Generell helsesjekk

Sist endret: 14.11.2019
Føler du deg trygg på at helsesjekken du tok sist er tilstrekkelig for å avdekke om du ligger i faresonen for sykdom? Må en helsesjekk alltid bestå av å ta blodtrykk, lytte på hjerte-lunge og ta noen blodprøver, eller burde den skreddersys akkurat dine symptomer, dine blodprøveverdier og din arvelig disposisjon for sykdom?

Hvor ofte bør man ta en helsesjekk?

 • Istock 000006511072xsmall De mellom 40 og 70 år anbefales helsesjekk hvert femte år dersom ikke sykdomsopphopning i familien eller egne symptomer tilsier at de bør foretas oftere. Første sjekken kan gjerne foretas i 40-årene hvor samtalen, undersøkelser og prøvesvar blir avgjørende for når du bør komme til neste kontroll. Har man ingen symptomer er det helsesamtalen som er viktigst (arv og symptomer) og måling av blodtrykk, kolesterol og langtidssukker som har vist seg viktig å få målt. Disse sykdommene er vanlige, gir ingen symptomer og er relativt billige å teste for og er dyre om de går uoppdaget hen i for lang tid.
 • Helsesjekken starter med en samtale hvor dere går gjennom din livsstil (kost, mosjon, tobakk, alkohol, stress), eventuelle nåværende eller tidligere sykdommer eller hvordan du har det hjemme og på jobb hvis det er noe som antyder at dette ikke løper optimalt. Benytter du medisiner gjennomgås disse. Deretter foretar legen en undersøkelse av deg. Viktige temaer er blodtrykk, syn, hørsel, kjenne på prostatakjertelen hos menn, bryster hos kvinner og ta vekt/midjemål. Til sist bestemmes det om det er nødvendig med ytterligere undersøkelser, deriblant blodprøver. Hvilke prøver man tar avhenger av din risiko for sykdom, dine symptomer, risikoen for sykdom i akkurat din familie og din generelle helsetilstand. Mange ønsker forskjellige prøver for sikkerhets skyld, men det er legens oppgave å avgjøre dette. Legen har forpliktet seg overfor fellesskapets av økonomiske hensyn til ikke å ta unødvendige tester, men en pasient kan alltid be om ekstra tester og betale for det av egen lomme. Det behøver ikke bli dyrt. Eksempler på tilleggstester kan være: hjertetest/EKG, pusteprøve/spirometri, måling av øyetrykk (hvis grønn stær i familien), urinprøve, PSA ("blodprøve for prostata"), hørselstest med stemmegaffel, måling av sirkulasjonen i bena, blodsukker, blodprosent eller andre blodprøver. Det som derimot er svært viktig å være oppmerksom på er at det ikke er anbefalt å ta blodprøver eller tester av personer som ikke har symptomer/mistanke/arvelig belastning. Dette er fordi blodprøver/tester kan slå ut som unormale selv om man er frisk. Dette på grunn av normale svingninger i kroppen og i instrumentene. Er du frisk og tar samme blodprøve hundre ganger vil fem av svarene bli unormale pga slike svingninger, selv om du er frisk. Dette kan skape unødvendig bekymring, unødvendige og kanskje skadelige ekstratester og unødvendige henvisninger med fryktfølelse i ventetiden.
 • Til sist følger en oppsummering og anbefaling om hva du bør være vár på, hvilken risiko for sykdom du løper og hva du eventuelt kan gjøre for å bedre din egen helse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Er det nødvendig med helsesjekk om man føler seg frisk?

 • Positivt ved helsekontroller av dem som føler seg friske: Man kan oppdage sykdom tidlig, før symptomene oppstår og på et stadium hvor sykdommen er enklest å behandle. Jo høyere forekomst av sykdommer i familien din og jo eldre du er, desto viktigere er helsesjekken selv om du ikke har symptomer.
 • Negativt ved helsekontroller av dem som føler seg friske: Man kan få en opplevelse av at man kan neglisjere symptomer en periode fremover siden alt var bra på siste helsesjekk. Du må derfor søke lege på ny dersom symptomer oppstår, selv om det er kort tid siden forrige helsesjekk.

Steinar Hunskaar (bilde 2013, Wikipedia)m professor i allmennmedisin.Steinar Hunskaar, professor i allmennmedisin: Man kan godt ta en helsesjekk allerede fra 40-års alder, men det viktigste å legge vekt på da er sykdomsdisposisjon (arv og egne symptomer). Blodtrykk og måling av kolesterol og blodsukker kan være fornuftig.


En helsekontroll kan virke veldig rask, men før du hentes inn har legen benyttet noen minutter på deg allerede. Legen leser nemlig gjennom din sykehistorie og tidligere blodprøvesvar om det finnes, samt eventuelle rapporter fra sykebesøk etc før han henter deg inn.

LES OGSÅ: Se din risiko for å dø av hjertesykdom innen 10 år

Dette bør man søke legen for, uansett alder eller når du var til lege sist

 • Hoste som ikke gir seg. Spesielt dersom man er litt oppe i årene og enda viktigere dersom man har røkt i flere år eller arbeidet med gasser/støv uten egnet beskyttelse.
 • Endret avføringsmønster
 • Ekstremt kraftig nattesvette sammen med et uttalt, ufrivillig vekttap
 • Kuler i lyske, armhule, bryster (kvinner), hals, spesielt om de ikke går tilbake, sitter fast og ikke er ømme å ta på.
 • Store, ufrivillige vekttap
 • Endret vannlatingsmønster, spesielt om man har blod i urinen (begge kjønn), og i tillegg hvis en er mann med nyoppståtte skjelettsmerter (prostatakreft?)
 • Regelmessig prostatasjekk for menn over 50, spesielt dersom endret vannlatingsmønster, nyoppståtte skjelett- eller ryggsmerter eller om blodprøven PSA stiger raskt.
 • Celleprøve for kvinner i aldersgruppen 25-69 år i tråd med screeningprogrammene.
 • Undersøkelse og mammografi av kvinner fra 50-69 års alder, og tidligere dersom suspekte symptomer.
 • Oppdatering av vaksiner etter 25 års alder. Gjelder oppfriskningsvaksine (boosterdose) for difteri, tetanus (stivkrampe), kikhoste og polio.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon