Forkjølelse: Behandling og komplikasjoner

Sist endret: 16.04.2019
Det finnes flere råd mot forkjølelse som virker, men når det gjelder antibiotika så skal dette bare tas dersom forkjølelsen får komplikasjoner. Komplikasjoner kan være lungebetennelse, streptokokkhalsbetennelse, mellomørebetennelse eller bihulebetennelse. Forkjølelsessymptomene som var i ferd med å bli bedre, men som så plutselig blir verre igjen kan være signal om at det er i ferd med å utvikle seg en komplikasjon og krever legesjekk og kanskje antibiotika.

Hva er forkjølelse?

Forkjølelse er de symptomene som oppstår 2-3 dager etter at man har blitt smittet med et forkjølelsesvirus. Symptomene kan variere litt ettersom det er så mange virus som kan forårsake forkjølelse, men som regel dreier det seg om først sår hals, kanskje litt slapphet og, spesielt hos barn; lett feber. Om en dag eller to etter dette kommer hosten, nysingen, de rennende øynene og den rennende nesen. Dag 3 eller 4 etter at den såre halsen begynte pleier symptomene å være på sitt verste, og etter omkring en uke så er alle symptomene borte. Et unntak kan være hosten som kan henge igjen så lenge som 2-3 uker etter at alle de andre forkjølelsessymptomene har forsvunnet. Vær oppmerksom på at langvarig hoste hos barn også kan være astma.Vær også oppmerksom på forkjølelser som var i ferd med å bli vedre, men som plutselig for økende symptomer kan skyldes en bakterieinfeksjon i de øvre luftveiene som krever antibiotikabehandling. Slike bakterieinfeksjoner oppstår lettere når slimhinnene i de øvre luftveiene allerede er svekket av forkjølelsesviruset.

Forkjoelelse

FORKJØLELSENS FORLØP: Etter at man har blitt smittet så går det 2-3 dager før sår hals, tretthet og eventuelt feber (-følelse) oppstår. En dag eller to etter dette kommer de typiske forkjølelsessymptomene. Deretter kan forkjølelsen ta én av tre veier:
1: Det vanligste er at man blir gradvis friskere slik at man har blitt kvitt alle symptomene i løpet av en ukes tid etter at de første symptomene oppstod.
2: Noen blir kvitt alle symptomene unntatt hosten som kan vedvare opptil 3 uker til før man blir helt frisk.
3: Noen uheldige opplever først en bedring, men så blir de plutselig verre igjen. Dette kan bety at forkjølelsen har blitt komplisert med en bakterieinfeksjon i tillegg. Lungebetennelse er ett eksempel på en komplikasjon som man kan få under en forkjølelse.


Finnes det effektiv behandling mot forkjølelse?

Det finnes ingen behandling for forkjølelse. Det finnes enkelte ting man kan ta for å forebygge (hindre), lindre symptomer og kanskje til og med forkorte varigheten av forkjølelsen i noen grad, men noen behandling som gjør en helt frisk i løpet av kort tid finnes dessverre ikke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

 • Antibiotika: Antibiotika hjelper ikke mot forkjølelse. Antibiotika er en behandling som benyttes mot bakterier og virker blant annet ved å ødelegge celleveggen deres. Virus har ikke cellevegg så det er hensiktsløst å benytte antibiotika mot virus, selv om snørret har blitt grønt. Unntakene er dersom man har fått en komplikasjon til forkjølelsen, slik som bihulebetennelse, bakteriehalsbetenelse, lungebetennelse eller mellomørebetennelse. Dette er tilstander som ofte må ha antibiotika.
 • Vaksine: Vaksine er unødvendig og uhensiktsmessig fordi det finnes så mange typer forkjølelsesvirus. Minst 200 forskjellige typer. I tillegg forandrer de seg (muterer) hele tiden. Vaksinen man lager vil derfor ikke virke særlig lenge. Forkjølelse er i seg selv heller ingen alvorlig sykdom, med mindre den rett før bedring kompliseres av en bakterieinfeksjon.
 • Hostedempende: De aller fleste hostedempende har ikke veldig god effekt, men man må nesten forsøke selv og teste. Det er spesielt tørrhoste som kan være ønskelig å lindre. Spesielt de som har tørrhoste som vedvarer og som plages av at nattesøvnen forstyrres vil være interessert i å prøve hostedempende. Mange har funnet ut at de "må" ha Cosylan eller tilsvarende for at det skal virke, men da dette er et rusmiddel forsøker man å la vær å skrive ut slik hostesaft for sykdommer som er ufarlige. På den annen side kan det være farlig å ikke få sove og legen og pasienten må diskutere seg frem til hva som er den beste løsningen. En del av effekten til morfinholdige hostesafter som Cosylan kan også forklares ved at den er søvndyssende.
 • Paracetamol: Smertestillende og febernedsettende. Lindrer derfor ubehag ved, men ikke varigheten av forkjølelse. LES OGSÅ: Er feber farlig?
 • Betennelsesdempende: Ibux, Ibumetin, Voltaren og tilsvarende ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs) har febernedsettende og smertestillende effekt og lindrer derfor symptomene, men ikke varigheten av forkjølelse.
 • Slimhinneavsvellende nesedråper/spray/tabletter (eks: Rhinox, Otrivin etc.): Inneholder adrenalin og får derfor blodårene inn til neseslimhinnen til å krympe. Dette avsveller (reduserer hevelsen til) neseslimhinnene og reduserer neserenningen og gjør det lettere å puste. Drenasjen fra bihulene bedres også og midlene forebygger dermed også bihulebetennelse som er én av de komplikasjonene forkjølelsen kan gi. De som har erfart å få bihulebetennelse etter forkjølelsene sine bør nok vurdere å ta slimhinneavsvellende spray/dråper, men bruken må ikke være lenger enn det pakningsvedlegget anbefaler. Dette vil si maksimum fem dager for barn og ti for voksne. Brukes de lenger så vil slimhinnene vokse som en kompensasjon for at de ikke får nok blodtilførsel til å utføre oppgavene sine. Dermed må man bruke mer nesespray for å oppnå samme effekt, i tillegg til at det vil produseres mye renning fra slike slimhinner når man slutter å bruke nesesprayen. Bruk derfor ikke slimhinneavsvellende så lenge at slimhinnene vokser (5 eller 10 dager). Slimhinneavsvellende virker raskt og varer i mange timer. Siden neserenningen ved forkjølelse sjelden varer lenger enn 5 dager går det greit å bruke slimhinneavsvellende alle dagene. Skulle man ha behov for å bruke spray eller dråper av den slimhinneavsvellende typen lenger enn 10 dager så må man først ha et opphold på 2 uker før de kan brukes igjen på nytt. Men så lang tids bruk tyder på at neserennngen skyldes at vedkommende heller: 1) kan ha allergi (kløe, nysing), 2)vasomotorisk rhinitt (kronisk rennende nese), 3) blitt avhengig av slimhinneavsvellende nesespray eller 4) fått bihulebetennelse (bihulebetennelse hvor nesen har rent lenger enn 10 dager kan ha effekt av antibiotika). Da bør man vurdere andre preparater, for eksempel preparater som inneholder kortison (hva angår pkt. 1-3) eller antibiotika. Rinexin tabletter er slimhinneavsvellende som kan forsøkes dersom man ikke har kommet i mål med spray/dråper. Siden de tas som tabletter så virker de i hele kroppen. Dette betyr at de også kommer til på steder i nesen hvor sprayen eller dråpene ikke treffer. Det er veldig viktig at Rinexin ikke brukes av noen som har eller har hatt hjerte-karsykdom da man mener at Rinexin kanskje kan øke risikoen for hjerneslag hos disse.
 • Slimløsende tabletter: Brukes ved kronisk bronkitt og derfor sliming nedover i luftveiene og ikke mot tett nese eller andre forkjølelsessymptomer.
 • Ligge høyt med hodet: Dette gjør at mindre blod renner til nesen og dermed vil også nesen renne mindre (blodet inneholder mye vann).
 • Drikke godt: Dette gjør snørret mindre seigt og bedrer også allmenntilstanden.
 • Saltvannsskyllinger: Kok selv eller kjøp oppløsning på apoteket. Skylling med "nesehorn" (fås kjøpt på apoteket) er sannsynligvis mer effektivt enn saltvannsspray.
 • Salver med mentol, eukalyptus eller mentol (Vapor Rub): Bedrer luftpassasjen ("åpner nesen") og har også vist seg å kunne bedre hosten. Smøres på før sengetid for å bedre søvnen. Noen kan nok synes effekten er litt kort. Ligg med hodet høyt i tillegg så forlenger man på en måte effekten.
 • Svarthyllebær: Kan ha effekt mot både forkjølelse og influensa.
 • Hvitløk: 1200-2400 mikrogram hvitløk per døgn må til, men skal både kunne forkorte varigheten av forkjølelsen og redusere antall forkjølelsesepisoder i løpet av året.
 • Sink: Har vist seg å forkorte varigheten og graden av symptomer, samt reduserer hvor ofte man får forkjølelse.
 • Honning: Kan hjelpe mot nattlig hoste. 1/2 teskje til barn under 6 år, 1 teskje til barn under 12 og 2 teskjeer til barn på 12 og eldre.Gis en halvtime før leggetid. Ikke anbefalt barn under 1 år, pga fare for botulisme.
 • C-vitaminer (minst 200 mg/dag): Det er to måter man mener C-vitamin muligens kan ha effekt. De som mener å ha hatt effekt av C-vitamin tidligere kan derfor med fordel gjenta dette. C-vitamin er trygt å ta.
  • Lindrer muligens varighet og intensitet av forkjølelsen: C-vitamin har vist seg å kunne redusere hvor syk man blir og hvor lenge man er syk, men da må man ta C-vitaminet allerede før symptomene oppstår. Dette betyr at man må begynne å ta vitaminet allerede når man tror man kan ha blitt smittet. I praksis vil dette si at man må begynne å ta C-vitamin når man har hatt tett kontakt med noen som har nyst eller hostet rett ved (på bussen, venterom, køer eller andre steder hvor folk sår tett), eller når andre familiemedlemmer i huset er smittet.
  • Virker sannsynligvis forebyggende: C-vitamin kan virke forebyggende mot forkjølelse, dvs at det kan redusere hvor ofte man får forkjølelser. Slik reduksjon av antall forkjølelser i året er først og fremst sett hos folk med stort fysisk stress, dvs idrettsfolk.
 • Solhatt (echinacea): Kan tenkes å redusere hvor syk man blir og kan i tillegg muligens forebygge hvor ofte man blir syk. Preparatet har ikke bivirkninger. De som har hatt god erfaring med dette preparatet kan derfor gjerne forsøke igjen.
 • Probiotika: Laktobasiller har vist seg å ha forebyggende effekt. Det vil si at de som tar dette regelmessig har vist seg å få færre forkjølelser.
 • Vent og se: Forkjølelse er selvhelbredende. Man behøver derfor ikke å gjøre noe som helst.

LES OGSÅ: Hvorfor får enkelte antibiotika mot forkjølelse mens andre ikke?

Kan man trene hvis man er forkjølet?

Aktiviteten behøver ikke å roes helt, mens skikkelig trening må modereres til lav intensitet. Treningen behøver altså ikke å legges helt vekk hvis man føler seg noenlunde pigg. Dersom vedkommende mener å bli verre etter treningen har det blitt trent for hardt.

Kan barn med forkjølelse gå i barnehagen?

Barn kan være i barnehagen så lenge de ikke er for påvirket eller har feber over 38 grader.

Hvordan blir man forkjølet?

Direkte kontakt: Viruset er avhengig av å ha mennesker å leve i. Indianerne var aldri forkjølet før den hvite mann bragte viruset til leirene deres. Forkjølelsesvirus er altså ikke noe man kan få om man vandrer alene ute i ødemarken. Man må treffe på noen som er smittet og det er først og fremst direkte kontakt med den smittede som gir størst fare for smitteoverføring. Den smittede må med andre ord først ha klødd seg i nesen eller snytt seg, nyst eller hostet i hånden og deretter hilst eller tatt på den  foreløpig usmittede. Deretter fører den foreløpig usmittede hånden inn i eget øye eller nese og så er infeksjonen et faktum. Det strides litt om hva som er den hyppigste smittemåten, men det er sannsynligvis den direkte kontakten som er mest smittsom.

Dråpesmitte: På plass nummer to, kanskje delt førsteplass kommer det som kalles dråpesmitte. Når den smittede hoster eller nyser uten å stanse spruten med for eksempel hånd, albue eller papirlommetørkle så kan dråper med virus i seg sprayes hele tre meter utover i rommet. Står man i nærheten vil man kunne puste inn de små dråpene og viruset fester seg i nesen hvor hele forkjølelsen starter.

Indirekte smitte: Indirekte smitte er sannsynligvis ikke så vanlig som man en gang trodde. Med indirekte smitte menes at den som er smittet smører snørr eller spytt på en gjenstand, for eksempel et dørhåndtak, som deretter tas på av en annen. Denne andre kan da lett overføre viruset til egen nese, eller til øyet hvorpå viruset finner veien til nesen gjennom tåreknalen.

LES OGSÅ: Hvorfor må jeg ta antibiotikakuren helt ut?

Hvordan vet man om det er i ferd med å utvikle seg komplikasjoner?

Det er som nevnt typisk fire former for komplikasjoner som kan oppstå idet en forkjølelse er i ferd med å klinge av. Komplikasjoner kjennetegnes ved at man ikke har blitt bra innen 10 dager eller ved at man plutselig får verre symptomer igjen selv om det hele var i ferd med å gi seg.

1. Lungebetennelse (pneumoni): Forkjølelsessymptomene var i ferd med å forsvinne, men så oppstår tungpust, til og med i hvile, feberen dukker opp, spesielt på kvelden og man begynner å hoste opp grønt slim (igjen) som kanskje også har blodstriper i seg. De som har lungebetennelse kan føle seg skikkelig syke. Man bør reise til legen for en sjekk og blodprøven CRP ("hurigsenk"), dvs et lite stikk i fingeren. Noen ganger trenger legen røntgenbilde for å være sikker på at det er lungebetennelse som har oppstått. Lungebetennelse skyldes at bakterier har slått seg ned i de svekkede slimhinnene. Før var dette svært alvorlig, men idag har vi antibiotika mot dette. Diabetikere, de med KOLS eller hjertesvikt og alle som har fjernet milten bør som regel legges inn i sykehus for behandling. Resten kan normalt behandles hjemme med tablettantibiotika.


2. Bihulebetennelse (sinusitt): Forkjølelsen svekker også slimhinnene i bihulen. Dette gjør bihulene mer utsatt for bakterieinfeksjoner. Dersom man mot slutten av forkjølelsen føler at trykket i hodet øker, det oppstår smerter/ubehag i bihulene når man tygger, kanskje til og med vondt bare ved å tråkke litt hardt i gulvet og snørret har blitt enda mer grønt så kan det ha satt seg bakterieinfeksjon i bihulene. Dette kan behandles med antibiotika dersom feberen er høy, smertene er uttalte eller den grønne snørringen har vart mer enn ti dager, men det er ikke alltid det er nødvendig med antibiotikabehandling heller. De fleste blir nemlig friske uten antibiotika, selv om symptomene har vært uttalte eller vart lenge. Man må ta kontakt med lege dersom man er i tvil eller blir tydelig dårligere.
Bihulene fotolia 31349709 xs


3. Mellomørebetennelse (otitis media): Man bør vente med å behandle mellomørebetennelse til det har gått tre dager, med mindre øret har rent verk mer enn 2 dager, barnet er under ett år gammelt eller barnet er et ørebarn, dvs har hatt 3 eller flere ørebetennelser i løpet av seks måneder eller 4 eller flere betennelser i løpet av et år.  Noen barn skal alltid henvises når de får øreverk. Andre skal bare henvises dersom øret har rent for lenge eller behandlingen fra fastlegen ikke hjelper. LES OGSÅ: Øreverk – Se det an eller gå til legen?

 


4. Streptokokkhalsbetennelse (tonsilitt): Halsplager hører med til forkjølelsen, spesielt innledningsvis, men dersom halsplagene tiltar mens alle andre forkjølelsessymptomer avtar så kan det tenkes man har fått streptokokker på mandlene (tonsillene). Streptokokkhalsbetennelse må behandles med antibiotika og kjennetegnes ved at man har feber, uttalte svelgsmerter og store, røde mandler, eventuelt med gulhvite pussbelegg på. Hvis man fortsatt har hoste eller rennende nese igjen etter forkjølelsen kan det være litt vanskeligere for legen å avgjøre om det er forkjølelsen eller streptokokkbakteriene som har skylden, men da kan det tas en rask prøve som kan hjelpe.


LES OGSÅ: Er feber farlig?

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Hvordan skliller man mellom forkjølelse og influensa?

Begge tilstandene har forkjølelsessymptomer som rennede nese, hodepine, såre øyne og irritasjon i nese og svelg, men det er mye vanligere med hoste ved influensa enn ved forkjølelse. I tillegg har influensaen muskelsmerter, høyere feber, frysninger og sterkere hodepine. Man føler seg rett og slett mye sykere ved en influensa enn ved en forkjølelse, men for å vite akkurat hvor syk man føler seg ved influensa så må man nesten ha hatt det en gang. Deretter vil man som regel kunne skjelne mellom influensa og forkjølelse om man skulle få dette igjen. I grove trekk har en influensa muskelsmerter, hodepine, høy feber med frysninger, og hoste.

LES OGSÅ: Influensaen kommer. Hva trenger jeg å vite?


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon