Eksostose (benutvekst) i øregangen

Sist endret: 14.04.2020
En eksostose er en godartet beinsvulst som vokser på en knokkels overflate. Grunnen til at eksostoser oppstår i øregangen kan være relatert til gjentatt eksponering for kaldt vann og vind. Eksostoser i øregangen kalles derfor ofte for "surfer øre", nettopp fordi surfere ofte er eksponert for disse faktorene.

 

Hva er eksostose?

En eksostose er en godartet beinsvulst som vokser på en benknokkels overflate. Beinsvulstene kan oppstå en rekke steder på kroppen som for eksempel på hælen (hælspore), i bihulene eller i øret. Eksostoser som oppstår i øregangen viser seg som små kuler under huden, og ofte kan de beinete utvekstene ses i begge ørene. Øregangen er omgitt av bein og strekker seg fra det ytre øret og inn til trommehinnen.Illustrasjon av øret, med ytre øre, øregang, trommehinne, og innenforliggende hammer, ambolt og stigbøyle.

Eksostoser gir vanligvis ingen symptomer, men kan utløse symptomer blir de bare store nok eller de vokser nær sensitive områder. Store eksostoser i benbygningen utenfor øregangen kan føre til en opphopning av ørevoks og derfor attpåtil rester av vann i øret, noe som medfører fare for øregangseksem og infeksjoner. Noen ganger oppdages derfor eksostosene tilfeldig, i forbindelse med utredning av infeksjoner eller eksemer.

Grunnen til at eksostoser oppstår i øret kan være relatert til gjentatt eksponering for kaldt vann og vind. Eksostoser i øregangen kalles derfor ofte for "surferøre"/"surfers ear", nettopp fordi surfere ofte er eksponert for disse faktorene. Det er dog ikke bare surfere som er utsatt. Personer som driver med vannsport, dykking, svømming eller lignende er også i faresonen for å utvikle eksostoser i øret. 


Symptomer

 • Nedsatt hørsel
 • Opphopning av ørevoks, vann eller såperester i ørene
 • Hyppige ørebetennelser
 • Smerter eller ubehag i ørene
 • Væsking fra ørene i forbindelse med infeksjoner

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Behandling

Eksostoser som ikke gir plager behandles ikke. Det er sjeldent nødvendig å fjerne beinutvekstene kirurgisk, men ved gjentatte plager kan dette være aktuelt. Dersom det har oppstått betennelse i ørene kan man være plaget med smerter og ubehag. Ved behov kan man benytte seg av reseptfrie smertestillende medikamenter som Paracetamol eller Ibuprofen mot dette. Sistnevnte er også betennelsesdempende og vil dermed ha en dobbel effekt, siden betennelsen er det som forårsaker smerten. Preparatene kan gjerne benyttes i kombinasjon.
Noen kan få behov for antibiotika. Typisk de med forhøyet CRP eller feber eller om det renner puss ut av ørene og det ellers ser hissig rødt ut i øregangen ved kikkertundersøkelse av øregangen (otoskopi).

Ved øregangseksem kan man skylle ørene regelmessig med en blanding av vann og eddik. Blandingsforholdet er da tre deler vann og en del eddik 7 %. Dette skal ikke gjøres om man har hull på trommehinnen eller om skyllingen medfører mye svie. Øreskyllingen kan med fordel utføres av helsepersonell på fastlegekontoret da disse både enklere kan avklare om det er fornuftig og trygt å utsette øret for fuktighet, i tillegg til at de kan oppdage eksostosen, fiske ut voksplugger med spesialverktøy (cerumenhake), spyle med sterkere vannstråle eller vedta at det bør settes inn en øretampong dynket i antibiotika.

Forebygging

 • Unngå vann i ørene (spesielt den gjentatte kombinasjonen kaldt vann og vind)
 • Hold ørene varme og tørre
 • Bruk gjerne badehette eller våtdrakt med hette ved langvarig eksponering for vann

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
M;edforfatter og medisinsk redaktør: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon