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan bør eksemet behandles?

 • Kropp, armer, ben, hender: Gruppe II-IV daglig i 14 dager, deretter gruppe II-III 2-3 ganger i uken til det blir bra og har vært bra et par uker (hvor lenge må man lære seg av erfaring, dette varierer fra person til person). Når det har blitt bra så er det anbefalt 4-6 uker før du starter opp kuren fra nytt igjen.
 • Ansikt, hals: Gruppe I-II 1-2 ganger daglig i 1-2 uker. Ha deretter 2 ukers opphold før du starter på igjen fra begynnelsen.

Det er ikke farlig å få litt i munnen i ny og ne. Heller ikke på brystvorten for ammende. Det benyttes også i munnen med hensikt i visse tilfeller, slik som når man får munnsår til eksempel. Over lang tid, slik som når man bruker det i forstøvet form (astmamedisin som pustes inn) kan man få sopp i munnen av det eller bli hes, dersom man ikke gurgler munnen med vann etter hver bruk.

Har kortison brukt på huden andre bivirkninger enn tynn hud?

Brukt på feil indikasjon kan det forverre tilstanden. Bruker man det på soppinfeksjon, rosacea eller såkalt perioral dermatitt vil disse lidelsene forverres. Skjer dette slutter man med videre påføring og søker lege på nytt som da vil ha hjelp av denne observasjonen og forhåpentligvis stille riktig diagnose i annen omgang, eller henvise.

For rask slutt kan føre til at tilstanden man forsøkte å behandle blusser opp og blir verre enn den var i utgangspunktet. Trapp derfor ned som beskrevet over. Gå hardt inn i to uker, og trapp deretter ned i det antall uker som kreves.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon