Feber

Sist endret: 10.12.2019
Immunsystemet arbeider best når temperaturen er litt økt. Paracet og andre midler kan og bør tas om temperaturen overstiger dette området, men det er viktig å ta riktige doser. Det er også nyttig å vite at temperatur målt forskjellige steder eller med forskjellige termometertyper gir forskjellige svar.

Man trenger ikke ta febernedsettende bare for feberens skyld.

Hvorfor får vi feber?

Kun en milliondels gram av en bakterie er nok til å gi oss feber. Når bakterien kommer inn i kroppen blir den oppdaget og angrepet av immunsystemet. Dette angrepet bryter ned bakteriene, og også noe av vevet den har slått seg ned i. Rester av det nedbrutte vevet og bakteriene sirkulerer før eller siden innoml temperaturreguleringssenteret i hjernen (hypothalamus). Her forårsaker de en oppjustering av termostaten slik at kroppstemperaturen stilles til f eks 40 grader i stedet for de normale 37 gradene. Hjernen vil nå tro at 40 grader er normaltemperaturen den må forsøke å opprettholde. Derfor sendes beskjed til musklene om at de skal begynne å skjelve, for å produsere varme. Derfor skjelver vi altså når vi får feber. Vi fryser (skjelver) fordi musklene forsøker å skape varme til å oppnå den nye temperaturen termostaten er stilt til.

I tillegg vil blodårene i huden trekke seg sammen for ikke å slippe ut varmen fra blodet rett ut til omgivelsene. En pasient i tidlig fase av en feber vil derfor være kald å ta på og vedkommende føler seg også kald og vil skjelve. Vi vet da at kroppen er i gang med temperaturøkning. Pasienten føler seg for kald selv om kroppstemperaturen er over det normale. Når de 40 gradene er nådd vil hjernen tro at alt er som det skal igjen. Den febersyke vil da ikke skjelve lenger og ikke føle seg hverken for kald eller for varm.

Når immunsystemet har nedkjempet bakteriene forsvinner nedbrytningskomponentene fra bakteriene og vevet. Termostaten i hypotalamus blir ikke lenger påvirket og normaltemperaturen slipper seg ned til det opprinnelige igjen. I denne fasen vil pasienten føle seg altfor varm, siden det tar noen timer før kroppen klarer å kvitte seg med overskuddsvarmen. Toktene med frysing og svetting kan pågå i flere økter før kampen er over.

Slik virker febernedsettende

Immunsystemet frigjør stoffer som kalles cytokiner under bekjempelsen av infeksjoner. Cytokiner er signalmolekyler som immunsystemet benytter til å kommunisere med hverandre og som fører til dannelse av prostaglandiner. Man er ganske sikre på at det er prostaglandinene som justerer termostaten i hjernen. Febernedsettende hemmer dannelsen av prostaglandiner og dermed synker feberen. noen ganger helt tilbake til normal kroppstemperatur. Spørsmålet er om man på død og liv alltid redusere feberen.

Opptil 38 grader målt i endetarmen regnes som normalt.

Temperaturer opp til 38 grader målt i endetarmen anses som normal svingning av kroppstemperaturen, mens 38 grader og over regnes som feber. Målt i munn eller armhule må man legge til en halv grad. Dette betyr at temperaturen der må være 38,5 eller mer før det kalles feber. Apparatene som måler i øret tar hensyn til temperaturforskjellen og man skal ikke legge til en halv grad, men forholde deg til verdien som vises på displayet. Det er allikevel ikke anbefalt å måle temperaturen i øret dersom det er av stor betydning å vite om det foreligger feber. Det er heller ikke anbefalt å måle under armen da målingene er for upresise. Er det svært viktig å få et nøyaktig mål av temperaturen bør vi måle den enten i endetarmen eller i munnen (legg til en halv grad).

Det er forskjell på om temperaturen er målt i munnen, øret, under armen eller i endetarmen.

→ Hos barn anbefales det å måle temperaturen i endetarmen og i 3 minutter
→ Unge og voksne kan godt måle temperaturen i munnen. Det er sjelden viktig å vite temperaturen helt nøyaktig for disse. Det må ikke inntas kald eller varm drikke eller flytende i forkant. Termometeret skal holdes godt innunder tungen ved siden av tungebåndet og munnen skal holdes lukket under hele målingen som skal vare i 4 minutter.

 • Temperaturen kan variere med 0.5 grader hos samme person i løpet av døgnet
 • Kvinner har en halv grad høyere kroppstemperatur ved eggløsningstidspunktet
 • På grunn av umodent temperaturreguleringssenter får barn lettere og oftere feber
 • Kvikksølvtermometerne er de mest nøyaktige temperaturmålerne og bør brukes dersom det er viktig å vite temperaturen mest mulig nøyaktig, slik som hos barn. Måles temperaturen i endetarmen er derimot også de elektroniske nøyaktige nok

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hva kan være årsaken til feberen?

Her må man ta i betraktning hvilke andre symptomer pasienten har:

 • Halsvondt uten snufsing og leddsmerter med samtidig ømme kuler i halsen (lymfeknuter) og et hvitt pussbelegg over forstørrede og røde mandler skal gi mistanke om streptokokkhalsbetennelse og må behandles med antibiotika.
 • Halsvondt med snufsing, hoste og leddsmerter, ingen forstørrede mandler i svelget eller ømme lymfeknuter på halsen, samt bare lett eller ingen feber og god allmenntilstand: Sannsynligvis halsbetennelse forårsaket av virus. Antibiotika vil ikke ha effekt på disse symptomene (virushals).
 • Øreverk: Dette kan i mange tilfeller ses an i tre dager. Dersom det ikke har gått over til da eller om trommehinnen sprekker så anbefales det antibiotika.
 • Vondt i ryggen/siden av ryggen som eventuelt stråler ned i lysken. Kanskje vondt under vannlatingen. Dette bør gi mistanke om nyrebekkenbetennelse og skal vurderes av lege for antibiotikabehandling og/eller innleggelse.
 • Nakkestiv (klarer ikke se ned på egen mage, dvs legge haken helt inntil brystet), tåler ikke se mot skarpt lys, vil helst ligge under dyna og med kroppen bøyd. Kraftig hodepine. Eventuelt utslett. Uinteressert i omgivelsene. Disse tegnene kan indikere mulig livstruende sykdom og 113 eller lege må kontaktes umiddelbart.
 • Hoste med mye grønt og spesielt dersom det er tungpust i hvile i tillegg må man tenke i retning lungebetennelse. Legetilsyn og antibiotikabehandling er nødvendig.
 • Smerter i magen under ribbena på høyre side som kommer og går i tak (kolikksmerter) og smerte som stråler til skulderbladet på samme side skyldes kanskje gallesten. Pasienter med slike smerter går krøket og hvileløst omkring under anfallene. De klarer ikke ligge i ro da dette forsterker smertene. Feber og gallestenssmerter samtidig kan tyde på galleblærebetennelse og du skal tilses av lege. Smertene er så ubehagelige at legetilsyn uansett søkes.
 • Uttalt sykdomsfølelse, lett lysømfintlig, lett nakkestiv, halsvondt, snufser, hoste, hodepine, sårt i brystet, ledd- og ryggsmerter kan tyde på influensa om det er kjent at denne herjer i distriktet.
 • Annet: Listen er lang: Blindtarmbetennelse, bihulebetennelse, kreft, benbetennelser, verkebyller, betennelse i hjertet, tarminfeksjoner, blodforgiftning, tuberkulose, kyssesyke, sopp, parasitter, leddgikt, sykdommer i bindevev og blodårer, medikamenter (visse typer antibiotika og ikke-steroide betennelsesdempende), betennelse i skjoldbruskkjertel, leverbetennelse, blodpropper, benmargssykdommer, utposninger på hovedpulsåren og så videre.

Dersom feberen reduseres og allmenntilstanden bedres etter å ha tatt ibux, paracet, dispril eller liknende sier dette ingenting om alvorlighetsgraden av infeksjonen eller om infeksjonen skyldes virus eller bakterie.

Desto yngre en pasient er, jo mindre symptomer kan vedkommende ha, selv ved alvorlig/livstruende sykdom.

Pasienter som står på immundempende behandling (kortison, prednisolon, steroider, cellegift, cyclosporin…) har gjerne en avtale med behandlingsansvarlig lege om innleggelse om det oppstår feber eller sår hals under behandlingen

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Feber mellom 38 og 39 grader

Immunsystemet arbeider godt i temperaturen omkring 38 og 39 grader. Reguler i stedet romtemperatur, aktivitet og bekledning. Ved temperaturer over 39 grader, og spesielt over 40 grader kan det med fordel gis febernedsettende. De med historie av feberkramper eller hjertesykdom bør være tidligere ute med febernedsettende og ta dette allerede ved første tegn til temperaturøkning. Det samme gjelder pasienter med lungesvikt eller redusert blodsirkulasjon til hjernen siden feber øker oksygenbehovet.

Hvilken dose paracet skal en benytte?

Følgende er hentet fra Felleskatalogen:

Dosering: Til barn anbefales generelt en enkeltdose på ca. 15 mg/kg, vanlig anbefalt døgndose er 45 mg/kg, maks. døgndose er 60-75 mg/kg. Regelmessig administrering bidrar til å unngå svingninger i smerte og feber.

Mikstur

 

3-6 kg (0-4 måneder):

2,5 ml 3 ganger i døgnet

6-10 kg (4 måneder-1 år):

5 ml 3 ganger i døgnet

10-14 kg (1-3 år):

7,5 ml 3 ganger i døgnet

14-20 kg (3-5 år):

10 ml 3 ganger i døgnet

20-25 kg (5-7 år):

15 ml 3 ganger i døgnet

Til barn over 25 kg anbefales 500 mg tabletter.

Smeltetabletter

 

7-12 kg (6 måneder-1½ år):

1 smeltetablett à 125 mg inntil 3 ganger i døgnet

12-20 kg (1½-5 år):

2 smeltetabletter à 125 mg eller 1 smeltetablett

 

à 250 mg inntil 3 ganger i døgnet

20-25 kg (5-7 år):

2 smeltetabletter à 125 mg eller 1 smeltetablett

 

à 250 mg inntil 4 ganger i døgnet

25-40 kg (7-12 år):

2 smeltetabletter à 250 mg inntil 3 ganger i døgnet

Til barn <3 år skal smeltetablettene oppløses i en teskje vann eller melk før administrering for å unngå at tablettgranulatet inhaleres. Til barn >3 år kan smeltetablettene oppløses i munnen.

Stikkpiller

 

3-6 kg (0-4 måneder):

1 stikkpille à 60 mg 3 ganger i døgnet

6-12 kg (4 måneder-1½ år):

1 stikkpille à 125 mg 3 ganger i døgnet

12-20 kg (1½-5 år):

1 stikkpille à 250 mg 3 ganger i døgnet

20-30 kg (5-9 år):

1½ stikkpille à 250 mg 3 ganger i døgnet

30-40 kg (9-12 år):

1 stikkpille à 500 mg 3 ganger i døgnet

Voksne og barn >40 kg (12 år):

1-2 stikkpiller à 500 mg 3 ganger i døgnet,

 

ev. 1 stikkpille à 1 g 3 ganger i døgnet

Tabletter og brustabletter

 

15-25 kg (3-7 år):

½ tablett à 500 mg 3 ganger i døgnet

25-40 kg (7-12 år):

1 tablett à 500 mg eller ½ tablett

 

à 1 g 3 ganger i døgnet

Voksne og barn >40 kg (12 år):

1-2 tabletter à 500 mg eller ½-1 tablett

 

à 1 g 3 ganger i døgnet

Brustablettene skal løses i et halvt glass vann.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon