Øyekatarr

Sist endret: 23.03.2019
Både voksne og barn kan få øyekatarr. Hvordan kjenner man igjen øyekatarr og kan være sikker på at det ikke er noe mer alvorlig? Må øyekatarr behandles? I så fall når? Og kan barna gå i barnehagen med øyekatarr?

ØYEKATARR

Øyekatarr kjennetegnes ved at øyet er sammenklistret når du våkner om morgenen. Det hvite på øyet har blitt rødt. Det kan medføre lett svie, men det skal ikke være smerte eller problemer med å se mot lyset! I så fall kan det være noe annet og som krever legetilsyn umiddelbart. Ved slike alvorlige tilstander er det derimot ikke vanlig å ha sammenklistret øye.

 

Hva er øyekatarr?

Øyekatarr, eller konjunktivitt som det også heter er en betennelse på øyet forårsaket av bakterie eller virus. Dersom betennelsen er forårsaket av bakterier kan den behandles med antibiotika. Dersom betennelsen er forårsaket av virus må den gå over av seg selv, siden antibiotika ikke hjelper mot virus. Problemet kan være å skille mellom de to tilstandene. Et spørsmål å stille seg er også om det er uheldig å behandle med antibiotika, noe man bruker mot bakterier, dersom det er virus som er årsaken.

LES OGSÅ: Hvorfor får enkelte antibiotika mot forkjølelse mens andre ikke?

Forskjellen på viral og bakteriell øyekatarr

Ved begge tilfeller kan det renne fra øyet og øyet kan svi litt.
Legen kan ta prøve fra tårefloden og sende inn til analyse, men dette er ikke alltid verken nødvendig eller særlig effektivt siden legen må ta stilling til behandling der og da.
Det som taler for at bakterier er årsaken og at antibiotika kan benyttes er:

 • Barnets alder under 6 år: Det har vist seg at alder under 6 år øker sannsynligheten for at det er bakterier som er årsaken.
 • Grønn tårevæske: Det grønne er puss/verk.
 • Gjenklistret øye på morgenen: Det er pusset som limer igjen øyelokkene. Bakterier skaper mer puss (verk).
 • Infeksjonen er i vinterhalvåret: Denne tiden av året usannsynliggjør virus; ergo sannsynliggjør det bakteriene.
 • Det hvite på øyet er rødt, spesielt på baksiden av det nedre øyelokket.

Er alle disse faktorene til stede vil man ha effekt av antibiotika. Er det blankt det som renner, øyet ikke er gjenklistret, barnet er eldre enn seks år og katarren opptrer på sommeren er det størst sannsynlighet for at det er virus som har skylden og antibiotika vil da ikke ha effekt. Da bør det unngås. Et problem er barnehagene som krever at det iverksettes antibiotika, altså dråper (dagtid) og salve (natt). De vet som oftest ikke hvordan å skille de to tilstandene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Øyekatarr er svært smittsomt

Får man øyekatarr i ene øyet er det som regel bare et tidsspørsmål når det andre får symptomer også. Dersom antibiotika startes behandles derfor alltid begge øynene selv om du foreløpig bare har symptomer fra det ene. Håndvask og eget håndkle er obligatorisk. Ellers er det lett for at bakteriene smitter rundt innen familien via dørhåndtak og håndklær og andre gjenstander og gir ny smitte innen kort tid.Bakteriell konjunktivitt

ØYEKATARR: Se hvordan rødmen ved øyekatarr ikke går helt inn mot regnbuehinnen/øyefargen. Dersom rødmen bare er rundt regnbuehinnen og resten av øyet er hvitt kan det være fare på ferde.


 

Behandling

Dersom katarren er forårsaket av virus og det bare er slim eller gjennomsiktig tårevæske og ikke grønt puss fra øyet er det tilstrekkelig å skylle øynene ( med saltvann eller brystmelk).

Katarrer forårsaket av bakterier (grønt puss, sammenklistret øye/øyne) skal ha antibiotikadråper minst fire ganger daglig og behandlingen skal fortsette helt til man har vært uten symptomer i et helt døgn. Vanligvis betyr dette en behandlingstid på 2-3 dager. Velger du å ikke behandle kan tilstanden vare fra 2 til 5 dager, i enkelte tilfeller inntil 2 uker.

Behandlingen består av Kloramfenikol dråper, 1-2 dråper minst fire ganger daglig. Til kvelden benyttes kloramfenikol salve som virker hele natten gjennom. Siden man ikke får dryppet på natten bruker man salve da. En annen og minst like god måte å behandle dette på er med Fucithalmic dråper, 1 dråpe morgen og kveld. Sistnevnte metode er enklere, men fucithalmicdråpene er seige, nesten som salve, og kan forårsake tåkete syn. Hos de som ikke kjører bil er jo ikke dette like viktig.

Kan barn med øyekatarr gå i barnehagen?

 • Barn med virus-øyekatarr (ikke puss og sammenklistret, men blankt, og ikke rødt på det hvite) kan gå i barnehagen fra første dag.
 • Barn med bakterie-øyekatarr kan gå i barnehagen fra ett døgn (24 timer) etter at de startet med antibiotikaen. Da regnes de som smittefrie. Selv om øyekatarrer ofte er selvbegrensende blir det til at man starter behandling allikevel (dersom det er snakk om bakterie-øyekatarr) fordi barnet ikke kan holdes hjemme fra barnehagen til tilstanden går over av seg selv (i verste fall 2 uker).
 • Barnehageansatte har ingen myndighet til å nekte foreldrene å avlevere barnet i barnehagen dersom det er mistanke om øyekatarr selv om du ikke har latt lege undersøke eller behandle barnet. Blir det diskusjoner om dette kan personalet diskutere med barnets fastlege eller kommunens smittevernoverlege. Personalet får heller være nøye med barnets hygiene og påse at det ikke utveksles gjenstander mellom sykt og friske barn. Dette kan bety at barnet må leke alene med eget oppsyn den dagen, noe som kan være vanskelig å gjennomføre av kapasitetshensyn for barnehagen. Derfor kjører enkelte barnehager en stram linje på dette. Men, skulle det være umulig for en forelder å komme og hente hjem barnet så har forelderen retten på sin side: Dette er en merbelastning barnehagen må ta.

Øyekatarr hos nyfødte

Oppstår øyekatarr rett etter fødselen må man tenke på at klamydia, kanskje gonoré kan være årsaken. Dette er bakterier som kan gi alvorlige øyekatarrer, men det er heldigvis svært sjelden. For at dette skal kunne skje må den fødende kvinnen være smittet med (teste positivt for) klamydia eller gonoré på fødselstidspunktet.

Alvorlig øyekatarr

Også voksne kan få øyekatarr forårsaket av klamydia. Smitten finner gjerne sted under et besøk i tropene. Konsekvensen kan bli blindhet og tilstanden kalles trakom. Trakom er den vanligste årsak til blindhet på verdensbasis. Mistanken oppstår når vanlig behandling ikke hjelper eller om man får opplysninger om at vedkommende har vært i land hvor trakom er vanlig. Det tas prøve fra slim/puss fra øyet som sendes til dyrkning når behandling ikke fører frem. Svaret på dyrkningen vil avsløre om det var klamydia trachomatis i pussprøven.

Komplikasjoner

 • Dersom tilstanden utvikler seg svært raskt, spesielt hos nyfødte, må behandlingen starte umiddelbart. Det kan tyde på at Gonoré er årsaken.
 • Dersom smitten har skjedd i tropisk område hvor trakom er vanlig må man tenke at Klamydia kan være årsaken.
 • Dersom det gjør vondt og ikke "bare" svir lett, eller det er ubehagelig å se mot lyset, vondt å bevege øyet, synet er redusert eller det er rødt helt inn mot regnbuehinnen (øyefargen rundt pupillen) kan det skyldes alvorlige sykdommer på øyet som krever rask behandling. Ved disse tilfellene henvises du til spesialist (øyelege).
 • Dersom standard behandling (Kloramfenikol/Fucithalmic) ikke har hatt effekt innen en drøy uke kan det også være aktuelt med henvisning.

CILIÆRINJEKSJON: Er det rødt bare like i nærheten av regnbuehinnen (øyefargen)? I så fall er det ikke øyekatarr, men kan være hornhinnebetennelse, regnbuehinnebetennelse eller akutt grønn stær.


LES OGSÅ: Hva er årsaken til mine røde øyne?

Forfatter: Pål BranæsLurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon