Hallux valgus og hammertær

Sist endret: 19.04.2019
Hallux valgus og hammertær er vanlige tilstande og kan opptre samtidig eller hver for seg. Som regel må operasjon til for å oppleve varig bedring, men tiltak kan gjøres for å lindre, i det minste utsette operasjon.


Om hammertær og hallux valgus

Skjev stilling på stortåen kalles Hallux valgus og ser slik ut:

Hallux valgus Bildet: Høyreføttene til to personer. Personen med foten til høyre på bildet har normal stilling på stortåen. Personen til venstre har en høyre stortå som vinkler innover mot de andre tærne; hallux valgus.


Tilstanden behøver ikke være så synlig som på bildet for at man skal få ubehag av dette.

Legg merke til hvordan stortåen presser mot de andre tærne. For at disse skal få plass i skoen må de reise seg; krøke seg. Konsekvensen av dette blir hammertær:

HammertåHAMMERTÆR: Eneste muligheten for at de andre tærne skal få plass i skoene når stortåen vinkles innover mot dem er at de krøker seg. Etter hvert forblir de i stillingen og tilstanden kalles da hammertær. Huden på toppen av tærne reagerer med å forsterke hornlaget. Her kan man få hard hud etter hvert.


Det oppstår et nytt trykkpunkt under tåballene som må ta mye av belastningen, mens det normale er at belastningen fordeles på alle tærne. En kronisk irritasjon kan føre til at nervene i hud og benhinner i området blir skadet/irritert (ikke nødvendigvis permanent) og slike irriterte nerver sender smertesignaler i stedet for berøringssignaler. Derfor oppfattes det som irritabelt eller vondt selv ved beskjeden berøring.

Også utsiden av tåen kan få hard hud og smerter:

Hallux Bildet: Hallux valgus venstre fot. Nedre delen av stortåen peker utover og blir irritert av skotøyet. Her oppstår hard hud og smerter/ubehag.


Årsak

 • Medfødt
 • Som følge av andre feilstillinger i foten
 • Bruk av for trange sko.

Behandling

Hallux valgus kan man velge å se an mens man lindrer symptomene ved hjelp av bredere sko, beskyttende teiping eller polstring, betennelsesdempende, avlastende såler og smertestillende, eller man kan gå rett for operasjon om man er for mye plaget.

Avventende tiltak

Undersøkelser har vist at det beste er å operere denne tilstanden. Allikevel kan man gjerne forsøke å lindre lidelsen for å utsette operasjonen lengst mulig ved å legge polstring mellom tærne og utsiden av stortåen og ved å benytte bredere sko. I det minste unngå smale/spisse sko. Man kan oppsøke en ortopedi-ingeniør for å få støpt en protese av silikon (innlegg til skoen). Dette kan korrigere, i det minste lindre og utsette operasjon. Slike ortopedi-ingeniørforretninger har som regel spesialist i ortopedi tilknyttet seg.

Betennelsesdempende og/eller paracet tas ved behov. Avkjøling med is og uttøyning av fot og tær etter behov. Samarbeid gjerne med en fysioterapeut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Operasjon

Smerter eller ubehag etter operasjon i benvev tar ofte flere måneder før forsvinner. En stund etter operasjon av hallux valgus må kvinner også forberede seg på at de ikke kan gå med smale sko, mens de fleste sko for menn ikke burde by på problemer.

Det eksisterer to operasjonsmetoder, og de kan kombineres:

 • Avmeisling av benvevet som stikker ut på stortåen
 • Korreksjon av vinkelen på stortåen ved å lage et brudd og la det hele gro i den nye stillingen.

Hammertær

Mange har hammertær uten hallux valgus. Årsaken til dette er da at senene på undersiden av tærne trekker mer enn senene på oversiden. Dette fører til at tærne krøker seg. Resultatet blir det samme som beskrevet overfor; smerte under tåballer og hard hud på oversiden.

Tilstanden kan være forbundet med sukkersyke, nevrologiske sykdommer eller leddgikt. Det ses også hos enkelte som har kort akillessene eller hos de hvor tå nummer to er lenger enn stortåen.

Behandling

Den avlastende behandlingen er som beskrevet over, med polstring og brede sko, men det er tidligere nødvendig med operasjon. Er hallux valgus utløsende årsak må den korrigeres i tillegg. Dersom kort akillessene er årsak må dette korrigeres først.

Ved operasjonen kan de avstive leddene eller de kan fjerne noe benvev og på den måten lage nye vinkler.

Smerter under tåballene

Kan det være noe annet?

Mortons metatarsalgi er en smertetilstand med brenning under fotsålen og hvor smerten sprer seg ut til tær og tåballer.  Mortons er en skade av nervene til tærne. Tilstanden kan opereres (fjerne nervene) eller man kan forsøke å sprøyte kortison i området. Operasjon er ofte vellykket.

Forfatter: Pål Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon