Divertikulitt

Sist endret: 19.04.2019
Forstoppelse over mange år kan føre til utposninger på tarmen. Setter det seg avføring i disse kan det oppstå magesmerter og feber, divertikulitt, en tilstand som krever tilsyn av lege for antibiotikabehandling. Noen må innlegges for intravenøs ernæring og -antibiotika.


Om divertikulitt

tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Divertikulitt betyr betennelse i en divertikkel. En divertikkel er en liten utposning av tykktarmen. Det kan beskrives som det motsatte av en polypp. Polyppene stikker inn i tarmen, mens divertiklene er små utposninger i motsatt retning, vekk fra hulrommet i tarmen. Siden de er utposninger og ikke polypper er de hule innvendig. Setter det seg avføring inne i disse hule utposningene, eller de tilstoppes (slik som på tegningen) kan det gå betennelse i dem. Da kan det oppstå magevondt og feber.

Divertiklene oppstår som følge av et stort trykk inne i tarmhulen. Som regel oppstår slike høye trykk som følge av forstoppelse over lang tid. Ved forstoppelse må man presse hardt og lenge for å bevege avføringen fremover mot endetarmsåpningen. Begge tingene gir økt trykk i tarmhulen og fare for utposninger (divertikler). Den som har divertikler må derfor sørge for å holde avføringen myk ved å drikke mye vann, og tarmbevegelsene aktive ved å spise fiber og bedrive mosjon. Trening, vann og fiber gir altså lettere avføring og derfor mindre trykk og mindre divertikler.

Magevondt og feber hos en med kjente divertikler skal tilses av lege. Som regel går det over med en antibiotikakur og tarmhvile (mer om dette under), eventuelt innleggelse, mens mildere tilfeller må man ofte lære seg å leve med. Der hjelper det som nevnt mest med vann, trening og fiber, i tillegg til at det kan lønne seg å begrense bruken av betennelsesdempende og kortison (ibux, prednisolon etc) og forsøke å leve generelt sunt, dvs både fysisk og psykisk. Dette reduserer også muligheten for å utvikle irritabel tarm. Irritabel tarm vil si å ha en overfølsom tarm med magesmerter og luftplager på grunn av stress. Irritabel tarm er hyppigere hos de med divertikkelsykdom.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Symptomer

 • Luftplager
 • Magesmerter. Venstresidige eller lavt i magen. Blir bedre etter å ha hatt avføring.
 • Diaré, eller enda vanligere: Forstoppelse.
 • Eventuelt feber (søk lege!)

Feber sammen med de venstresidige magesmertene kan bety betennelse i en divertikkel (divertikulitt). Da skal man la tarmen hvile for mat, mens drikke av vann går bra. Går det for lang tid før man klarer å innta mat kan man trenge intravenøs ernæring. Den med divertikulitt skal og ha antibiotika, og dersom dette ikke fører frem i løpet av 2-3 dager bør også innleggelse vurderes. Komplikasjonene til divertikulitt kan ellers bli sårkanaler til andre organer som f eks urinblæren, eller verkebyller, hull i tarmen med alvorlig blødning eller blodforgiftning. Dette er ikke så vanlig, men man skal vite om det slik at man vet at man må søke lege ved sterke magesmerter og feber.

I svært sjeldne tilfeller kreves det at partiet av tarmen med divertikler må fjernes kirurgisk.

Diagnosen

Diagnosen stilles på bakgrunnen av symptomer og eventuelt CT av tarmen eller koloskopi.


Fofatter: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon