Nettopp blitt gravid? Hva gjør du nå?

Sist endret: 13.08.2010
Når bør første legebesøk være? Reiser man helst til jordmor eller lege? Bør barnefaren være med? Hvilke opplysninger bør tas med på første legebesøk?

Mistanken har ulmet under overflaten, men du har holdt det for deg selv. Det er gått for mange dager siden menstruasjonen skulle ha kommet og du står og tripper på et toalett og venter på resultatet av testen. To streker! Du er gravid. Hva skjer nå?

Slik går du frem når du er blitt gravid

Finn ut hva som var den første dagen av din siste menstruasjon.

 • Denne datoen benyttes for å finne ut foreløpig termin (fødselsdagen). Denne dagen blir som oftest korrigert noe ved ultralydbestemmelse senere i svangerskapet (uke 17-19).

Bestill time hos fastlegen.

 • Bestill time for utfylling av helsekort for gravide og den første svangerskapskontrollen. Rent medisinsk er det ingen hast med å komme til denne timen. Du kan godt ha kommet noen uker ut i svangerskapet, men opplever du magesmerter, hodepine eller blødninger må du ta kontakt før.

Første legetime:

Legen ønsker å bekrefte graviditeten med en ny urinprøve. Urinprøve ønskes uansett for å teste på en del andre ting i forbindelse med svangerskapet (spesielt sukker og eggehvitestoffer i urinen). Helsekortet fylles ut og dette kortet skal du ha med deg til alle som har med ditt svangerskap å gjøre (sykehus, fastlege, jordmor, ultralyd osv.). Helsekortet beskriver hvordan det går med deg og barnet. Dessuten skal her også stå oppført hvem som er far til barnet (ha gjerne med hans personnummer og yrkestittel til fastlegen), hvilken religion dere tilhører (dersom ingen religion svarer dere f eks "statskirken" med mindre dere har meldt dere ut), nasjonalitetene deres, om det har vært noen sykdommer i familien eller hos deg selv. Man er spesielt interessert i sykdommer som kan gå utover svangerskapet slik som arvelige defekter, diabetes og høyt blodtrykk (spesielt i tidligere svangerskap). Sivilstand og yrke ønskes også påført. Mye av dette høres sikkert irrelevant ut for de fleste, men det kan være ting her som kan kreve spesiell tilnærming, tilrettelegging eller forberedelse for de som skal ta vare på deg.

Har du født barn fra tidligere er det nødvendig at du bringer med deg opplysninger om fødselsvekt til barnet, om det ble forløst ved keisersnitt eller normalt, om du selv hadde besvær under graviditeten og om du fødte til termin. Rus som narkotika og alkohol må det svares oppriktig på. Likeledes tobakk/nikotinvaner. Blodprøver tas for HIV (om du samtykker), hepatitt, syfilis, toksoplasmose, blodtype og jernlager. Bruk av medisiner må noteres og om du er vaksinert mot røde hunder (rubellavaksinert) eller ei.

LES OGSÅ: Slik finner du ut når du må ha blitt gravid og hvem som er barnefaren

Du legger selv opp svangerskapsomsorgen

 1. Du bestemmer selv hvor du ønsker å føde. Du kan velge hvor i landet og hvilket sykehus du vil. Skjer det noe uforutsett, dvs akutt, må du godta det sykehuset som ligger nærmest.
 2. Om du ønsker svangerskapskurs bestemmer du selv.
 3. I hvilken grad du ønsker å følges av jordmor eller lege legger du opp selv. Du bestemmer selv om du ønsker å gå mest til fastlegen eller til jordmoren. Mange velger annenhver gang. Noen velger kun å gå til fastlegen. Det er ønskelig at du som et minimum velger fastlegen på første kontroll for utfylling av helsekortet, samt ved uke 28 for å ta stilling til jerntilskudd og uke 36 når man skal ta stilling om det er nødvendig å måtte henvise til vending av foster som ennå ikke ligger med hodet ned. Fortsatt er det vanlig å gå hver fjerde uke til kontroll inntil uke 36 hvor man deretter går annenhver uke til og med uke 40, hvorpå man går hver uke. Dersom en fødsel ikke har inntruffet innen uke 41 ringes det til fødestedet slik at fødselen kan settes i gang omkring uke 42 (varierer fra distrikt til distrikt).
 4. Kontakt fødeavdelingen dersom du ønsker en omvisning på sykehuset du skal føde.

Dette skjer på svangerskapskontrollene

 • Møt 10-15 minutter før timen slik at du rekker å ta urinprøve, blodtrykk og veie deg før du skal inn til legen. Hos de fleste legesentrene er det personalet som tar seg av denne biten. Inne hos legen undersøkes det for hevelser i bena, livmorens størrelse måles med et målebånd på utsiden av magen, det lyttes på fosterlyder (NB ofte ikke mulig å høre før etter ti-tolv uker) og det diskuteres svangerskapssymptomer. Celleprøve fra livmorhalsen er ikke vanlig å ta lenger da de kan være vanskelige å tolke i svangerskapet. Det kan være aktuelt å ta klamydiaprøve hos de under 25 år, men dette kan en sjekke med en urinprøve. Legen går deretter gjennom svaret på urinprøve, vekt og blodtrykk, og sammen med evt symptomer og evt hevelser i bena gjør legen seg opp et inntrykk av om alt forløper som normalt. De kommende kontrollene er deretter svært like og enkle om alt er normalt.
  I uke 28 tas nye jernprøver og blodprosent siden dette er det tidspunktet i svangerskapet blodprosenten er på sitt laveste.
  I uke 36 må det kontrolleres at fosteret ligger med hodet ned. Hvis ikke henvises du for "vending" av fosteret.
 • Allerede på timen for utfylling av helsekortet henvises du til ultralydkontrollen. Denne skal finne sted en gang mellom uke 17 og 19 av svangerskapet. På denne kontrollen undersøker man for antall fostre, kjønn, om livmoren ligger riktig og lårlengde og hodediameter på fosteret for å fastsette den riktige terminen. Dersom ultralydmålingen kommer til omtrent samme termindato som du og legen regnet ut i begynnelsen betyr dette at barnet har vokst som det skal. Dersom ultralydmålene viser at det stemmer mer med et barn som skulle hatt termin mye senere har det vokst for sakte. Ved ultralydundersøkelsen teller de også antall fingre og tær, forsøker å se etter hareskår, feilstillinger på føtter, ryggmargsdefekter (brokk) og at hjertet ser normalt ut og slår som det skal. To små streker ved siden av hverandre, mellom bena, betyr kjønnslepper. Fravær av disse, eller om dere ser penis, betyr gutt.
 • Husk når det nærmer seg å få bekreftelse på din fødselstermin slik at arbeidsgiver kan forberede at du tar ut permisjonen fra tre uker før termindatoen. Gjør dette så tidlig som mulig, men sikker termin får du tidligst på ultralydkontrollen i uke 17-19. Barnefar må også søke arbeidsgiver i god tid om han ønsker å ta ut sine uker.

LES OGSÅ: "Sikre perioder" kan bare brukes om du har regelmessig syklus

Annet:

 • Husk å planlegge permisjonene deres i god tid. Dere melder fra til både arbeidsgiver og NAV når dere ønsker permisjonene deres, så sender arbeidsgiver oppgjør til NAV slik at dere hele tiden får lønnen deres fra arbeidsgiveren.
 • Dere må også ta stilling til dåp eller navnedag, eller ei.
 • Hva skal barnet hete? Dette vil mange rundt dere "mase" om tidlig mens dere kanskje ikke klarer å bestemme dere før dere ser barnet. Mange har flere navn å velge mellom og ser hvilket som passer best når de endelig får se barnet. Ikke gå ut med navn til noen før dere har bestemt dere. Da kan andre begynne å bruke dette navnet og således "låse" dere til å velge dette navnet selv om det egentlig ikke var dette navnet dere mest ønsket.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon