Herpes

Sist endret: 18.06.2012
Smitter herpes fra munnen til underlivet, og motsatt? Kan man smitte selv om man er symptomfri? Kan man finne ut om man er smittet om man ikke har symptomer? Blir man noen gang kvitt viruset?

Hva er herpes?

Herpes er bare ett av mange medlemmer i det som kalles herpesvirusfamilien. De av disse familiemedlemmene som forårsaker munnsår eller kjønnssykdom kaller man for herpes simplex virus (HSV).

Herpesviruset som forårsaker kjønnssykdom (genital herpes) kalles Herpes Simplexvirus 2 (HSV-2) og det som gir munnsår (forkjølelsessår) Herpes Simplexvirus 1 (HSV-1). De andre herpesvirusene i familien er de som forårsaker vannkopper og helvetesild (varicella zoster virus), kyssesyke (Epstein-Barr virus og Cytomegalovirus), fjerde barnesykdom (herpesvirus type 6 og 7) og Kaposis sarkom, en type kreft (herpesvirus type 8).

Herpes simplex virus kan ikke forårsake kyssesyke, barnesykdom, vannkopper eller kreft, og de andre herpesvirusene i familien kan ikke forårsake munnsår eller genital herpes. Grunnen til at de er i samme familie er altså ikke at de kan gi liknende sykdommer, men fordi de likner på hverandre i hvordan de er bygget opp.

Det typiske for herpesvirusene er at de smitter hud og slimhinner og at de kan blusse opp igjen senere i livet. Har du først fått infeksjonen blir du aldri kvitt den igjen. Dersom immunsystemet svekkes kan viruset vandre ut fra gjemmestedene i nerveknuter og gi infeksjon i hud og slimhinne igjen. Dette kjenner vi fra munnsårene og kjønnssykdommen spesielt, men også når det gjelder vannkopper. Vannkoppviruset (varicella) kan nemlig også blusse opp igjen, men da ikke som vannkopper, men som helvetesild (zoster).

Hvilke sykdommer gir herpes simplexviruset?

Det finnes to typer herpes simplexvirus. Type 1 fører stort sett til munnsår og type 2 gir først og fremst kjønnssykdom, men type 1 kan også gi kjønnssykdom og type 2 kan føre til munnsår, dersom det utføres oralsex. Mange med herpes (både type 1 og type 2) har ikke symptomer, men er allikevel smittsomme. Dette betyr da at viruset er lett å spre. Mange har aldri hatt symptomer i det hele tatt og vet ikke engang at de har herpes. Dette betyr også at man kanskje bør vurdere å holde igjen anklager overfor en person som mistenkes for å ha smittet en. Dette er også et problem som kan løses ved at man benytter kondom under hele samleiet, forspillet inkludert.

Bildet: Munnsår. Påskesol og vind er ofte tilstrekkelig til å slå ut immunsystemet lokalt i ansiktet. Da ser virusene sitt snitt til å se dagens lys igjen. Dette medfører de brysomme blemmene som vist på bildet.


Herpes kjennetegnes ved at de danner grupper av små blemmer som etter hvert kan flyte sammen. Dersom det er det aller første utbruddet kan man bli veldig dårlig med feber, hodepine og smerter, men det er mange som aldri får symptomer. Verken ved smitten første gang eller ved senere oppbluss.

Oppbluss skjer når immunsystemet svekkes (stressituasjoner som eksamen, menstruasjon, sol, vind, kulde, eller dersom immunsystemet svekkes slik som ved kreft, HIV eller av immundempende medisiner). Når immunsystemet svekkes kan nemlig virusene, som har gjemt seg i nerveknuter i kroppen for livet ut, titte frem og krype langsetter nervetrådene ut til huden igjen. Dette kalles et oppbluss, sekundærutbrudd eller reaktivering, mens symptomer som oppstår ved den aller første smitten kalles primærutbrudd.

Oppblussene behøver som nevnt ikke å gi symptomer de heller, men gjør de det så blir de mildere, og sjeldnere, jo lenger tid det har gått siden første smitten.

Dersom du har blitt smittet med HSV-1 (munnherpes) kan det vise seg at du også har en viss beskyttelse mot HSV-2 (genital herpes) og motsatt.

Kan man finne ut om man er smittet og i så fall når man ble smittet?

Det går an å ta blodprøve for å sjekke om man har antistoffer mot viruset. Dersom man har blitt smittet har immunsystemet laget antistoffer mot viruset. Hensikten med dette er at kroppen skal kunne stå parat neste gang viruset kommer inn i kroppen. Dette er en metode som fungerer bra på andre virustyper, men når det gjelder herpesviruset så blir dette værende i kroppen for all tid. Det gjemmer seg nemlig for immunsystemet i nerveknuter og ligger i dvale der inntil immunsystemet svekkes, noe som kan skje når vi er stresset, utsettes for sol eller kulde, får sykdommer som HIV eller kreft eller benytter immundempende medisiner.

Dersom man tar en blodprøve og det ikke påvises antistoffer så betyr det at man ikke har herpes, men vær klar over at en ikke kan ta blodprøven for tidlig. Det kan nemlig ta mange uker før kroppen klarer å lage så mange antistoffer at det synes på en blodprøve. Dersom noen lurer på om man nettopp har blitt smittet kan vedkommende ta en prøve så snart en kan, bare for å sjekke at prøven er negativ. Dette bekrefter at vedkommende ikke allerede hadde herpes selv. Deretter, etter noen uker, kan man ta testen en gang til. Dersom testen slår ut nå så vet en at smitten er fersk. Dersom testen viser at antistoffene er av typen IgM styrker dette mistanken om at smitten var fersk siden kroppen først lager IgM og deretter, når det har gått en tid, det som kalles IgG.

Dersom prøven viser at antistoffene er av typen IgG så kan smitten altså være av eldre dato, men det er vanskelig å blande selve Ig-typen inn i tolkningen. Det skulle holde om man tar en blodprøve så tidlig som mulig etter at mistanken oppstår, for å sjekke at man ikke allerede var herpes positiv selv, og deretter ta en ny prøve etter noen uker for å se om prøven er positiv da. I så fall er smitten altså nyoppstått.

Finnes det behandling mot herpes?

Herpes er et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Hvert enkelt utbrudd kan imidlertid gjøres mildere og kortere, men da må behandlingen igangsettes så snart en kjenner symptomer. De første symptomene kan være vage i form av lett blodsmak, svie, kløe eller pitringer i huden. Dette er tidspunktet for å sette inn behandlingen. Behandlingen består av salve (f eks Zovirax) og eventuelt også bedøvelsesgele (Xylocain gel). Dersom man har hyppige utbrudd og disse er plagsomme kan man vurdere å stå på tabletter, forebyggende.Man ikke behandle seg, med mindre man er gravid og nært forestående fødsel, eller er immunsvekket. Infeksjonen går nemlig over av seg selv og lar seg som nevnt heller ikke kurere av salvene/tablettene.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon