Perikarditt (hjerteposebetennelse)

Sist endret: 30.06.2014
Vondt i brystet etter en luftveisinfeksjon skal gi legen mistanke om betennelse på hjertet eller posen som omgir hjertet. Akkurat som hjertebetennelse kan hjerteposebetennelse oppstå i kjølvannet av virusinfeksjoner som forkjølelse eller influensa. Tilstanden kjennetegnes av stikkende brystsmerte ved innpust som lindres når man lener seg fremover. Perikarditt skal føre til øyeblikkelig innleggelse på sykehus.

Virus er vanligste årsak til beennelse på hjertet og/eller hjerteposen, men kan også syldes bakterier og da kommer de helst blodveien.


Hva er perikarditt?

Perikarditt betyr betennelse av hjerteposen. Hjertet er omgitt av en pose som beskytter det mot omgivelsene når det utvider seg (fyller seg med blod). Hjerteposen kan bli betent. Nesten alltid skyldes det virus (influensavirus eller noe som kalles coxsachievirus) og derfor finnes ingen behandling, men man må legges inn til overvåkning inntil kroppen har bekjempet viruset så man får fulgt med på at betennelsen ikke griper over på selve hjertet. Betennelse på hjertet kalles myokarditt og kan medføre komplikasjoner i form av hjerterytmeforstyrrelser.

Selv om man selv antar at det er hjerteposebetennelse man har og har kunnskapen om at dette har en god prognose må man ikke se dette an selv om betennelsesdempende medikamenter lindrer smerten. Komplikasjoner kan være myokarditt, som nevnt, samt at hjerteposen blir hard og skrumper inn som følge av betennelsen. Dette kalles panserhjerte, eller konstriktiv perikarditt.

LES OGSÅ: Myokarditt (betennelse på hjertet). Hvordan finner legen ut om det er det jeg har?

Smerten er lik den ved angina og hjerteinfarkt, men trigges av bevegelse (hoste, nyse, ligge), mens hjerteinfarkt og angina trigges av ting som øker hjertearbeidet, slik som fysisk aktivitet eller stress. Ved hjerteposebetennelse lindrer det å sette seg opp og lene seg litt fremover. Dette får selve hjertet til å henge mer fritt i posen og ikke komme nær eller gni mot den.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på angina og hjerteinfarkt, bypass og stenting?

Hvordan finner legene ut om det er perikarditt?

De fleste søker nok legekontakt på grunn av brystsmertene og den berettigede frykten for at noe kan være galt med hjertet. Perikarditt er ingen hyppig forekommende sykdom så legen vil nok ikke umiddelbart tenke tanken, men tar EKG og lytter på hjertet, måler blodtrykket og hører på sykehistorien din. Avhengig av hvilke mistanker legen får kan det tas blodprøver og røntgenbilde, henvisning til ultralyd av hjertet, men forhåpentligvis ender det med en øyeblikkelig innleggelse.

Blodtrykket vil ikke gi noen informasjon, men når legen lytter over hjertet med stetoskopet vil han kunne høre en karakteristisk gnidningslyd. Det er den stive og inflammerte hjerteposen som skraper mot omgivelsene. Et EKG ville blitt tatt uansett, men nå som mistanken på perikarditt er så stor er det ingen tvil om at det vil tas et. EKG-et måler den elektriske impulsvandringen i hjertet og endrer seg på en karakteristisk måte ved perikarditt.


Ekg normalt vs perikarditt

EKG VED PERIKARDITT: En lege ser umiddelbart at det er noe galt ved det øverste EKG-et. Se hvordan segmentet etter den høye, spisse takken er opphøyd i forhold til normalt. Dersom hjerteposebetennelsen medfører at det siver ut væske til hjerteposen i tillegg vil EKG-elektrodene som er festet på pasientens kropp fange opp strømimpulsene dårligere. Alle utslagene blir da mye mindre. Det blir med andre ord ikke så høye takker og bølger som du ser på figurene. Det er et funn som er typisk for væske i hjerteposen, en farlig tilstand om det blir for mye av væsken. Hjertet kan da stanse (hjertetamponade). Ikke alle pasienter får EKG-forandringer. Da får man håpe legen innser sammenhengen mellom pågående eller gjennomgått luftveisinfeksjon og brystsmertene som varierer med bevegelse av hjertet. Eller at han hører en gnidningslyd ved lytting over hjertet.


Lungerøntgen kan være en bidragsyter til å spikre diagnosen dersom hjerteskyggen er forstørret, men det er den bare om det har kommet væske i hjerteposen.Fotolia 54940412 xs

Det er normalt å gå videre med ultralyd av hjertet (ecco cor) i så fall. Utover å bekrefte væske i posen (perikardieeffusjon) er det ikke mye tilleggsinformasjon ved ecco cor.

Blodprøver kan påvise at man er syk av virus, dvs senkningen og antall hvite blodlegemer er forstørret, men en slik blodprøve alene gir på ingen måte noen bekreftelse på at det er perikarditt som er årsaken. Man kan også ta blodprøver for å finne ut hvilke antistoffer kroppen danner mot viruset, for på den måten å vite hvilket virus man har med å gjøre. Det er helt naturlig å også måle hjertemarkører i blodet, såkalte troponiner, for å bekrefte at nivået av disse ikke er forhøyet. Noe som ville betydd at det var hjerteinfarkt som var årsaken til brystsmertene.

LES OGSÅ: Brystsmerter. Er det stress eller infarkt?

Hva er årsakene til perikarditt?

 • Virus (80 % av tilfellene). I løpet av, eller etter sykdommen viruset vanligvis gir kan infeksjonen spre seg til hjerteposen. Enten direkte, eller via blodbanen (blodforgiftning). Først oppstår den vanlige virusinfeksjonen med de symptomene det gir, så plutselig oppstår de respirasjonsavhengige brystsmertene etc.  Influensavirus er en vanlig årsak. Andre virus er Coxsachie (årsak til munnskold, hjernehinebetennelse, diaré, muskelbetennelser), Echovirus (årsak til sykdom i luftveier, mage/tarm, sentralnervesystemet), Varicellavirus (vannkopper), Parotitisvirus (kusma) og Mononukleose (kyssesyken). Brystsmerter ved hoste, innpust og liggende stilling og som lindres ved å sette seg opp og spesielt ved å bøye seg litt fremover, og som oppstår under, eller i kjølvannet av en forkjølelse, influensa, vannkopper, diaré eller kyssesyken skal gi mistanke om perikarditt, eller myokarditt. Man kan godt si perimyokarditt siden tilstanden har en lei tendens til å gripe over på selve hjertet (myokard) og gi myokarditt også. Akkurat etter virusinfeksjoner er derimot prognosen med tanke på dette som regel god.
 • Hjerteinfarkt
 • Bakterieinfeksjoner: Tuberkulose er en mulig årsak (en sykdom på fremmarsj), men vanligere er blodforgiftning (sepsis), dvs spredning av bakterier via blodbanen fra infeksjoner andre steder i kroppen. Bakteriene kan også vandre direkte over fra en lungebetennsle om den betente delen av lungen ligger inntil hjerteposen.
 • Bindevevssykdommer: Reumatisk feber, SLE
 • Kreft
 • Etter hjerteoperasjoner
 • Direkte skade på hjertet (ulykker)
 • Stråling
 • Stoffskiftesykdommer: Lavt stoffskifte (myksødem), nyresvikt (uremi)

LES OGSÅ: Kan jeg ha fått kyssesyken? Er det derfor jeg aldri blir helt bra?

Er perikarditt farlig?

Dersom virus er årsaken er utfallet ofte godt, men man skal være oppmerksom på at om betennelsen griper over på hjertet også kan det oppstå hjerterytmeforstyrrelser. Ofte bare ufarlige ekstraslag, men mer alvorlige rytmeforstyrrelser kan også oppstå (f eks ventrikkeltakykardi eller ventrikkelflimmer) om en med myokarditt (hjertebetennelse) anstrenger seg hardt fysisk.

Kan perikarditt minne om andre sykdommer?

Hjerteinfarkt, lungesekkbetennelse (pleuritt) og lungebetennelse (pneumoni) kan alle gi tilsvarende symptomer og må utelukkes.

Hvordan behandles perikarditt?

Finner man at virus er årsaken får man bare vente ut tilstanden med betennelsesdempende og monitorering på sykehus (påse at hjertet ikke blir betent også). Virusperikarditter går over av seg selv etter noen dager, kanskje noen få uker. Viser blodprøver (dyrkning av blodet) at bakterier er årsaken gir man antibiotika, men det hender man må trekke flytende verk (puss) ut av hjerteposen i tillegg. Ved nyresvikt (uremi) er det behandling av nyresvikten som er løsningen (dialyse).  Ved perikarditter som oppstår i kjølvannet av hjerteinfarkt benyttes betennelsesdempende (indometacin) eller kortison. Strålingsforårsaket perikarditt tilheler av seg selv. Bindevevsutløst perikarditt behandles ved å tilnærme seg grunntilstanden.

LES OGSÅ: Er kortison farlig?


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon