Munnsår (munnherpes, forkjølelsessår)

Sist endret: 29.12.2018
Nesten alle får herpes i løpet av livet, men bare enkelte får utbrudd. Hos de som får utbrudd så er det aller første utbruddet det mest voldsomme. De senere oppblussene er mildere. Noen har faktisk utbrudd som ikke synes, men allikevel er de smittsomme. Har du plutselig fått et utbrudd uten å kysse andre enn din partner? Hva kan det bety? Og stemmer det at Botox kan forebygge utbrudd og at det egentlig ikke finnes behandling som helbreder?

Fotolia 22927187 xs

Forkjølelsessår skyldes et herpesvirus

Munnsår kalles også forkjølelsessår, munnherpes eller herpes labialis. Tilstanden skyldes et virus som heter herpesvirus.

Det finnes to typer herpesvirus. Type 1 er den som oftest gir forkjølelsessår, mens type 2 er den typen som oftest gir herpes på kjønnsorganet, men man kan få type 1 på kjønnsorganet og man kan få type 2 på leppene, selv om dette er mindre vanlig.

Hvor vanlig er herpes?

Nesten alle blir smittet med herpesvirus en eller annen gang i løpet av livet, men nesten ingen får symptomer. Dette betyr at vi som regel verken vet at vi smitter eller blir smittet. Da skjønner vi at det ikke er så rart at vi nesten har herpes alle sammen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Kun de færreste av de som smittes får symptomer

Dersom det dreier seg om aller første smitten med herpes kalles det et førstegangsutbrudd og dette kan være ekstra ubehagelig. Det oppstår smerter, du får feber, hovne lymfekjertler i halsen, flere blemmer i munnen, på tannkjøttet og rundt munnen. Du føler deg syk og får hodepine. Et førstegangsutbrudd er altså voldsomt, men heldigvis får de fleste av oss symptomer verken ved første gangs smitte eller ved de senere oppblussene. Ja, for det kjedelige er du aldri blir kvitt det igjen. Om du senere blir stresset, kald, syk, solbrent eller på annen måte får redusert immunforsvar så blusser det opp igjen, men da bare som et mindre sår rett utenfor det røde til leppen (bildet over). Det er selvfølgelig allikevel en plage, og ser ikke særlig pent ut. Det typiske er å få oppbluss i påsken når man utsetter ansiktet for sterk sol og kald vind. Det gir det lokale immunforsvaret en knekk, slik at viruset kryper frem til leppen og gir munnsår. Eksamensperioder og samlivsbrudd er andre stress-situasjoner som kan føre til at herpesutbrudd dukker opp igjen.

Hvordan vet jeg når et nytt utbrudd er i gang?

Det første symptomet på at et forkjølelsessår er i ferd med å blusse opp igjen er svak kløe, pitring eller svie. Ønsker du å lindre ubehaget og varigheten på utbruddet er dette øyeblikket å reise til apoteket å kjøpe reseptfri krem mot forkjølelsessår. Dersom du starter behandling i denne fasen, dvs senest innen 1,5 dag etter at du har begynt å kjenne pitring/kløe/svie så kan du få litt mildere og litt kortere utbrudd, men kjempestor effekt har det ikke. Kanskje forkorter det varigheten med en dag. Sykdomsutbruddet varer ellers opptil ti dager, og vi tror du er smittefarlig helt til blemmen har fått en skorpe.

Vær forsiktig før du beskylder noen

Det er ikke alle som får oppbluss som munnsåret synes på eller gir ubehag for. Allikevel er personen smittsom. Denne personen kan selvfølgelig ikke unngå å spre smitten. Man må altså være vársom med å dømme noen for uansvarlig atferd da det kan tenkes at vedkommende ikke var klar over at en selv var smittet. Dessuten kan du ha blitt smittet av noen andre for lenge siden og det var bare tilfeldig at du fikk utbrudd etter kontakt med akkurat den personen du konfronterer. Dersom utbruddet er voldsomt og med påvirket allmenntilstand øker det sannsynligheten for at det dreier seg om et førstegangsutbrudd. Er utbruddet lite og du ikke har større plager enn lokalt ubehag akkurat der hvor utslettet befinner seg og du bare føler deg varm uten å ha feber dreier det seg nok bare om et oppbluss, selv om du ikke har notert deg slike oppbluss tidligere.

Dersom det er viktig å finne ut av når du kan ha blitt smittet så kan du reise til fastlegen å be om en blodprøve. Typen antistoffer du lager mot viruset kan gi en pekepinn på om herpesutslettet du nå har fått er en ny smitte eller om det er en gammel smitte (oppbluss).

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Finnes det virkelig ingen kur som helbreder herpes for alltid?

Har du først fått herpes forsvinner det aldri fra kroppen igjen. Etter hvert utbrudd krabber det bakover langs nervebaner og legger seg ved røttene av disse og hviler helt til immunsystemet slås ut igjen, av for eksempel neste påskesol eller eksamen.

Fotolia 8104063 xs 2 HERPES FOR ALLTID: Herpes er et virus vi ikke har funnet medisin mot. Heller ikke kroppens eget immunsystem klarer å utrydde viruset samme hvor lang tid det får på seg. Etter et utbrudd legger viruset seg og hviler ved nerverøttene til de nervetrådene som går ut til huden ved leppene. Neste gang immunsystemet blir nedsatt krabber de langs nervetrådene og ut til huden hvor de skaper det besværlige utslettet som består av en gruppe med små blemmer når man ser nøye etter.


Man kan få mange oppbluss i løpet av et år, og er du mye plaget kan du gå til lege og høre om du kan få forebyggende tabletter for dette. Tablettene er dessverre dyre og det er sjelden man får tablettene på blå resept; med andre ord; du må betale hele beløpet selv. Har du derimot fått påvist nedsatt immunforsvar skal du kunne få tablettene på blå resept.Fotolia 27414544 xs

I USA foregår det nå studier for å finne ut om Botox kan holde viruset i sjakk. De som behandler med botox mot rynker i ansiktet mener nemlig å ha erfart at de som har fått Botoxinnsprøytninger hver tredje måned får sjeldnere oppbluss av munnsårene sine.
Les også: Hjelper Botox mot munnherpes?

Andre tiltak kan være f eks pyricept for å unngå at det går brennkopper i munnsårene. Det er også en mulighet å benytte zinksalve i stedet for virussalvene.

De som vet de får oppbluss på våren og den første solen kan bruke leppepomade med høy solfaktor i denne perioden, spesielt om det er kald vind, sterk sol eller de er forkjølet i tillegg.

Husk, all behandling må starte raskest mulig; allerede ved den første pitringen. Du skal ikke kysse andre noen steder på kroppen når du har munnsår. Munnherpes kan smitte over til kjønnsorganer og motsatt. Det å få førstegangsutbrudd med herpes på kjønnsorganet er svært ubehagelig.

Må herpes behandles?

Gravide med førstegangsutbrudd skal ha behandling, mens gravide med bare oppbluss ikke behøver. Alle andre som ikke har noen spesiell sykdom kan altså reise på apoteket for reseptfri krem om de ønsker. De med redusert immunforsvar bør behandles forebyggende og da med tabletter. Man kan også behandles forebyggende ved gjentatte plager i løpet av et år, men man risikerer nok å måtte betale tablettene selv (får ikke blå resept).


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon