Gonoré

Sist endret: 01.01.2015
Akkurat som ved klamydia kan man få utflod ved gonoré, men symptomene kommer raskere ved gonoré og utfloden er annerledes, den er gul-grønn som verk, og man kan ha symptomer fra hele kroppen. Urinprøve kan påvise gonoré hos begge kjønn.


 

Gonoré gir tydeligere og tidligere symptomer enn klamydia


Hva er gonoré

Gonoré er en bakterie som kan smitte ved ubeskyttede samleier. Den kan smitte til kjønnsorgan, munn, endetarm eller øye. Bakteriens fulle navn er Neisseria gonorrhoeae.

Symptomer

 • Sviende vannlating
 • Utflod
 • Symptomer som følge av komplikasjoner

Begge kjønn får gul/gulgrønn utflod (utseende som verk) og sviende vannlating 2-7 (max 30) dager etter samleiet. Dersom man nettopp har latt vannet eller det har gått mer enn to uker siden symptomene startet blir utfloden stadig mer gjennomsiktig eller slimaktig. 10 prosent kan ha hvitere eller gjennomsiktig utflod helt fra starten av.

Spesielt kvinner kan være symptomfrie, men menn kan også være symptomfrie, spesielt om de er smittet i svelg eller endetarm. Menn som er smittet i urinrøret vil som oftest kjenne det eller få utflod.

Diagnostisering

Prøvetakingen for gonoré foregår ved at det tas en urinprøve eller en penselprøve fra urinrørsåpningen med en liten prøvepinne (gjelder begge kjønn) eller livmorhalsen.

 • Prøve for å stille diagnose (urinprøve): Urinprøve (for DNA-analyse) må tas to timer etter forrige vannlating, for eksempel den aller første vannlatingen på morgenen. Det er de aller første 8-10 milliliterne som skal samles og sendes (førstestråle). Det beste er om urinprøven tas på legekontorets toalett siden den må rett i kjøleskap. Ved urinprøen benytter man en metode som fordobler DNA-mengden til gonorébakterien. SIden det er DNA-et til bakterien og ikke bakterien i seg selv man oppformerer så kan man ikke teste ut hvilken antibiotika man bør bruke på dette prøvematerialet. Uansett, man starter behandling umiddelbart allikevel, basert på hvilken type antibiotika man erfaringsmessig vet virker best. Dersom behandlingen ikke virker (fortsatt symptomer etter endt kur og kontrollprøven viser fortsatt gonoréutslag) må man ta prøvepinne.
 • Prøve for å finne riktig behandling (prøvepinne): Prøvepinne kan tas når som helst på dagen, fra urinrør (begge kjønn), skjede/vagina, livmorhals, øye, endetarmsåpning eller hals/svelg. Man kan dessverre ikke dyppe prøvepinnen i førstestråle urin og sende denne inn til analyse. Det er for få bakterier som følger med i urinen til at det vokser opp noe under dyrkningen.

Prøvepinne ikke nødvendigvis tas dersom behandlingen hadde god effekt (kontrollprøve normal samt symptomfrihet). For menn kan en slik prøve være ubehagelig og føre til at man unnlater å oppsøke lege for heller å satse på at kroppen tar hånd om dette selv. Prøvepinne benyttes dersom man ønsker å teste hvilken type antibiotika man bør behandle med. For å finne ut av det må man dyrke frem bakterien, dvs stryke bakteriene fra prøvepinnen over på et materiale (vekstmedium) som fungerer som mat for bakterien og den formerer seg (vokser). Dyrkning og resistensbestemmelse

Dersom mistanken om gonoré er tilstede så får man behandling med én gang og ens seksualpartner(e) må også finnes, testes og behandles (behandles selv om de tester negativt, dvs tester normalt). Alle må deretter komme for å ta nye prøver tidligst 14 dager etter siste antibiotikatablett for å sjekke om behandlingen var effektiv. Gonoré har nemlig en lei tendens til å tåle en del typer antibiotika (resistens). Dersom kontrollprøven er normal har behandlingen vært vellykket. Dersom kontrollprøven er positiv, dvs fortsatt viser gonoré, så kan årsaken være påvisning av døde gonorébakterier (etter behandlingen) og en ny prøve etter ytterligere 14 dager må tas. Dersom denne også gir utslag betyr det at behandlingen ikke har vært vellykket. Da må det tas prøvepinne for å finne riktig behandling.

Alle som testes positive for gonoré bør også teste seg for klamydia, syfilis og HIV siden dette alle er sykdommer som gjerne smitter fra samme personer. De som har gonoré har med andre ord større sannsynlighet enn andre for også å ha HIV, klamydia eller syfilis.

Behandling

Antibiotika. Type, mengde, varighet og administrasjonsmåte (tabletter, infusjon, injeksjon) avhenger av om infeksjonen er ukomplisert, hva eventuelt dyrkningssvar (resistensmønster) tilsier og om vedkommende er gravid.

Komplikasjoner

 • Bitestikkelbetennelse (epididymitt): Vondt i testiklene
 • Blærehalsbetennelse (prostatitt): Vondt mellom pungen og endetarmsåpningen
 • Egglederbetennelse (salpingitt) eller livmorbetennelse (endometritt): Kan skje enten hun har symptomer eller ikke. Litt vanskelige beskrivbare symptomer som llett feber, uregelmessig blødning, utflod og et ubehag eller smerte i nedre del av magen, spesielt når legen trykker over området eller dytter på livmorhalsen under den gynekologiske undersøkelsen
 • Leddbetennelse (artrittt): Vondt i ledd
 • Hudsymptomer: Blemmer eller blødninger
 • Øyebetennelse: Rødt, væskende øye (øyekatarr), eventuelt smertefullt (hornhinnebetennelse)
 • Betennelse på hjertet (myokarditt): Bilyd, feber og tungpust

Ubehandlet kan gonoré vedvare i flere måneder før kroppen klarer å få bukt med den. Det er sjelden i Norge, kun omkring fem hundre stykker i året (mot 14000 per år på 70-tallet), og halvparten av dem er homoseksuelt smittet. De fleste tilfellene gir ikke komplikasjoner og de er dessuten akutte, dvs starter brått og gir tydelige symptomer (utflod, svie, påvirket allmenntilstand) og lar seg oppdage og derfor behandle.Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon