Høyt stoffskifte – Hypertyreose

Sist endret: 26.12.2018
Hypertyreose betyr at stoffskiftet er for høyt. Det kan skyldes svulster, autoimmun sykdom eller betennelser. Det er vesentlig å finne årsaken til det høye stoffskiftet siden behandlingen avhenger av årsaken.


Om høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen som ligger foran luftrøret i halsen av en eller annen grunn har begynt å produsere mer stoffskiftehormon enn hva som er nødvendig.

Slik fungerer stoffskiftereguleringen når alt er normalt:

STOFFSKIFTEREGULERINGEN:
1
: Hypofysen i hjernen sender ut hormonet TSH når det trengs mer.
2: TSH stimulerer i sin tur skjoldbruskkjertelen til å skille ut stoffskiftehormonet FT4 ("fritt T4"). Men etter hvert som FT4-mengden øker vil dette virke hemmende på TSH-utskillelsen (negativ feedback):
3
: Sa vil TSH synke, hvilket da også FT4 snart vil.
4
: Om det blir for lite FT4 reduseres hemmingen av TSH-utskillelsen i hypofysen hvilket fører til økt TSH og derfor også økt FT4, i en velfungerende kjertel og hypofyse.


Noen har for høyt eller for lavt stoffskifte. Blodprøvene for mennesker med lavt stoffskifte vil vise lav FT4. Når FT4 er lav må derfor TSH bli høy siden utskillelsen av det ikke hemmes av FT4 lenger. Dette er grunnen til at det må tas blodprøve av både TSH og FT4.

Mennesker med høyt stoffskifte har høy FT4. Derfor vil de også ha lav TSH siden TSH-utskillelsen blir hemmet når FT4 blir for høy. Dette er nyttig kunnskap for dem som måler stoffskiftet regelmessig på grunn av for lavt eller høyt stoffskifte. Er TSH for høy betyr det at FT4 (Levaxinmedisinen består av FT4) er for lav, dvs at stoffskiftet er for lavt, og man må øke dosen av Levaxin. Når man etter å ha økt dosen måler stoffskiftet på nytt om 4-6 uker ser man at TSH har blitt redusert. Motsatt, de med forhøyet stoffskifte på grunn av Graves sykdom vil ha svært lav TSH pga FT4 er så forhøyet. De trenger å ta en medisin (Neo-Mercazol) som hemmer kjertelen slik at FT4 synker. Når FT4 synker vil man kunne se at TSH øker siden FT4 ikke hemmer utskillelsen i like stor grad lenger.

Resultatet av dette er at mange proseser i kroppen da skyter fart og vi blir varmere, kan oppleve hetetokter, skjelvinger og diaré, vekttap, uro, søvnvansker, angst, tretthet, klam hud og når man ser en hypertyreot pasient er det noen av dem som har et stirrende blikk på grunn av at øynene buler litt ut av øyegropen som følge av inflammatorisk vev i bakkant.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Årsaker

Oftest er årsaken til det forhøyede stoffskiftet en autoimmun tilstand som kalles Graves´ sykdom, eventuelt en annen autoimmun tilstand kalt Hashimotos tyroiditt. Noen opplever forhøyet stoffskifte pga betennelse etter fødsel, andre som følge av svulst (adenom). Autoimmun betyr at kroppens eget immunsystem plutselig har begynt å gå til angrep på eget vev, i dette tilfellet stoffskiftekjertelen

LES OGSÅ: Høyt stoffskifte – Graves´ sykdom

Hvordan skille årsakene fra hverandre?

Hypertyreose


 

Cirka 5% av Gravespasientene har ikke antistoffer (TRAS/TSI). Da kan det være vanskelig å skille mellom Graves og de autonome knutene (toksisk adenom og toksisk multinodulært struma) som årsak til det høye stoffskiftet. Det er i disse tilfellene man har hjelp av scintigrafi av kjertelen. Det er viktig å skille mellom årsakene da behandlingen avhenger av årsaken.


 • Graves sykdom: Kalles også Basedows sykdom eller autoimmun hypertyreose og er den hyppigste årsaken til forhøyet stoffskifte. Denne årsaken er hyppigst blant individer på 20-40 år, spesielt kvinner. Cirka 3/4 av årsakene til høyt stoffskifte skyldes Graves sykdom og avsløres av høy FT4, veldig lav (undertrykket) TSH og samtidig utslag på autoantistoffene TRAS eller TSI. Disse antistoffene likner på TSH og vil derfor lure skjoldbruskkjertelen til å tro at det er TSH som stimulerer og gir beskjed om å øke utskillelsen av FT4. TRAS-antistoffene kan være av to typer, enten hermende/stimulerende (likne TSH), og vil da gi forhøyet stoffskifte (og lav TSH), eller blokkerende, og føre til lavt stoffskifte (hypotyreose) og derfor forhøyet TSH. TSI er bare hermende (stimulerende). Påvises TSI betyr det forhøyet stoffskifte. TSI er derfor et sikrere bevis på Graves enn TRAS. Antistoffene måles regelmessig under behandlingen. Dersom antistoffene ikke har forsvunnet når man vurderer behandlingsslutt betyr det at tilstanden har lett for å blusse opp igjen.
 •  "Automatisk fungerende"/autonome knuter: Dette er begrensede områder (knuter) i kjertelen som har begynt å fungere av seg selv, dvs uten at det trengs TSH-signal fra hypofysen. De kan ikke spre seg.
  Det strømmer altså ut FT4 automatisk fra kjertelen, mens hemmingen på hypofysen fungerer og TSH blir derfor veldig lav. Automatiske knuter kan være enkeltståede og kalles da toksisk adenom, eller de kan være flere og tilstanden kalles da toksisk multinodulært struma, også kalt toksisk knutestruma. Automatisk knute i hypofysen (hypofyseadenom) fører til automatisk utskillelse av TSH. Det som da blir følgene er at TSH blir høy, men også FT4. Hypofyseadenomer er veldig sjeldne.
 • Betennelsestilstander (tyreoiditter): Når skjoldbruskjertelen blit betent vil cellene i kjertele ødelegges og innholdet (FT4) strømme ut og gi høyt stoffskifte for en periode. Deretter blir det ofte normalisert. Spesielt tre tilstander kan gi betennelse i kjertelen: Post partum tyreoiditt (skjoldbruskkjertelbetennelse etter fødselen), Hashimotos tyreoiditt og subakutt tyroeoiditt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Symptomer

 • Redusert varmetoleranse
 • Irritabilitet
 • Hjertebank
 • Diaré
 • Alkoholintoleranse
 • Vekttap
 • Tørt hår
 • Tørr hud
 • Skjelving
 • Søvnvansker
 • Slitenhet
 • Svetting
 • Menstruasjonsforstyrrelser
 • Tungpust
 • Stirrende blikk ("endokrin oftalmopati"): Øvre øyelokk trekkes opp og bakover pga øyet strutter ut som en følge av inflammatorisk vev bak øyet. Skjer ved autoimmun tyreoiditt og noen av pasientene må behandles for tilstanden. Røykestopp er en nødvendig del av behandlingen.

Behandling

 • Tyreostatika
  • Karbimazol (Neo-Mercazole): Førstevalg. Behandlingstid 18-24 måneder. Tilstanden kan blusse opp igjen dersom antistoffer fortsatt lar seg påvise ved tidspunktet for behandlingsslutt. Behandlingen gjenopptas da vanligvis bare én gang. Ved tilbakefall etter dette foretrekkes radiojodbehandling, eventuelt kirurgi, men sistnevnte er minst aktuelt. Målet er at man har en fungerende kjertel etter behandlingsslutt. Det får man ikke etter radiojodbehandling.
  • Propylthiouracil: Brukes dersom Neo-Mercazole ikke tolereres eller dersom man trenger å behandle noen i begynnelsen av graviditeten.
 • Radiojodbehandling: Benyttes ved mer enn ett tilbakefall av Graves og/eller vedvarende antistoffer (TRAS/TSI). Etter behandling må de fleste starte med Levaxin (FT4 i tablettform). De får altså lavt stoffskifte av behandlingen.
 • Kirurgi: De med stoffskifteøyesykdom, såkalt endokrin oftalmopati, bør tilbys operasjon, i tillegg til de som har veldig aggressiv sykdom eller veldig stort struma. Man mister hele stoffskiftekjertelen etter operasjonen og må stå på Levaxin livslangt.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon