Øreverk – Se det an eller gå til legen?

Sist endret: 29.05.2013
De fleste barn kan, og bør se an øreverk i tre dager og bare ta paracet eller ibuprofen i denne perioden. Dette styrker immunsystemet. Barn under ett år, "ørebarn" og de barna som har hatt alvorlige komplikasjoner til øreverk tidligere må derimot behandles fra første dag. Det samme gjelder dersom øret har rent i mer enn 2 dager eller barnet er for dårlig eller har det for vondt.

 

 

 

 

Hva er akutt mellomørebetennelse?

AKUTT MELLOMØREBETENNELSE: Ved akutt melllomørebetennelse har det oppstått betenelse av slimhinnen inne i mellomøret, vanligvis som følge av at øretrompeten (luftekanalen) har gått tett som følge av en forkjølelse (øretrompeten er kledt med en slimhinne som svulmer opp ved forkjølelse). Barn er mer disponert for øreverk fordi de i tillegg har en trangere ørekanal enn voksne og et foreløpig lite utviklet immunsystem. Når øretrompeten har gått tett vil ikke den væsken som hele tiden produseres av slimhinnene inne i mellomøret slippe ut. Dette gir gode oppvekstvilkår for bakterier.

Et barn som skriker, noen ganger bare om natten eller når det ligger, og som samtidig tar seg til øret kan ha fått øreverk. Barn med øreverk behøver ikke å ha feber. Reiser man til legen med barnet så kan legen kikke inn i øret med en ørekikkert (otoskop), men det kan være vanskelig også for en lege å finne ut om det dreier seg om en mellomørebetennelse selv om det brukes ørekikkert fordi barnet synes det er vanskelig å sitte i ro og det kan være ørevoks som skygger i tillegg. Det er nemlig trommehinnen legen er interessert i å vurdere utseendet til.

OTOSKOPI: Legen kikker på barnets trommehinne gjennom et otoskop (ørekikkert). Det er ikke alltid undersøkelsen går så smurt som på dette bildet. Barnet har vondt i øret og frykter både den fremmede personen i seg selv og at noe skal forverre det vonde. Et barn som vrir seg i tillegg til ørevoks i øregangen utfordrer derfor legens blikk og tålmodighet.I tillegg blir trommehinnen rød dersom barnet gråter sterkt. Den røde trommehinnen kan noen ganger lure legen til å tro at en frisk trommehinne er betent. Selv barnelege-spesialister har problemer med å stille riktig diagnose i oppimot halvparten av tilfellene.


Hvem skal behandles og hvem skal ikke behandles for øreverk?

Norske retningslinjer beskriver at man bør vente med å behandle mellomørebetennelse til det har gått tre dager, med mindre øret har rent verk mer enn 2 dager, barnet er under ett år gammelt eller barnet er et ørebarn, dvs har hatt 3 eller flere ørebetennelser i løpet av seks måneder eller 4 eller flere betennelser i løpet av et år. Dersom det er mistanke om alvorlige komplikasjoner (se nedenfor) skal barnet tilses av lege umiddelbart.

Andre barn kan med fordel kun ta paracet i tre dager, eller kanskje enda bedre ibuprofen for å lindre ubehaget. Det er nemlig mye som tyder på at immunsystemet blir sterkere om man gjennomgår ørebetennelsene. Slimhinneavsvellende nesedråper/-spray har ikke vist seg å ha effekt mot øreverk. Når det gjelder antihistaminer (allergimedisiner) så har disse mer bivirkninger enn de hjelper. De som kan ha fått øreverk på grunn av allergien (allergien kan føre til tett øretrompet) kan fortsette med allergimedisinen.

Selv om man har valgt å avvente antibiotikabehandling bør man allikevel gå til legen for å få stilt riktig diagnose. Uansett så skal alle barn med mellomørebetennelse tilbake til legen for kontroll for å se at det ikke står væske på mellomøret og at eventuelle trommehinnehull har grodd pent. Samtidig testes bevegeligheten av trommehinnen ved at legen puffer litt luft mot den gjennom ørekikkerten.

Dersom man ikke har spedbarn eller ørebarn og har valgt å se an situasjonen og trommehinnen sprekker så vil det renne verk ut fra øregangen. Da kan man altså fortsatt vente til det har gått totalt tre dager fra ørebetennelsen startet eller til øret har rent i 2 dager. Det er altså ikke en mer alvorlig tilstand dersom trommehinnen sprekker. Tvert imot vil nok barnet synes verden har blitt en triveligere plass fordi smertene forsvinner på sekundet.

Kan øreverk føre til alvorlige komplikasjoner?

I tidligere tider fikk man oftere alvorlige komplikasjoner av mellomørebetennelse. Dette kunne være hjernehinnebetennelse, betennelse av benet bak øret (mastoiditt), betennelse av balanseorganet (labyrintitt) eller ansiktslammelser (perifer facialisparese). Komplikasjonene kan forekomme idag også, men siden vaksinasjon mot pneumokokker og Haemophilus influenza-bakteriene inngår i barnevaksinasjonsprogrammet så ses dette heldigvis mye sjeldnere idag. Symptomene på alvorlig komplikasjon er forvirrethet, usedvanlig kraftig svimmelhet, lysømfintlighet, oppkast, nakkestivhet eller ansiktslammelser.

Oftere ses komplikasjoner i form av kronisk mellomørebetennelse eller at det går hull på trommehinnen. Dette regnes ikke som alvorlige komplikasjoner, men skal følges opp.

Når bør fastlegen henvise barnet med ørebetennelse videre til spesialist?

 • Dersom det er startet opp med antibiotika og antibiotikaen ikke virker skifter fastlegen til en annen type antibiotika. Dersom det ikke oppstår bedring nå heller så er det anbefalt at barnet ses på av en spesialist i øre-nese-hals.
 • I tilfelle det er mistanke om alvorlige komplikasjoner
 • Barn som tidligere har hatt komplikasjoner bør søke spesialist (henvisning fra fastlege) fra dag én med symptomer, for sikkerhets skyld.
 • Dersom smertene er så store at smertestillende (paracet/ibuprofen) ikke virker.
 • Om det renner verk lenger enn en uke.
 • Dersom det fortsatt er vann i mellomøret (sekretorisk otitt) tre måneder etter at mellomørebetennelsen ga seg. Alle med mellomørebetennelse bør få gjennomført en kontroll etter 8 uker.
 • Ørebarn bør kun forholde seg til spesialisten.

Kan barnet få dårligere hørsel etter øreverk?

Barnet skal kontrolleres 8 uker etter øreverket startet. Kontrollen innebærer at legen kikker på trommehinnen, ser på dens bevegelighet ved å blåse litt luft mot den, ser om det er væske på baksiden av den, forkalkninger og om det er huller eller den har blitt tynn og blafrer. Noen leger benytter et instrument som kalles tympanometer som fungerer nesten som en temperaturmåling i øret. Dette er for å hjelpe seg til å avgjøre om det er væske i mellomøret.

Barnet skal kontrolleres helt til trommehinnen har blitt normal igjen. Dersom væsken ikke har forsvunnet innen 3 måneder skal barnet henvises til spesialist. Det kan bli aktuelt å sette inn et dren.

Hørselen kan testes ved at forelderen eller legen tilkaller barnets oppmerksomhet ved for eksempel å rope navnet dens fra hver side og se om det tar lenger tid eller man må bruke høyere stemme for at barnet skal snu seg når det tilkalles fra den syke siden. Spesielt mens øreverket pågår og 1-2 uker deretter må man forvente redusert hørsel. Legen kan også benytte stemmegaffel eller ta en hørselstest. Desto flere ørebetennelser et barn har, jo mer øker risikoen for påvirkning av hørselen. Det at trommehinnen sprekker fører derimot ikke til hørseltap. Den gror pent av seg selv.Hørselstest utføres på åtte-ukers kontrollen. Ved mistanke om redusert hørsel må barnet henvises. Redusert hørsel kan hemme språkutviklingen i tillegg til at det muligens kan ha innflytelse på et barns evne til å lære, tilpasse seg sosialt eller disponere for angst/depresjon og oppmerksomhetsproblemer.

Kan barnet gå i barnehagen med øreverk?

Svaret er i utgangspunktet ja, men føler barnet seg så dårlig eller har så vondt at en barnehageassistent må sitte og passe på det hele tiden blir dere sannsynligvis oppringt og bedt om å hente hjem barnet uansett. I de tilfellene hvor barnet føler seg så dårlig at det ikke klarer å leke kan man like gjerne holde det hjemme. Barnehagen kan imidlertid ikke nekte å beholde det i barnehagen siden dette ikke er allmennfarlig farlig smittsomt, men disse sakene pleier som regel å løse seg på ett eller annet vis.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon