Endetarmskløe (analkløe)

Sist endret: 17.04.2020
Kløe rundt huden ved endetarmsåpningen (pruritus ani) er et svært vanlig problem hos både barn og voksne. Det er få som snakker om problemet, mange kvier seg for å gå til legen, og derfor ender det og med at mange går med lidelsen ubehandlet eller feilbehandlet lenge.

 

Bilde av en mann med Jeans som klør seg bakentil pga sykdomstilstand i endetarmsregionen.

Et problem få snakker om

Kløe i huden rundt endetarmsåpningen er et svært vanlig problem hos både barn og voksne. Forekomsten øker med alderen og menn er hyppigst berørt av tilstanden. Til tross for at det er et vanlig fenomen kan endetarmskløe oppleves som pinlig og sjenerende, og mange vegrer seg derfor for å oppsøke lege. Ubehandlede plager har en tendens til å kronifiseres. Kroniske tilstander er vanskeligere å behandle enn akutte de som har pågått i kortere tid. Noen av årsakene til kløe krever medikamentell behandling, mens andre løses ved hygieniske tiltak eller nedtoning av overdreven bruk av sterke såper. Det er viktig å utelukke alvorlige lidelser der tiltakene ikke helbreder. Dersom egenbehandling ikke gir god nok effekt og endetarmskløen blir et vedvarende problem bør man med andre ord kontakte lege. Er plagene uttalte kanskje man bør oppsøke legen fra dag 1.

Årsaker

Huden rundt endetarmsåpningen kan bli irritert av en rekke årsaker, og når man klør seg kan man bidra til en ond sirkel der kløen i seg selv fører til kløe. Ofte forverres kløen om natten pga varmen under dynen, som igjen gjør området fuktigere. Ulike tilstander som gir økt lokal fuktighet vil derfor og bidra til problemet, slik som for eksempel økt svetteutskillelse eller gynekologiske lidelser. Hos noen vil det derimot være vanskelig å finne en spesifikk årsak.

 • Dårlig/sjelden hygiene.
 • Overdrevent god hygiene. For hyppig rengjøring fjerner nødvendige fettstoffer og svekker kroppens naturlige hudbarriere. Dette medfører en økt fare for infeksjoner i huden. 
 • Hemoroider  (utposning av blodårer (åreknuter) rundt endetarmsåpningen). Dette kan medføre symptomer som endetarmskløe, smerter ved avføring og blødninger. Man kjenner en kul i området.
 • Gynekologiske årsaker som urinlekkasjer eller økt mengde utflod kan bidra til økt lokal fuktighet rundt endetarmsåpningen.
 • Allergisk hudreaksjon fra ulike klær, parfymer eller ulike typer mat. 
 • Generell hudsykdom som eksem eller psoriasis. 
 • Rifter eller sprekkdannelser i huden rundt endetarmsåpningen (analfissur).
 • Analfistel: En tynn kanal som oppstår fra innsiden av endetarmen og som ender ut på huden like utenfor endetarmsåpningen. Det kan renne sviende væske fra endetarmen og ut på huden via kanalen (fistelen) som medfører kløe og smerter i området. Analfistel oppstår som regel i etterkant av en analabscess (verkebyll), og analabscesser er spesielt vanlig ved den kroniske, autoimmune inflammasjonstilstanden Crohns sykdom.
 • Barnemark (småmark), gir en intens kløe om kvelden og natten når marken er aktiv (de legger egg i endetarmsåpningen på natten). 
 • Hyppig diaré kan forårsake sårbarhet i huden rundt endetarmsåpningen (pga gallesyre som vanligvis rekkeer å bli absorbert for gjenbruk da kommer på huden). 
 • Soppinfeksjon. Rødt i området (bruk speil), og det er lett avskaling av hude ved grensen mot normal hud.
 • Underliggende systemsykdom som Hodgkins sykdom, nyresvikt, diabetes eller leversvikt. Disse tilstandene medfører generalisert kløe og ikke bare i endetarmsområdet.
 • Erytrasma: Huden ser møkkete ut. Dette er ikke et vanlig område å få erytrasma på. I armhulen er det vanligste stedet.
 • Lichen planus: Kløe pga immunsystemet angriper noe i huden (autoimmun sykdom). Huden er lett opphøyd i små flekker som kan flyte sammen i større felt og ser glatt og glinsende ut.

Behandling

Det vil være nødvendig å avdekke underliggende årsaker for å finne riktig behandling for tilstanden, men det er også mye man kan gjøre selv for å bedre problemet. 

Egenbehandling

 • Først og fremst bør man unngå å klø.
 • Benytt mykt toalettpapir ved toalettbesøk og unngå å tørke for hardt.
 • Ha en fornuftig hygiene der vasking foregår morgen og kveld. Bruk helst ikke klut under rengjøringen. Kluter kan irritere området ytterligere og det beste er å bruke vann for å skylle. Dersom man benytter såpe bør den være mild og parfymefri. 
 • Aktiviteter som forårsaker svetting bør unngås inntil videre. Svetting vil øke fuktigheten på huden og kan bidra til forverring av kløen. 
 • Unngå stramme og tettsittende klær. 
 • Forsøk å bevege kroppen innimellom for å unnvike ensidig stillesitting (blir klam og det medfører dårlig utlufting av fuktighet).
 • Menstruerende kvinner bør benytte tampong eller menskopp fremfor bind. I tilfelle bind bør det skiftes ofte, med rengjøring ved hvert skifte. 
 • Absorberende bomullskompress kan benyttes mellom setehalvdelene for å redusere fuktighet, men bør skiftes hyppig.
 • For de med sprekker i endetarmsåpningen, eller hemoroider, kan forstoppelser og hard avføring gjøre vondt verre. For å forebygge dette bør man spise fiberrik mat, være i aktivitet, sørge for å få i seg rikelig drikke.og å lytte til kroppen, dvs gå på toalettet når kroppen ber om det. Unngå utløsende årsaker som åpenbar dårlig kost eller forstoppende medikamenter. Benytt i så fall mykgjørende avføringsmidler i tilsvarende periode.

Medikamentell behandling

 • Kortikosterioider: En kortisonholdig krem kan bidra til å dempe kløe, hevelse og rødhet i huden og når det er hemoroider, eksem eller psoriasis som er årsaken vil det også kunne helbrede årsaken. Tilstanden Lichen dempes også med sterk kortisonsalve eller -krem påført over flere uker/måneder.  Ikke reseptfri. Tynn, skjør, kløende hud ofte med sårdannelser.Det finnes både reseptfrie og reseptpliktige kremer som inneholder kortison, men bortsett fra mot hemoroider må man ha reseptbelagt type kortison for å få en som er sterk og effektiv nok. Det er og viktig med resepten slik at man får riktig instruksjon om bruk. Fuktighetskrem benyttes ofte i tillegg, men la det gå et par timer etter kortisonpåføring før denne påføres. Les mer om Kortison
 • Kløestillende medikamenter: Eurax er en reseptfri kløestillende krem som kan brukes av både voksne og barn. Kremen skal ikke benyttes på væskende eller betente sår. Et annet alternativ er en søvndyssende type antihistamin (Vallergan). Dette benyttes kun om kløen er intens og søvnforstyrrende. Antihistaminer er medikamenter som demper og reduserer allergiske symptomer. Dette kan med andre ord hjelpe på kløen i tillegg til å bidra til en bedre nattesøvn. Jevnlig bruk av dette frarådes, men om nødvendig kan det benyttes av og til. Det krever resept, og dermed sikrer man at medikamenter som dette ikke brukes feil, i tillegg til at man får tilsett tilstanden og får satt diagnose og forsikret om at man ikke forsinker noe som burde vært behandlet annerledes.
 • Capsaicin: Stoffet som gir chili den sterke smaken har vist seg å kunne være effektivt mot kløe i huden. Capsina krem er en reseptbelagt krem som i noen tilfeller kan forsøkes mot endetarmskløe. Ved påføring av kremen kan man oppleve en varm brennende følelse grunnet virkningen av capsaicin på huden. Dette er normalt, men kan oppleves ubehagelig. 
 • Soppkrem: Reseptfritt (f eks klotrimazol/canesten). Som regel trygt å forsøke dette først da det er en hyppig årsak. Et svært vanlig problem er å stanse behandlingen for tidlig, slik at det stadig blusser opp igjen, for bare å gjøre samme feilen repeterte ganger. Man må fortsette behandling inntil 3-4 uker 2-3 ganger daglig selv om symptomene går over mye tidligere enn dette.
 • Ormekur: Reseptfri kur. Første behandling består i kur med Vermox. Se Barnemark.

Prognose

Egenbehandling kan være nok til å få bukt med problemet og helbrede tilstanden, mens i andre tilfeller blir endetarmskløen et tilbakevennende problem (spesielt vanlig ved for kort behandling av sopp, hemoroider eller eksem, men gjelder og ormekurer og hygieneårsaker). Noen kan oppleve at forløpet blir kronisk, men dette vil avhenge av underliggende årsaker. Det som er viktig er å oppsøke lege for diagnose om besværet er uttalt (da er det mindre sannsynlig at det bare er sopp eller hygienerelatert), hyperakutt eller ikke lindres av egne eller reseptfrie tiltak.

Forfatter: Kjersti Johanne Hardersen
Medforfatter og medisinsk redaktør: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon