Mastoiditt (verk i kulen bak øret)

Sist endret: 29.02.2020
Mastoiditt er en sjelden komplikasjon til mellomørebetennelse. Betennelsen sprer seg videre fra mellomøret til ørebensknuten, kulen vi har rett bak øret, og man vil få tydelige betennelsessymptomer. Mastoiditt krever sykehusinnleggelse for antibiotikabehandling, drenering av pusset og overvåkning.

 

Om mastoiditt

Mastoiditt oppstår som en alvorlig komplikasjon til ørebetennelse, men kan likevel fremstå som det første symptomet på betennelse i øret. Mastoiditt setter seg i ørebensknuten, altså den lille bentoppen som stikker litt frem rett bak øret. I denne knuten er det små luftfylte hulrom og betennelsen setter seg i slimhinnen i disse rommene, eller i selve benet. Det er en åpning mellom mellomøret og ørebensknuten som gjør at ørebetennelsen kan spre seg videre og utvikles til mastoiditt. Om betennelsen sitter lenge i ørebensknuten kan den ødelegge benstrukturen, men det er mer vanlig at betennelsen finner vei gjennom skallebenet og danner en byll bak øret. På tross av innstramminger rundt bruk av antibiotika ved vanlig ørebetennelse er det sjelden at den utvikles til mastoiditt.

Symptomer

Symptomene på mastoiditt er nedsatt allmenntilstand og feber, i tillegg til tydelige tegn på betennelse lokalt ved øret. Området vil være rødt og irritabelt, hovent, ømt og vondt. Hos noen kan betennelsen gjøre at øret blir mer utstående sammenliknet med motsatt side. 

Bildet viser et barn under 2 år med rød hevelse bak øret. Det er betent inne i luftcellene som befinner seg inni kulen vi har bak øret, de mastoide cellene. Bildet: Barn som er så små at de ikke kan snakke må undersøkes overalt, inkludert analysering av urinen og med blodprøver, når de åpenbart ikke har det bra. Det er mulig å forbi se en mastoiditt siden det som regel er en komplikasjon av mellomørebetennelse. Man kan altså lures til å tro at barnet har det vondt pga øreverken man ser ved undersøkelsen. Man må derfor som lege huske å ta en titt bakom øret og trykke litt forsiktig i detteområdet for å se om det fremprovoserer irritasjon.


Artikkelen fortsetter etter annonsen

Behandling

Grunnet risiko for komplikasjoner vil man bli liggende noen dager på sykehus hvor legen vil følge med på feberen og blodprøvesvar. Det er også anbefalt at antibiotika gis intravenøst i hele behandlingsperioden, det vil si 10 – 14 dager. Hvilken behandling som trengs utover antibiotika avhenger av hvor alvorlig betennelsen har blitt. Man kan sette inn et dren, eller lage et lite hull inn til trommehinnen for å drenere ut puss som har samlet seg opp. Hos personer der betennelsen har utviklet seg til en byll bak øret vil man kunne bruke samme metode for å drenere puss fra ørebensknuten. 

Prognose

Betennelsen kan i noen tilfeller spre seg videre til hjernehinnen eller blodkar i hodet, da vil behandlingsbehovet være mer omfattende. Om betennelsen ikke har spredd seg videre og gitt komplikasjoner i hjernen, vil man bli helt frisk og leve videre uten plager.

Forfatter: Mari Elisabeth Aarøe
Medforfatter og medisinsk redaktør Pål Henrik Branæs


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon