Hvorfor er du så ofte syk? Kan du ha dårlig immunforsvar?

Sist endret: 02.04.2011
Er det nok at legen tar en blodprøve for å sjekke hvite blodlegemer og CRP (hurtigsenken) når du kommer på time for utredning av hvorfor du er så ofte syk? Hva med blodprøver for jern, blodprosent, giktsykdommer, stoffskiftet eller diabetes? Hva med overbelastning, oppvekst, kost, fysisk aktivitet og søvn? Kan det innvirke på immunsystemet?

Fotolia 16778902 xs

"Jeg får jo alt som er av sykdommer"

Kanskje du har rett? Kanskje er det noe galt med immunsystemet ditt.

Det er mange som kommer til legekontoret med dette spørsmålet. Problemet er at flere blir møtt med en blodprøve som måler antall hvite blodlegemer. Er prøven normal, hvilket den som oftest er, så blir du erklært frisk. Men tenker legen bredt nok? Kan det være så enkelt?

Mennesket ble skapt for å overleve i naturen, ikke i det maset her

De fleste kjenner sin egen kropp bedre enn noen annen. Det er jo nettopp derfor erfarne leger spør pasienten hva pasienten selv tror er årsaken til problemene. Sannsynligvis må vi leger henge mer med i utviklingen til det moderne mennesket. Vi må innse hvordan søvn, stress, sykdom, antibiotika, operasjoner, vitaminer, betydningen av hvor mye vi er blitt utsatt for av sykdom gjennom livet og hvordan fysisk aktivitet påvirker immunsystemet vårt. Vi må lære oss å tenke mer helhetlig. Disse belastningene og manglene finner vi ikke ut av ved å telle hvite blodlegemer i en blodprøve.

Ikke overbeskytt barnet ditt. Det kan føre til hyppigere infeksjoner som voksen

Det er viktig at vi i barndommen blir utsatt for infeksjoner og ikke gjemmer oss for alle disse. Dette er fordi forsvarscellene våre husker alle infeksjonene vi har vært utsatt for, s¨neste gang det samme, eller nesten det samme viruset kommer inn i kroppen gjenkjennes det så raskt at det drepes før det rekker å formere seg og skape symptomer. Desto flere infeksjoner du har hatt som barn,  jo bedre får du det som voksen siden du er immun mot mange flere typer mikroorganismer. Dette kan være én årsak til at nettopp noen av oss får flere infeksjoner enn andre. "Overbeskyttelse". Det er viktig for barn å være mye med andre barn og leke i sandkassa, spise jord og suge på fingrene og alt dette rare som barn gjør fordi det utvider immunsystemets hukommelse.

Har kosten noe å si for immunsystemet?

Fotolia 8594421 xs Spiser du ensidig kost? Ungdom har en tendens til å spise fastfood, fabrikkproduserte bakervarer, pommes frites, ferdigmat og frityrstekte produkter. Det samme har taxisjåfører og langdistanse trailersjåfører, for å nevne noen. Dette er matvarer som inneholder transfett, hvilket er dårlig for immunsystemet. Sørg for å spise variert kost med mye grønnsaker, ta gjerne multivitamin, omega, antioksidanter, tran og selen. Flere typer krydder har også stimulerende effekt på immunsystemet, slik som hvitløk, chili, ingefær og gurkemeie.
Bortsett fra enkelte mineraler og vitaminer er det mye her som ikke oppdages på en blodprøve.

Å nei. Ikke fysisk aktivitet!

Fysisk aktivitet kommer vi dessverre ikke utenom. Fysisk aktivitet har lenge vært kjent for å styrke immunforsvaret så lenge man ikke overdriver treningen. Man brenner fett og kvitter seg med slaggstoffer. Sirkulasjonen styrkes og alle kroppens bestanddeler får bedre tilførsel av næringsstoffer og oksygen, samtidig som melkesyre og andre slaggstoffer transporteres effektivt vekk. Den som bedriver fysisk aktivitet har gjerne bedre kosthold, bedre søvn, bedre fordøyelse, bedre psyke og blir mindre påvirket av stress. Alt dette har innflytelse på immunsystemet. Har du forsøkt å gå ned i vekt før? Husker du hvor godt egentlig kroppen hadde det i de periodene du var litt oftere sulten? Hvis ikke, forsøk et par-tre dager igjen. Det er alt som skal til for å føle hvordan kroppen har det når alt "slagget" er ute av kroppen. Tarmskylling erstatter ikke dette fullt ut.

Søvn er godt for immunsystemet

Å sove for lite er stressende. Det har alle erfart. Pågår dette over tid øker utskillelsen av stresshormonet kortisol som i sin tur hemmer immunsystemet. Det er derfor kortison brukes som medisin mot giktsykdommer og astma, som er sykdommer som skyldes at ens eget immunsystem angriper ledd og lunger. Men er dette hemmet er det også åpen dør for alle infeksjoner. Derfor gir mye stress oftere infeksjoner.

Litt stress er bra, men for mye er ikke bra

Ikke bare stress som følge av underskudd på søvn, men enhver form for stress i stor grad har samme negative effekt på immunsystemet. Dette er noe vi skal se mer av i tiden fremover. Det er allerede godt i gang. Stress i en mildere form kan derimot bidra til at immunsystemet styrkes. Stresset før julestria for eksempel, eller før eksamensperioder holder forkjølelsene unna helt til stresset legger seg og immunsystemet mister det ekstra drivstoffet (stresskortisolet). Dagen etter julaften eller eksamen hender det derfor man ofte blir forkjølet.

Det samme gjelder ekstraslag på hjertet. Disse forsvinner også dagen etter siste eksamen eller etter julestria.

For mange gjøremål? Hver for seg ser det kanskje greit ut, men sammenlagt…

Her kommer jobben, venneflokken, familien, ektefellen, søvn, trening og kosthold inn i bildet. Budskapet er: Energiforbruk og energiinntak må stå i forhold til hverandre. I motsatt fall må kroppen utskille stresshormoner, deriblant adrenalin, for å gjøre en i stand til å holde styr på alle ballene. Slike systemer er ment fra naturens side å fungere bare for kortere perioder, for å få oss over en kneik eller to. Ser vi på hver og en faktor isolert, slik som bare søvnmangelen for eksempel, så virker det kanskje i første øyekast ikke ut som om vi sover for lite, men når man i tillegg får vite at vedkommende sitter til øra med oppgaver på jobben, drar i gang bursdager for barna, er sjåfør i øst og vest på turn og fotball og kanskje bare så vidt rekker å hive i seg en brødskive med nugatti i forbifarten så rekker det ikke med seks-syv timer søvn lenger. Noe må ofres eller andre må trekke lasset sammen med en.

Overforbruk av antibiotika kan føre til sykdom fordi den dreper den beskyttende normalfloraen

Antibiotika dreper ikke bare den ene bakterien som gjør oss syke der og da, men også mye av normalfloraen. Normalfloraen er mikroorganismer som ikke er i stand til å gjøre mennesket syk. De finnes over hele kroppen og vi vil helst ikke vite hvor mange det er av dem, men det gode ved dem er at de opptar plassen for de sykdomsfremkallende mikroorganismene som vi omgir oss med på alle kanter. Antibiotika kan drepe den beskyttende normalfloraen, og så snart den forsvinner så får de sykdomsfremkallende mikrobene plass.

Vi skal selvsagt ta antibiotika når det er nødvendig, men bare da. Det gis altfor ofte ut antibiotika unødvendig for forkjølelser, halsbetennelser og bihulebetennelser.

Kan du bære på en uoppdaget sykdom?

Visse sykdommer reduserer immunforsvaret slik at du lettere pådrar deg andre sykdommer i tillegg. ME, hjertesvikt, nyresvikt, diabetes, depresjon og mange andre kroniske sykdommer disponerer oss for blant annet hyppige forkjølelser. Det er derfor viktig at en får anledning til å fremlegge alle symptomene for legen slik at han eller hun kan basere eventuelle prøver på et best mulig grunnlag.

Kan jeg stole på legen?

Dersom legen har hørt symptomene pasienten nevner, undersøkt vedkommende og tatt de prøvene som menes å være nødvendig så kan man stole på det når legen sier det ikke er noe som kan behandles med medisiner. Det behøver derimot ikke å bety at det ikke kan eller bør diskuteres kosthold, mosjon eller ressursfordeling av arbeidsoppgaver.

LES OGSP: Hvor lang tid har jeg krav på hos fastlegen?


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon