Dårlig ånde

Sist endret: 16.02.2020
Dårlig ånde kan skyldes mer enn bare dårlig tannstell. I verste fall kan det dreie seg om alvorlig sykdom. Det er andre enn en selv som oppdager den dårlige ånden fordi ens egen hjerne venner seg til lukten. Mange aner altså ikke at de har dårlig ånde. Det er ikke lett å gjøre vedkommende oppmerksom på det, men da det kan skyldes alvorlig sykdom og det dessuten kan finnes god behandling burde man vurdere om det er forsøket verdt. Selvtester finnes også.

 

OVERSIKTSBILDEAVÅRSAKERTILDÅRLIGÅNDE

Bildet viser alle årsakene til dårlig ånde. Dårlig ånde kalles også halitose.

 

Hos fastlegen

Det lønner seg å sette av hele konsultasjonen for dette problemet alene. Det kan tenkes legen trenger tid til å undersøke både mage, hals, tannstatus, tannkjøtt, nese, mandler, ta blodprøver, bestille bilder (CT, røntgen) og sende henvisning til spesialisthelsetjenesten.

https://www.legelisten.no/leger/4284-pal-henrik-branaes

Hva er årsakene til dårlig ånde?

La oss ta for oss sakene fra topp til tå, dvs la oss starte utenfor kroppen, med det vi spiser, og deretter arbeide oss nedover.

 • Mat og drikke: De fleste vet at alkohol, hvitløk, røyking, visse oster og andre matvarer avgir lukt. Mindre kjent er at noen kan få dårlig ånde av melkeprodukter. Den som har en dårlig ånde som kommer og går bør forsøke å legge merke til om det har noe med melkeproduktinntak å gjøre.
 • Munnen (inntil 90 % av årsakene skyldes tilstander i munnen)
  • Tennene: Bruk tanntråd i tillegg til normalt tannbørsting. Matrester mellom tennene kan avgi lukt og gi dårlig smak i munnen. Det disponerer også til hull i tennene og tannkjøttsykdom (periodontitt). Den som bruker tannproteser (gebiss) må sørge for regelmessig rengjøring av disse.
  • Tannkjøttet: Periodontitt; rødt og lettblødende tannkjøtt skyldes som regel at man ikke har benyttet tanntråd eller tannpirkere av noe slag, men kan også skyldes vitaminmangel. Den som har periodontitt, men som mener at tannpleien er god må vurdere å ta vitamin blodprøver. Periodontitten må være nokså alvorlig før den fører til dårlig ånde.
  • Tungen:
   • Bakteriebelegg: Bakre delen av tungen er et sted hvor bakterier klarer å overleve fordi det er mindre spytt der bak. Spytt inneholder bakteredrepende enzymer. I tillegg samler det seg lett mat i furene der. Bakteriene danner gasser under nedbrytingen av maten og dette gir dårlig ånde. I tillegg drypper det bakterieholdig væske fra nese og bihuler på bakre tunge. Beste måten å løse problemet på er med en tungeskrape med eller uten munnskyllemidler. Når årsaken til dårlig ånde finnes i munnhulen så er det nesten alltid dette som er forklaringen. Siden bakteriene produserer blant annet svovelholdige gassser (samt mercaptan) kan lukten minne om råtne egg.
  • Mandlene: Mandlene sitter ved inngangen til svelget helt bakerst i munnhulen. Celler fødes og dør der som andre steder i kroppen, men de døde cellene kan hos noen samle seg i porer (groper) i mandlene. Det fører med tiden til opphopning av døde celler og dannelse av tykke, hvite, forkalkede og illeluktende belegg (når de løsner). Dype furer kan laserbehandles.
  • Munnpusting: Noen har tett nese konstant. Disse kan ha for svære nesemuslinger, polypper eller skjev neseskillevegg. Fastlegen eller en øre-nese-halsspesialist finner ut av dette. Noen ganger må det behandles (opereres). Saken er den at tett nese fører til munnpusting. For noen gjelder dette mest om natten. Munnpustingen tørker ut munnen for spytt. Spyttet er viktig for å drepe bakterier vi får i munnen. Som nevnt over er det ikke minst bakteriene på tungens bakre tredjedel som nyter godt av mindre spytt da det allerede er lite spytt i dette området.
  • Kreft: Sjelden. Her er det helt andre symptomer som dominerer. Det er ikke slik med kreft i munn, svelg eller spiserør at man først oppdager dårlig ånde og så begynner man å lete etter årsaken og kommer over en kreft. Kreft gir andre symptomer før dårlig ånde (tretthet, ufrivillig vekttap, uforklarlig lavgradig feber, smerte, svelgvansker, blodig oppspytt, svelgvansker, høy senkningsreaksjon (SR eller CRP) på blodprøven).
 • Nesen: Bihulebetennelse, eventuelt gjenglemt fremmedlegeme (gjelder fof barn). Nesten alle blir bra av seg selv av bihulebetennelse. Bihulebetennelse gir derfor som regel bare dårlig ånde forbigående. Det er sjelden bihulebetennelse behøver antibiotikabehandling. Kun dersom den har vart mer enn ti dager og forårsaker store smerter og høy feber.
 • Spiserøret:
  • Sure oppstøt: Normalt stenger lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken tett og stramt så ikke magesyre eller lukter slipper gjennom fra magen. Mange plages dessverre av det som kalles spiserørsbrokk, dvs at lukkemuskelen ikke stenger så bra. Dette gir sure oppstøt dersom man løfter, er overvektig, bruker stramme belter (alt dette øker buktrykket og squeezer mageinnholdet opp i spiserøret).
  • Utposning på spiserøret: Eldre mennesker kan utvikle små utposninger, eller lommer, på nedre del av spiserøret. Der kan det samle seg matrester som kan bli liggende lenge. Dette kan lukte.
  • Kreft: Sjelden. Her er det helt andre symptomer som dominerer. Det er ikke slik med kreft i munn, svelg eller spiserør at man først oppdager dårlig ånde og så begynner man å lete etter årsaken og kommer over en kreft. Kreft gir andre symptomer før dårlig ånde (tretthet, ufrivillig vekttap, uforklarlig lavgradig feber, smerte, svelgvansker, blodig oppspytt, svelgvansker, høy senkningsreaksjon (SR eller CRP) på blodprøven). LES OGSÅ: Sure oppstøt og halsbrann
 • Magen: Ingen årsak til dårlig ånde så lenge man ikke har spiserørsbrokk. Dette er derimot en vanlig tilstand.
 • Sykdom (NB: Disse sykdommene avsløres som regel ikke pga dårlig ånde, men pga andre ting).
  • Leversykdom: Alkoholisme, hepatitt, autoimmune sykdommer, jern- eller kobberforgiftning og også sykelig overvekt (fettlever) kan føre til leversvikt som i sin tur kan gi amoniakkånde.
  • Nyresykdom: Kan gi fiskelukt dersom nyren svikter eller er infisert.
  • Diabetes: Kan gi acetonånde dersom man har mangel på insulin. Uten insulin brytes mye mer fett ned enn vanlig. Dette fører til opphopning av fettnedbrytningsprodukter kalt ketonlegemer, som gir acetonlukt av ånden.
  • Lungesykdom: Lungebetennelse (tungpust i hvile, høy feber, høy CRP og ofte smerter ved dype innpust).
  • Kreft: Sjelden. Her er det helt andre symptomer som dominerer. Det er ikke slik med kreft i munn, svelg eller spiserør at man først oppdager dårlig ånde og så begynner man å lete etter årsaken og kommer over en kreft. Kreft gir andre symptomer før dårlig ånde (tretthet, ufrivillig vekttap, uforklarlig lavgradig feber, smerte, svelgvansker, blodig oppspytt, svelgvansker, høy senkningsreaksjon (SR eller CRP) på blodprøven).
  • Fiskeodørsyndromet: Ved å sende inn en urinprøve kan man teste om man har en metabolsk sykdom som kalles fiskeodørsyndromet (trimetylaminuri). Tilstanden er sjelden og gir en kraftig kroppslukt, lukt av avføring, søppellukt eller fiskelukt av svette, urin, skjedesekret hos kvinnen, utløsningssekret hos mannen og/eller av utåndingslukten.
  • Sjøgrens syndrom: Sjøgrens er ingen vanlig sykdom, men plages en i tillegg av leddsmerter, svært tørre øyne, tørr skjede og tretthet bør man gjøre fastlegen oppmerksom på dette. Kanskje skal man henvises videre til revmatolog.

Artikkelen fortsetter etter annonsen


ØRE-NESE-HALSLEGEN: Dersom fastlegen ikke finner årsaken til dårlig ånde gjennom inspeksjon og blodprøver, evt et CT bilde av bihulene er gjerne øre-nese-halslegen den mest nærliggende å henvise til. Denne legen kan finne årsaker til munnpusting (polypper, store nesemuslinger, skjev neseskillevegg), kan avdekke årsaker til kroniske bihulebetennelser (samme som årsakene til munnpusting) og kan få øye på bakteriebelegg langt bak i tungen. Skulle det finnes en kreft i munn eller svelg ses denne også ved en slik undersøkelse. Legen kan bestille spesial CT- eller MR-bilder dersom behov.


 

Måter å oppdage dårlig ånde på

 • Gjennom andre: Venner eller profesjonelle.
 • Slikk på eget håndledd, vent, lukt. Men her vil alle oppleve at det vil lukte dårlig. Man må i så fall sammenlikne med andre, men da er det like enkelt å sammenlikne ved å puste mot hverandre.
 • Selvtester: Finnes, men bør tas flere ganger daglig siden dårlig ånde kan variere gjennom dagen. Testene slår ut dersom årsaken til den dårlige ånden er bakterieovervekst på bakre tredjedel av tungen, men da dette var hovedårsaken til dårlig ånde kommer mange i mål med testen. Testen oppdager de nedbrytningsprodktene bakteriene på bakre tungen produserer.
 • Profesjonelle tester:
  • Bærbar gasskromatograf. Måler utåndingsluften for bakterielle nedbrytningsprodukter. Over et visst nivå kan medføre dårlig ånde.
  • Bærbart halimeter: Oppdager ikke like mange avgasser (bakterielle nedbrytningsprodukter) som kromatografen.
  • BANA-test: Oppdager det enzymet bakteriene har i seg og som de bruker for å bryte ned maten som samler seg i de dype tungefurene på tungens bakre tredjedel. Jo mer enzym som oppdages, jo flere bakterier betyr det at man har der. Og jo flere bakterier, desto større sannsynlighet er det for at det oppstår dårlig ånde.

 

BIHULEBETENNELSE: CT-bilde av en person med bihulebetennelse. De svarte områdene er luft. Ene bihulen er nesten klar/åpen, mens den andre er tett av slim (til venstre sett fra oss). Blir dette liggende kan det renne bak og ned i svelget (posteriort nasalt drip) og blande seg med utpusten og gi denne dårlig lukt.


 

Finnes det behandling mot dårlig ånde?

♦Munnskraping av tungens bakre tredjedel. Bruk gjerne munnskyllemidler samtidig. Dersom tannhygienen er forklaringen er som regel tanntråd eller tannpirkere i tillegg til vanlig tannbørsting løsningen. Tannkrem med zink bør forsøkes.

♦Grovbrod til frokost bidrar også, idet det drar med seg bakteriebelegg under svelgingen. Disse har ofte dårlig ånde kun inntil de har spist frokost.

♦Mandler kan laserbehandles for dype groper, men er dyrt. Har man stadig antibiotikakrevende halsbetennelser kanskje man bør vurdere å fjerne mandlene helt.

♦Sykdommer i kroppen behandles etter årsak. Infeksjoner i lunge eller nyre behandles med antibiotika. I tilfelle kreft er ikke dårlig ånde den største bekymringen. Vi går ikke mer inn på dette temaet siden dårlig ånde er et underordnet symptom ved kreft. Hepatitt (leverbetennelse) kan behandles. Fettlever kan snus, dvs slanking medfører også at mengden med fett i leveren avtar og leveren begynner å fungere bedre igjen.

♦Sure oppstøt kan behandles, eller enda bedre: forebygges.

♦Tyggegummi kan øke spyttsekresjonen. Økt spyttmengde øker bakteriedrepingen.

♦Munnskyllevann hver kveld.


Forfatter: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon