Fødsel kan gi slappe forhold i skjeden, inkontinens og livmorfremfall

Sist endret: 12.01.2020
Mange kvinner opplever å bli for vide i skjeden etter fødsler. Dette kan føre til ufrivillige lekkasjer og redusert nytelse av samleiet.

Svangerskap og fødsel strekker på bindevev og fører til nedfall av livmor, som i sin tur trekker i urinrøret så det ikke klarer å knipes igjen når blæren begynner å bli full.

Hvordan oppleves slappe forhold i underlivet?

Etter fødsler opplever mange kvinner at de blir slappere nedentil eller at livmor, blære eller tarm buker inn i skjeden og gir tyngdefølelse, lekkasje av urin (inkontinens) og/eller man føler redusert utbytte av samleiet. Mannen kan også oppleve redusert friksjon og følelse.

Hvordan behandle eller forbedre slappe forhold i skjeden?

Alle kvinnene kan ha nytte av bekkenbunnstrening. Dette er knipeøvelser av bekkenbunnsmuskulaturen som er den samme muskulaturen man benytter når man avslutter en vannlating. Åtte-ti knip etter hverandre hvor man forsøker å holde i det minste ti sekunder hver gang, og gjenta dette tre eller gjerne flere ganger daglig vil styrke musklene i underlivet og bidra til å holde livmor, blære og tarm på plass og samtidig øke friksjonen under samleiet.

Prolaps

Bildet: Både livmor, tarm og urinblære kan buke inn i skjeden. I uttalte tilfeller kan for eksempel livmoren synes på utsiden av skjedeåpningen når hun presser ned magen, løfter tungt eller hoster. Årsaken er strekk i sener, ligamenter og muskulatur under fødselen.

De fleste med betydelige problemer må legge seg under kniven for best resultat. Operasjonen kalles vaginalplastikk og går ut på å fjerne overskuddsvev. Man strammer opp i underlivet. Operasjonen fås på statens bekostning i de fleste tilfeller om kvinnen er besværet med fremfall (livmorprolaps) eller problemet er en betydelig psykisk belastning for henne. Man reiser hjem samme dag eller den neste, men operasjonen foretas i narkose med de komplikasjoner det måtte medføre. Jo flere tilleggssykdommer eller jo eldre kvinnen er, desto større risiko er det alltid ved narkose. Operasjon har også en viss risiko for infeksjon. Det anbefales at man har gjennomført de fødslene man ønsker i livet, slik at man ikke risikerer å måtte operere seg på nytt. Operasjonen sørger samtidig for at blære, tarm og livmor plasseres og holder seg i sin opprinnelige posisjon. Den som ikke ønsker å operere seg kan behandle livmorfremfallet ved hjelp av pessar samtidig som de forsøker å redusere vekten og unngå kost og stillesittende livsførsel som gjør at man må presse ekstra på toalettet. All bruk av bukmuskulatur, enten den skjer ved tunge løft, hoste eller på toalettet vil få livmoren til å falle frem.

Ufrivillig vannlating kan behandles med tabletter eller operasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen


Pessar Bildet: Pessar settes enkelt på plass og tas enkelt ut av kvinnen selv.


Hos unge kvinner som opplever fremfall etter fødsel bør man avvente minst et år før man velger operasjon siden tilstanden ofte retter seg spontant hos disse.

Uterusprolaps

Bildet: I de mest uttalte tilfellene kan livmoren falle så langt ned at den kan synes på utsiden. "X"-symbolet viser livmorens opprinnelige posisjon.


Under: Prolaps av urinblæren inn mot  skjeden (cystocele). Fører til inkontinens (ufrivillig urinlekkasje).

Prolaps_blære


Bildet under: Tarmen buker inn i skjeden (rectocele) på grunn av de slappe forholdene. Bindevev, muskler, sener og ligamenter er strukket på grunn av at svangerskapshormonene gjør slikt vev strekkbart i tillegg til at barnet strekker på vevet når det passerer gjennom skjeden.

RectoceleRelevante artikler:
Er du inkontinent? Det finnes hjelp.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon