Dette gjør du når du glemmer p-pillen

Sist endret: 09.12.2017
Om du bare kan ta den glemte pillen så snart du husker det, eller om du må benytte kondom eller kanskje ta angrepille i tillegg avhenger av når i syklusen du glemte pillen, hvilket merke p-pille du bruker og hvor mange piller du har glemt.

 

VIKTIG

LES DETTE FØRST: Denne artikkelen baserer seg på verdens helseorganisasjons anbefalinger. Disse anbefalingene er ikke like strenge som produsentenes (pakningsvedleggenes) egne anbefalinger. Det vil med andre ord være avvik mellom det som skrives her og det som er å lese av pakningsvedleggene. Vi ønsker å bemerke at dette er en gjengivelse av verdens helseorganisasjons anbefalinger, men at mange leger forholder seg til produsentenes pakningsvedlegg når de gir ut råd til kvinner som har glemt p-pille(r) siden det helt klart er tryggere. Verdens Helseorganisasjon mener imidlertid at produsentenes anbefalinger er for strenge, og praktiserer i stedet følgende:

Hva skal jeg gjøre om jeg glemmer en p-pille?

Skulle du glemme en eller flere piller så følg anvisningen nedenfor. Ikke spis flere piller enn anbefalt da dette kan føre til bivirkninger. 

Det finnes to typer p-pillebrett

 • Den ene typen har bare 21 tabletter. Her inneholder alle tablettene prevensjonsmiddel. Når de 21 tablettene er spist skal du ha syv tablettfrie dager, hvor menstruasjonen vil inntreffe. Deretter begynner du på et nytt brett med 21 tabletter.
 • Den andre utgaven av brett har 28 tabletter. 21 aktive (med prevensjonsmiddel) og syv juksepiller/sukkerpiller. Juksepillene er bare der for å hjelpe deg med å holde tellingen på de syv dagene du ikke skal ta aktive piller. Glemmer du en juksepille (tablett nr 22 til tablett nr 28) en dag (eller flere), skal du bare kaste den og fortsette på neste pille på brettet. 

P piller 21

Nedenfor har vi laget en tabell som viser hvordan Verdens Helseorganisasjon anbefaler jenter/kvinner som glemmer p-pille(r) å reagere når de glemmer en p-pille eller flere. I venstre halvdel står merket på pillen din. Deretter ser du i kolonnen til høyre hva du skal gjøre dersom du har glemt en, to eller til og med flere piller av dette merket. Tabellen er bare til bruk for én forglemmelse i syklusen. Glemmer du pille en gang til samme syklus kan du altså ikke benytte tabellen igjen. Vurdér i stedet en annen prevensjonsmetode om du glemmer pillen så ofte.


Glemmer du p-piller ofte er ikke dette en god prevensjonsmetode for deg

Legg merke til at når vi snakker om glemt to eller flere piller siktes det til at pillene er glemt flere dager på rad. Dersom det viser seg at du glemmer piller stadig vekk, flere ganger i måneden, så finnes det ikke noe trygt system. Er du en av disse bør du heller vurdere en ny form for prevensjon. Kanskje sprøyte, spiral eller implantat, så behøver du ikke huske pillen hver dag. Kanskje har du en livsstil (mye reising, vandringer i naturen etc) som gjør at det å huske piller daglig ikke er sikkert nok for deg?

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Tabell som viser Verdens Helseorganisasjons anbefalinger i tilfelle man glemmer p-pillen

Eksempel: Bruker du microgynon og har glemt to piller på rad skal du følge anbefalingene under pkt A nedenfor (under tabellen). Som du ser er det ikke like stor "krise" å glemme p-piller som inneholder lav dose østrogen (30 mikrogram) som det er å glemme en p-pille som inneholder ekstra lav dose østrogen (20 mikrogram), men på den annen side er det mange som ikke er glade i å spise piller med mer østrogen enn nødvendig. Disse må i så fall benytte et merke med ekstra lav dose østrogen og heller akseptere å måtte benytte kondom eller andre tiltak dersom det glemmes tablett.

 P-pille merke  Antall glemte piller

Loette (Kombipille/”vanlig" p-pille med ekstra lav dose østrogen)

Glemt 1: A   

            Glemt 2 eller flere: B

Yasminelle (Kombipille/”vanlig" p-pille med ekstra lav dose østrogen)

Glemt 1: A    

           Glemt 2 eller flere: B

Mercilon (Kombipille/”vanlig" p-pille med ekstra lav dose østrogen)

Glemt 1: A    

           Glemt 2 eller flere: B

Yaz (kombipille/"vanlig" p-pille med ekstra lav dose østrogen

Glemt 1: A    

           Glemt 2 eller flere: B

Microgynon (Kombipille/”vanlig" p-pille med lav dose østrogen) Glemt 1 eller 2: A     Glemt 3 eller flere: B

Yasmin (Kombipille/”vanlig "p-pille med lav dose østrogen)

Glemt 1 eller 2: A     Glemt 3 eller flere: B

Marvelon (Kombipille/”vanlig "p-pille med lav dose østrogen)

Glemt 1 eller 2:

   Glemt 3 eller flere: B

Diane (Kombipille/”vanlig "p-pille med lav dose østrogen)

Glemt 1 eller 2:

   Glemt 3 eller flere: B

Cerazette (uten østrogen, bare gestagen. ”Minipille”)   Glemt 1 eller flere: C
Conludag (uten østrogen, bare gestagen. ”Minipille”)   Glemt 1 eller flere: D

A (Glemt 1 Loette, Yasminelle, Yaz eller Mercilon, eller inntil 2 Microgynon, Yasmin, Marvelon eller Diane): Det er det samme når i syklusen pillen(e) er glemt. Ta den glemte tabletten snarest og den neste tabletten til vanlig tid selv om det betyr at du må ta dem samtidig. Du behøver ikke benytte kondom, avstå fra sex eller benytte nødprevensjon for å forhindre graviditet. Du er trygg.

B (Glemt 2 eller flere Loette, Yasminelle, Yaz eller Mercilon, eller 3 eller flere Microgynon, Yasmin, Marvelon eller Diane): Ta den sist glemte tabletten snarest og den neste tabletten til vanlig tid selv om det betyr at du må ta dem samtidig. Du må benytte kondom eller avstå fra sex inntil du har tatt aktive piller (sukkertablettene telles ikke!) syv dager på rad. For å oppfylle kravet om å ta aktive piller syv dager på rad kan det hende du må starte på et nytt brett dersom du ikke hadde nok aktive piller igjen på brettet du holdt på med. Dette betyr at du ikke får tatt juksepillene/sukkerpillene eller får hatt tablettfri periode den syklusen og da får du i så fall heller ingen menstruasjon (ufarlig).  Så er spørsmålet om du skal ta angrepille (eller sette inn spiral) i tillegg. Det skal du gjøre dersom: a)  selv bare én av de glemte tablettene tilhørte første brettuke (dag 1-7 på brettet), og b) du har hatt ubeskyttet samleie i løpet av følgende tidsrom: Innenfor perioden f.o.m. tre dager før og t.o.m. syv dager etter dagen du glemte pillen(e).
Dersom de(n) glemt(e) pillen(e) var i tredje brettuke (f.o.m. pille 15  t.o.m. pille 21) skal du dessuten hoppe over oppholdet/sukkerpillene og begynne rett på nytt aktivt brett. (Neste månedene kommer menstruasjonene i så fall en uke tidligere enn du er vant med.) Dette blir for de fleste veldig komplisert slik at de fleste ville vel bare tatt en angrepille i tillegg for å være sikker.

C: Glemt 1 Cerazette: Hvis du er mindre enn 12 timer for sent ute med å ta en tablett: Ta den glemte snarest, og den neste til vanlig tid. Du er fortsatt beskyttet og behøver ikke å benytte kondom eller ta angrepille. Hvis du er mer enn 12 timer for sent ute med å ta en tablett kan sikkerheten til Cerazette være redusert. Ta den siste glemte tabletten så snart du husker det og de neste tablettene til vanlig tid. Bruk kondom i 7 dager. Dersom den glemte pillen var en av brettets syv første piller ( nr 1-7) og du hadde ubeskyttet samleie en av de siste syv dagene før den glemte pillen så må du i tillegg ta angrepille. Glemt 2 cerazette: Ta den siste glemte pillen snarest og den neste til normal tid. Kondom/avhold 7 dager. Ta angrepille. Glemt 3 eller flere Cerazette: Stopp å ta flere piller denne perioden. Benytt kondom, eller avstå fra sex, helt til du får menstruasjon, hvorpå du da begynner på et nytt brett på menstruasjonens første dag. Dersom menstruasjon ikke kommer, kan du ha blitt gravid og du må/kan teste deg for dette. Vurdér alternativ prevensjonsmetode siden denne metoden kan være for usikker for deg.

D: Anbefalinger fra Verdens Helseorganisasjon: Glemt 1 Conludag: Dersom mindre enn tre timer er gått, ta den glemte pillen så snart som mulig og den neste til normal tid. Du er fortsatt beskyttet og behøver ikke å benytte kondom eller ta angrepille. Dersom det er gått mer enn tre timer så ta fortsatt den glemte pillen så snart som mulig, og den neste til vanlig tid, men benytt kondom, eller avstå fra sex i de neste 7 døgnene og ta i tillegg en angrepille. Glemt 2 Conludag: Ta den siste glemte pillen snarest og den neste til normal tid. Kondom/avhold må benyttes i 7 dager. Ta også angrepille. Glemt 3 eller flere conludag: Stopp å ta fler piller denne perioden. Benytt kondom, eller avstå fra sex, helt til du får menstruasjon, hvorpå du da begynner på et nytt brett på menstruasjonens første dag. Dersom menstruasjon ikke kommer, kan du ha blitt gravid og du må/kan teste deg for dette. Vurdér alternativ prevensjonsmetode da denne metoden kanskje kan være for usikker for deg eller livet du lever (liv med få rutiner, mye på farten etc).

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Nødprevensjon

Angrepillene Norlevo, Postinor og EllaOne er nødprevensjon. Du tar enten 1 Norlevo eller 1 Postinor eller 1 EllaOne. Når det gjelder Norlevo og Postinor er det det beste om en får tatt pillen innen det er gått 12 timer, da er den mest sikker. Den beskytter imidlertid godt (studier viser inntil 84%) også inntil det er gått 72 timer ( 3 døgn). EllaOne er den nyeste på markedet og forhindrer befruktning hele 5 døgn (120 timer) etter samleiet og er også sikrere enn de to andre. Du må til lege for å få resept på EllaOne, mens Norlevo og Postinor får du kjøpt på apotek, kiosker eller bensinstasjoner uten resept.

Angrepille benyttes som en nødhandling og bør ikke benyttes som en regelmessig prevensjonsmetode.
Dersom du ikke har fått menstruasjonen til forventet tid kanskje du allerede har rukket å bli gravid allikevel. Da skal du ikke ta angrepille, men i stedet ta stilling til svangerskapsavbrudd eller forberede deg på graviditet. Er du usikker på om du kan ha blitt gravid tar du en graviditetstest.
Notér deg at angrepiller ikke er hundre prosent sikre.

Angrepillene virker ved at de hindrer eggløsningen eller om eggløsningen allerede har skjedd så hindrer den at egget fester seg til livmorslimhinnen.

P-piller ved oppkast og diaré

Dersom du kaster opp eller har kraftig diaré innen tre timer etter inntaket av p-pillen eller angrepillen, skal du oppføre deg som om denne pillen ikke er tatt,eller er glemt. Pillen må altså tas om igjen (se tabellen over).


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon