Lopper

Sist endret: 09.11.2015
Det var en gang en loppe som bare bet mennesker, men den har man hverken sett eller hørt fra på snart 70 år. Det er derfor lopper som vanligvis gir seg på dyr som fugler, ekorn pinnsvin og rotter som biter oss for å suge blodet vårt i disse dager. 90 % skyldes fugleloppa og de fleste kommer derfor med disse plagene etter å ha rotet i et fuglereir i en eller annen sammenheng, i hytta eller i hønsehuset sitt eller hunden eller katta drar dem inn i huset.


Loppe ekte fotolia 37517631 xs

Hva er lopper?

Over ser du bildet av den. De er på ingen måte sjarmerende, og det hjelper ikke å høre at loppebarna vokser opp av å spise foreldrenes avføring med rester av blod i. Som voksne er de opptil 3 mm lange, så de er synlige med det blotte øyet. Larvene er enda større og lysere i fargen, opptil 5 mm måler de, men de har ikke bein. Legg spesielt merke til de kraftige bakbeina på bildet. Disse bidrar til hopp på opptil 30 cm for denne lille skapningen. Hund katt lopperens

Smittemåte

Overalt finnes mothaker så de fester seg som borrer på klesplagg bare de treffer, og så lenge man ikke går med regntøy på seg. Det er for glatt. Bommer de havner de på bakken. Der kan de hoppe opp på anklene eller på katter og hunder, så kan disse dra dem inn i huset. I hønsehus finnes de også, eller i minkfarmer. Det vanligste er at de hopper mot mennesker fra et fuglerede, og fuglereder finnes i takrenner, under møner, i lufteventiler, i skogen selvsagt, på loft eller i fuglekasser. Skal man rengjøre disse tar en på seg regntøy eller oljehyre (glatte plagg) og hansker utenpå hender og regnfrakk og sprayer foran seg med Radar maurspray (inneholder insektsmidelet malation) idet man nærmer seg åstedet. Spray oppi redet, omkring og eventuelt på bakken under. Grip reiret med en pose så det havner rett i denne. Det beste er å fjerne reiret et par uker etter fugleungene er fløyet pga larvene da har kapslet seg inn i kokonger som sitter godt fast i reiret.

Alternativt kan det fjernes vinterstid. Da er det heller intet liv i leiren, men det er som nevnt innkapslede loppelarver i utenomjordisk liknende kokonger. Inne i kokongene vil øynene åpnes og stirre på deg dersom de varmes opp eller utsettes for bevegelse. Da er de snart hoppeklare. Dette kan godt skje på høsten også. Mindre sannsynlig midtvinters.

Loppe i lupen

Andre vanlige smittemåter er på påskehytta, eventuelt senhøstes september-november. Loppene overlever nemlig en overvintring eller nedkjølingsfase. Romtemperatur tåler de bare i et par uker, mens vinteren setter ned livsprosessene, inkludert aldring og energibehov så de kan våkne friske og opplagte i takt med de gnistrende tyriflammene som knitrer så romantisk til skrattene fra deres blodtørstige kropper i tepper og sprekker.

Diagnose og symptomer

Pasienten kommer gjerne til fastlege på våren eller forsommeren med stikkmerker som likner litt på myggstikk, men det er bare mange flere av dem og de sitter ofte på en rekke der tøy ikke har klart å dekke til kroppen. Stikkene finnes ofte derfor i overgang bukse-genser eller i ankelregionen overfor sokkene, eller enda mer nøyaktig: Der sokker og strømpene strammer mest. De kommer seg til huden i åpningene, men liker å bite seg fast og sette seg til bords der det er stramt og tett. Derfor er det vanlig å klø bak beltet eller under den øvre delen av sokken. Man ser der en gruppe eller en rekke stikkmerker, men man må ikke regne med å få øye på noen loppe. Den kan hoppe. Og hoppet har den nok og befinner seg i huset et sted, ofte i sengen.

Loppebitt fotolia 93992372 xs

Selve utslettet ser ikke noe typisk ut. Legen vil derfor ikke kunne se på det enkelte bittet og si at det er et loppebitt, for huden til forskjellige personer reagerer så forskjellig på den samme påvirkningen. Immunsystemene våre er nemlig ikke helt like. Slik er det for utslett av andre årsaker også. Vi har våre egne varianter av utslett. Så det som stiller diagnosen er at utslettene klør, at de er plassert i ankler eller bukselinning og at man for eksempel har fått dem på våren etter en tur på hytta. Enda enklere er det om det kommer frem at vedkommende har kastet gamle fuglereir, eller kan fortelle om husdyr med loppeplager. Det er nemlig de samme loppene som hopper over på mennesket.

Behandling

Man behandler ikke den som er bitt på noe vis, for loppen er ikke der. Annerledes enn for lus og skabb med andre ord. Behandlingen består i å finne loppekilden først og fremst, samt å ta knekken på de som er løse i rom og seng. Glatte plagg som laken og sengetøy kan krølles sammen i hauger så loppene fanges, så kan de ristes av et stykke unna huset eller hytten, men husk å ta på regntøy og hansker. Rommene kan støvsuges og vær spesielt nøye med tepper og sprekker. Sett gjerne opp temperaturen i huset da de ikke vil tåle dette særlig lenger enn 2 uker så lengde de ikke har funnet seg en kjølig sprekk i huset. Er det rått og fuktig kan de overleve noe lenger, men det er larvene som overlever i kokonger, ikke de voksne, og nye larver klarer ikke de blodsugende voksne å lage av menneskeblod. Disse insektene formerer seg altså ikke på oss, men dør etter et par uker i romtemperatur. Sørg bare for at det ikke stadig vandrer nye inn i huset via et fuglerede i en luftesjakt eller en frittgående skogkatt eller liknende.

Ikke spray huset med insektsspray, det er ikke mulig å bekjempe dem på denne måten.

Mener man å ha ryddet unna alle fuglereir i eller på huset, støvsuget og ristet det som ristes kan, men blir stadig smittet så må loppene komme gående fra et sted i nærområdet og man får dekke til vinduer og luker med insektnett (myggnetting) tilsatt permetrin.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon