Gynekologisk undersøkelse

Sist endret: 06.11.2019
Underlivsundersøkelsen kalles også bare "GU" og er ikke den begivenheten i året kvinnene går og gleder seg til, spesielt ikke om en aldri har vært til en slik undersøkelse før. Undersøkelsen innebærer at kvinnen må blotte deg for en ukjent mann eller kvinne i en situasjon hvor hun i tillegg opplever liten kontroll. Men, undersøkelsen er svært nødvendig.

Hvordan foregår den gynekologiske undersøkelsen?

Etter avkledning nedentil legger man seg i den gynekologiske stolen. Dette er en benk hvor en ligger eller sitter halvt oppreist, med bena i såkalte benholdere. Baken skal være helt ut mot kanten av stolen fremtil for at legen skal få den riktige vinkelen på det såkalte spekelet som føres inn i skjeden for å utvide denne.

Først vil legen kikke raskt på utsiden (kjønnslepper, hud, behæring m.m.), deretter de ytre delene av skjeden for å se etter tegn på f eks sopp, kjønnsvorter, sår eller betennelser. Så kommer fasen av undersøkelsen hvor det såkalte spekulumet føres inn i skjeden, som utvider skjeden og gjør det mulig å se skjeden og livmorhalsen og å ta prøver av denne (se Celleprøven). Avslutningsvis vil det undersøkes med en eller to fingre inne i skjeden samtidig som legens andre hånd trykker på magen fra oversiden. På denne måten kan legen kjenne livmor og eggstokker mellom fingrene til de to hendene. Knuter på livmoren og eggstokker eller forstørret livmor er noe som kan oppdages på dette viset. Legen vil også dytte litt på livmoren og spørre om det er ubehagelig, noe som i så fall kan tyde på en betennelse.

LES OGSÅ: Forandret menstruasjon

SPEKULUM: På bildet ses et spekulum. De kan være i plast eller metall. Spekulumet på bildet er i halvt åpnet stilling. Før det føres inn i skjeden smøres det inn så det glir lett. Når spekulumet er tilstrekkelig inne åpnes det ved at legen klemmer de to hendlene mot hverandre (se piler). Da åpner "nebbet" seg og legen kan studere forholdene i skjeden og på livmorhalsen (cervix).


Cervix CERVIX/LIVMORHALSEN: Slik ser det ut for legen som kikker gjennom spekulumet etter at dette er satt på plass og åpnet. Her ses livmorhalsen med livmorhalsåpningen i sentrum av denne. Det er herfra celleprøver og prøver for kjønnssykdommer tas med en vattpinne og trespatel (flat skje av tre). Ofte vil kvinnen få forespørsel om hun ønsker å ta klamydiaprøve i tillegg "når hun allikevel ligger der". Grunnen til dette er at dette er en infeksjon som er veldig vanlig, kan ligge uten symptomer i minst et par år, er smittsom og kan føre til sterilitet hos begge kjønn. Mange går altså med klamydiainfeksjon uten å vite om det.Ikke sjelden kan det være vanskelig for legen å finne livmorhalsen siden denne kan peke i forskjellige retninger.

Når spekulumet skal trekkes ut kan det ha en tendens til å suge seg lett fast. Legen trekker da gjerne forsiktig, men jevnt ut, til det slipper, i stedet for raskt og hardt som kan medføre ubehag. Metallspekulum foretrekkes av mange siden det kan åpnes mer og gir mer oversikt, samtidig som det glir lettere og ikke suger seg fast. Den som blir undersøkt vil derimot oppfatte et metallspekulum som kaldere de første sekundene.

LES OGSÅ: Hva er celleprøven? Hvordan tas den og hva skjer om noe er galt med den?

Når underlivsundersøkelsen er ferdig, hva skjer da?

Etter undersøkelsen tas spekulumet ut. Prøvene som er tatt sendes til laboratoriet for analysering. Svaret kommer tilbake til legen og lege og pasient blir enige om hvordan svaret skal overbringes. Enten blir de enige om en oppfølgingstime eller at legen skal kontakte henne for svaret per telefon eller brev.

Det kan lett oppstå usikkerhet dersom legen bare skal ringe om det er noe som krever oppfølging. Pasienten vil da aldri føle deg helt trygg på at legen har lest eller fått svaret fra laboratoriet. Dette anbefales derfor i utgangspunktet ikke.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon