Divertikulitt

Sist endret:Mon, 16 Mar 2020

Forstoppelse over mange år kan føre til utposninger på tarmen. Setter det seg avføring i disse kan det oppstå magesmerter og feber, divertikulitt, en tilstand som krever tilsyn av lege for antibiotikabehandling. Noen må innlegges for intravenøs ernæring og -antibiotika.


Divertikulitt betyr betennelse i en divertikkel. En divertikkel er en liten utposning av tykktarmen. Det kan beskrives som det motsatte av en polypp. Polyppene stikker inn i tarmen, mens divertiklene er små utposninger i motsatt retning, vekk fra hulrommet i tarmen. Siden de er utposninger og ikke polypper er de hule innvendig. Setter det seg avføring inne i disse hule utposningene, eller de tilstoppes (slik som på tegningen) kan det gå betennelse i dem. Da kan det oppstå magevondt og feber.

Divertiklene oppstår som følge av et stort trykk inne i tarmhulen. Som regel oppstår slike høye trykk som følge av forstoppelse over lang tid. Ved forstoppelse må man presse hardt og lenge for å bevege avføringen fremover mot endetarmsåpningen. Begge tingene gir økt trykk i tarmhulen og fare for utposninger (divertikler). Den som har divertikler må derfor sørge for å holde avføringen myk ved å drikke mye vann, og tarmbevegelsene aktive ved å spise fiber og bedrive mosjon. Trening, vann og fiber gir altså lettere avføring og derfor mindre trykk og mindre divertikler.

Magevondt og feber hos en med kjente divertikler skal tilses av lege. Som regel går det over med en antibiotikakur og tarmhvile (mer om dette under), eventuelt innleggelse, mens mildere tilfeller må man ofte lære seg å leve med. Der hjelper det som nevnt mest med vann, trening og fiber, i tillegg til at det kan lønne seg å begrense bruken av betennelsesdempende og kortison (ibux, prednisolon etc) og forsøke å leve generelt sunt, dvs både fysisk og psykisk. Dette reduserer også muligheten for å utvikle irritabel tarm. Irritabel tarm vil si å ha en overfølsom tarm med magesmerter og luftplager på grunn av stress. Irritabel tarm er hyppigere hos de med divertikkelsykdom.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen