Harepest! En fare for jegere. Her er symptomene.

Sist endret: 19.10.2010
Harepest smitter gjennom huden. Det finnes behandling, men det krever først at legen klarer å stille riktig diagnose. Harepest er gjerne ikke det første man tenker på.

 

Hva er harepest?

Harepest er en sykdom som kan smitte fra dyr eller insekter og til mennesker. Det er så langt ikke sett at den klarer å smitte fra menneske til menneske. Sykdommen skyldes bakterien Francisella tularensis.

Hvordan smitter harepest?

Mennesket får bakterien i seg på følgende måter:

 • Stikk/bitt fra insekter, spesielt flått, men også fra mygg og kanskje også hjortelusflua.
 • Avføring fra dyr: Avføringen tørker og løses til støv som kan pustes inn. Skal du tørke luselort fra hytta benytt derfor munnbind, briller og våt klut (unngår da oppvirvling av støvet med bakterien i). Mus er bare én av gnagerne som kan bære på smitten. Også hare, lemen, fugler, bever, sau, hunder og katter kan overføre sykdommen til mennesker på denne måten.
 • Drikkevann. Dersom det ligger et smittet dyr i vannet du drikker fra og vannet ikke desinfiseres kan du bli syk. Død smittet lemen i en bekk på fjellet eller en død hare i en vannbrønn er eksempler.Direkte kontakt med smittet dyr kan overføre tularemi, spesielt om huden er skadet.
 • Spise kjøtt av smittet dyr. Ville dyr må gjennomstekes.
 • Slakting av vilt: Bruk briller og hansker. Bakterien kan trenge gjennom frisk hud. Den kan også gi sykdom på øyet ved sprut eller om du gnir deg. I Norge er det først og fremst slakting av hare som medfører risiko.

I Norge er vanligste smittemåte hare og flått. Det er atskillig enklere å bli smittet via huden enn via spising, drikking eller inhalering. Det kreves hundretusentalls til millioner av bakterier for å skape sykdom via spising, innånding eller drikking, mens det er nok med bare femti stykker for å starte sykdommen via skadet hud. Smitte via huden skjer best når huden er skadet, selv om bakterien har evnen til å trenge gjennom også frisk, uskadet hud.

Hvilke symptomer gir harepest?

Det finnes to typer av tularemiabakterien. Type A og type B. A gir alvorligst sykdom, men heldigvis er det B som finnes i Norge. Et mer komplisert navn enn type B er Francisella tularensis holarctica. Det finnes også underarter av type A og B og alvorlighetsgraden av symptomer avhenger av hvilken underart av type B du er smittet av, hvor på kroppen du er smittet og hvor stor mengde bakterie du er smittet av. Spiser du, puster inn eller får bakterien inn via huden oppstår følgende symptomer: Feber, frysninger, leddvondt, hodepine og muskelsmerter (influensaliknende symptomer). Får man bakterien i seg via luften, mat eller drikke kan blant annet lungebetennelse, diaré, halsbetennelse og forstørret milt oppstå.

Den som får slike symptomer vil nok ikke tenke på tularemi i første omgang, med mindre det fremkommer at man har vært i kontakt med gnagere (hare) (jakt) og det er kjent tularemi i området.

Stort sett alle som blir syke har blitt smittet gjennom huden. Enten ved direkte kontakt med dyret, eller via bitt fra insekt. Allerede dagen etter eller så sent som 10 dager etter dannes det et sår i huden hvor bakterien kom inn. Deretter vil lymfeknutene i området bli hovne og ømme. Voksne blir gjerne smittet i bena fra flåttbitt og får derfor hovne lymfeknuter i lysken. Barn blir oftere smittet i overkropp og hode fordi de er lavere (flåtten sitter i en viss høyde i buskene). Barn vil derfor få hovne lymfeknuter under armene, ved kravebenet, på siden av halsen, bak ørene eller øverst i nakken. Voksne som har gjort opp skutt hare kan få symptomer fra områder med sår på hender eller underarmer.

Grunnen til at lymfeknutene blir store og ømme er at de har fanget bakterier som har klart å lure seg forbi forsvarsverket i huden og begynt å vandre med lymfen. Lymfeknutene er knuter fulle av forsvarsceller. De sjekker alt som kommer med lymfen i tillegg til at mange av cellene stadig er ute på tokt i alle Voksne smittes oftere på ankel, barn helst på overkropp eller hode. Dette fordi smitte via flått er vanligste smittemåte i Norge. Barn er lavere og får flåtten høyere på kroppen enn voksne.kroppens hjørner.

Når det gjelder tularemiabakterien er den ikke så lett å få has på, slik at den kan rekke å formere seg nokså mye i lymfeknuten før den nedkjempes. Dette kan føre til en verkebyll i lymfeknuten. Sår i huden samtidig som verkebyll i en lymfeknute kan gi mistanke om tularemi dersom det er konstatert tularemi i området og vedkommende har vært i kontakt med gnagere eller blitt bitt av flått siste tre uker.

Kan harepest behandles?

Harepest kan behandles. I Norge behandles den med en type antibiotika som heter Ciproxin. Problemet er at legen må klare å identifisere den sjeldne sykdommen. Det er ikke alle leger som opplever å få se tularemi i løpet av sin karriere og risikoen for feilbehandling er derfor stor. Mange leger vil forståelig nok først gi antibiotika som dalacin, diclocil eller vanlig penicillin når de ser såret, samtidig som de sender inn en prøve fra såret til dyrking. Deretter kan legen endre behandlingen til ciproxin, enten som følge av dyrkingssvaret som viste at det var tularemi i såret, eller forsøksvis når han ser at første behandlingen ikke har effekt.

Flåtten er borte for i år

Utover i september blir det fort for kaldt for flåtten og smitte via denne kan ses bort fra. Harejakten er derimot nettopp begynt så jegere bør være varsomme med øyne og hud når de gjør opp viltet. Tularemi kan smitte direkte fra haren til sår eller øyne.Lymfeknute med Tularemiinfeksjon. Bakterien har vandret ditt fra et flåttbitt i huden et sted i hoderegionen. Et kirurgisk snitt i en slik verkebyll kan skyte fart i tilhelingen, i tillegg til at barnet får Ciproxin. Samtidig kan man være så uheldig at flåtten også overfører borrelia.

Hva gjør du dersom du mistenker smitte av harepest?

Får du influensaliknende symptomer, eller sår på huden etter kontakt med hare, oppsøk lege for antibiotika. Med antibiotika opphører symptomene innen et par-tre døgn, men kuren er på bortimot fjorten dager og skal tas helt ut. Ubehandlet kan sykdommen vare i flere uker før kroppen klarer å slå ned infeksjonen på egen hånd. Er man riktig uheldig kan bakteriene spre seg til hjerne, hjerte eller skjelett og gi betennelser der.

LES OGSÅ: Hvorfor må jeg ta antibiotikakuren helt ut?


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon