Kusma

Sist endret: 30.12.2015
Kusma er ikke utryddet. Man kan bli smittet selv om man er vaksinert, men blir ikke like syk. Det er viktig at flest mulig blir vaksinert siden uvaksinerte menn som smittes kan bli sterile. Noen få utvikler virushjernehinnebetennelse eller bukspyttkjertelbetennelse, mens hjernebetennelse med døvhet ikke ses lenger.

 


Hva er kusma?

Kusma er et virus (parotittvirus) som smitter gjennom spytt eller om du kommer i kontakt med dråper med spytt i. Viruset infiserer spyttjertlene i munnen, spesielt den store spyttkjertelen som ligger foran øret over kjeveleddet. Kjertelen vil hovne kraftig opp på ene eller begge sidene, og det er dette synet, sammen med redusert allmenntilstand og tyggesmerter som gir mistanke om diagnosen. Endelig diagnose fås gjennom spytt- og blodprøve. De som er vaksinerte må benytte spyttprøven og det er viktig at prøven tas tidlig.

Antibiotika har ingen effekt da dette er en virussykdom og antibiotika virker bare på bakterier. Behandlingen er derfor vanlig sykdomspleie. Det er viktig å unngå smittespredning og nære kontakter med smittede bør tilbys vaksine selv om de er fullvaksinert tidligere.

Symptomer

En behøver ikke å få symptomer. Fullvaksinerte får dessuten mildere symptomer. De fleste norskfødte barn har blitt vaksinert ved 15 måneders- og 11 års alder. Vaksinen kalles MMR som står for Mumps (kusma), Measles (meslinger) og Rubella (røde hunder). Vaksinen er spesielt godt beskyttende mot meslinger, men gir altså ikke nødvendigvis livslang eller full beskyttelse mot kusma.

Fra man blir smittet til man får symptomer tar det i underkant av tre uker, minst to uker. Den syke kan smitte andre flere dager før en selv har merket sykdom. Sykdommen medfører først redusert allmenntilstand og feber, kroppsverk, dårlig matlyst og hodepine, mens kjaken(e) ikke sveller opp og blir vonde før dagen etter og skyldes betennelse av spyttkjertlene i munnen. Spesielt betennelse av parotiskjertelen, dvs den store spyttkjertelen som ligger foran øret.

Symptomene, spesielt den/de hovne kjaken(e) varer et par ukers tid, men man er gjerne frisk nok til jobb eller barnehage før den tid (se lenger ned).

Kusma rammer først og fremst spyttkjertlene i kjevevinkleneSPYTTKJERTLENE: Det er først og fremst den store spyttkjertelen ved kjevevinkelen, foran øret, som rammes, med de andre kan også rammes, og begge sider kan rammes. Kjertler ellers i kroppen kan også rammes, slik som bukspyttkjertelen og testiklene. Resultatet blir opphovning og smerte av kjertelen i tillegg til redusert allmenntilstand. Det typiske bildet ved kusma er "bollekjake(r)", tyggesmerter og redusert allmenntilstand, eventuelt testikkelsmerter og/eller symptomer på mild virushjernehinnebetennelse (nakkestiv, lysømfintlig og irritabel).


I noen tilfeller utvikler menn med kusma testikkelbetennelse. Dersom dette rammer begge testiklene kan han bli steril.

Noen utvikler en selvbegrensende virushjernehinnebetennelse med symptomer som redusert allmenntilstand, lysømfintlighet, nakkesmerte og irritabilitet. Det finnes ingen behandling utover betennelses- og smertestillende og generell pleie og avvente spontan tilfriskning.

Før vaksinen utviklet noen få hjernebetennelse og kunne bli døve av det.

Behandling

Utover generell sykdomspleie med mat- og væskeinntak etter evne +/- paracetamol og betennelsesdempende (ibux, voltaren etc) finnes ikke behandling mot virus. Varme eller kalde omslag over betent spyttkjertel kan lindre. 

Man kan vaksinere seg mot virus, dvs lage en "liksominfeksjon" av kusmaviruset ved hjelp av dødt/inaktivert/deler av viruset slik at immunsystemet kan oppformere seg og opprette hukommelse for det dersom det egentlige og levende viruset kommer inn i kroppen en dag. Da blir det slått ned av store horder med immunceller som venter på det og rekker aldri å forårsake sykdom. Hos de som ikke er vaksinerte rekker kusmaviruset å gi symptomer før kroppen nedkjemper det (tar tid med gjenkjenning og oppformering).  tillegg virker ikke vaksinen hundre prosent eller livslangt på alle. Fullvaksinerte kan derfor smittes, men blir ikke like hardt rammet som uvaksinerte.

Dersom noen blir smittet bør de som må ha tett kontakt med ham vurdere å vaksinere seg snarest, dvs bli immune ved hjelp av innsprøyting av et inaktivert kusmavirus som ikke klarer å formere seg og gi sykdom.

Unngå spesielt å smitte uvaksinerte menn som har nådd puberteten eller blitt enda eldre.

Komplikasjoner

 • Virushjernehinnebetennelse (serøs meningitt): 1 av 10 kan oppleve dette. Prognosen er god.
 • Hjernebetennelse (encefalitt) med døvhet. Forekommer nesten ikke siden vaksineringen startet i 1983.
 • Testikkelbetennelse (orkitt): 1 av 4 kan oppleve dette. Kan medføre tapt evne til å få egne barn dersom begge testiklene rammes. Barn før puberteten rammes ikke.
 • Bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt). Øvre magesmerter med kvalme og brekninger.

Jobb og barnehage

 • Jobb: Dersom det er uklart om alle på arbeidsstedet er vaksinert bør det ventes til den syke har hatt hoven kjake i åtte dager. Dvs den 9. dagen kan han returnere. Dersom alle er fullvaksinerte kan vedkommende gå tilbake når han føler seg frisk. Dersom en jobber i barnehage eller skole med elever under 11 år (før barna/elevene er fullvaksinerte): Se under (barnehage).
 • Barnehage: Barnet kan returnere når det føler seg friskt dersom alle barna det kan komme i kontakt med har fått første vaksinen (MMR), hvilket de får i 15 måneders alder. Alle voksne det får kontakt med må i tillegg ha fått påfyllingsvaksinen ved 11 års alder, dvs må være fullvaksinert. Er det uklart om noen barn har fått første vaksine eller de ansatte er fullvaksinerte må det syke barnet avvente returen til barnehagen til det hovne kinnet har vedvart i 8 dager. Den 9. dagen med hoven kjake kan det gå i barnehagen igjen. Voksen uvaksinert, eller ufullstendig vaksinert omplasseres eller det syke barnet holdes hjemme i 9 dager med hoven kjake. 

Graviditet

Gravide vurderes som alle andre. Kusmaviruset påvirker ikke foster/amming/fødsel, mens det er muligens en noe økt fare for spontanabort dersom den gravide smittes i første trimester (første tre måneder).

Kan det være noe annet?

 • Sten i utførselsgangen til spyttkjertelen. Dette er ikke uvanlig. Vedkommende har eller hadde ikke nettopp redusert allmenntilstand eller feber, men "bare" sterke smerter. hevelse og varme over spyttkjertlen. Når man klemmer på spyttkjertelen og kikker på utløpskanalen på innsiden av kinnet kan man se det kommer verk ut av den. Noen ganger løsner stenen på dette viset.
 • Kyssesyke: Kan gi svære lymfeknuter i områdene i nærheten av spyttkjertlene og gi hevelse, og også allmennsymptomer som kan minne noe om kusma. De ømme lymfeknutene kan forveksles med øm spyttkjertel. Det finnes prøver som skiller de to tilstandene.
 • Lymfekreft med affeksjon av kjevevinkelens lymfeknuter kan også gi sterkt hoven kjake som kan forveksles med kusma, men disse lymfeknutene pleier ikke å være ømme.

Immunitet

Dersom man har gjennomgått en infeksjon, og ikke "bare" vaksine så er man livsvarig beskyttet (varig immunitet).


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon