Problemer med å gå ned i vekt? Har du sjekket stoffskiftet? Virker slankepiller og slankemetoder?

Sist endret: 14.05.2011
Det finnes sykdommer og tilstander som kan føre til redusert forbrenning. Lavt stoffskifte er ett eksempel på en vanlig lidelse som fører til overvekt. Aktivitetsnivået, kroppsvekten og forholdet til maten som barn kan ha betydning for hvor lett det blir å slanke seg som voksen. Men, de fleste som ikke lykkes med vektreduksjon er dem som tror de spiser mindre enn de gjør, samtidig som de tror de bruker mer energi enn de i virkeligheten gjør. Virker slankepiller, Fedonprinsippet eller kaloriregning?

Har overvektige lavere kroppstemperatur? Er det derfor de er overvektige?

Svaret er sannsynligvis nei. Man lot en gruppe mennesker, kvinner og menn, svelge små temperaturmålere får å måle kjernetemperaturen. De fant ingen forskjell i kjernetemperaturen mellom normalvektige og overvektige.

Kan jeg ha lavt stoffskifte?

For lavt stoffskifte (hypotyreose) er en sykdom som er relativt vanlig og som kan ha vage symptomer og derfor være vanskelig å oppdage. Mange har nok gått med symptomer nokså lenge før diagnosen stilles. Det er enkelt å finne ut om noen lider av hypotyreose ved hjelp av en blodprøve.

Dersom noen virkelig mener å ha gått riktig fram for å gå ned i vekt, men allikevel ikke har lyktes så bør man vurdere å få stoffskiftet målt hos fastlegen

BLODPRØVE FOR STOFFSKIFTET: Blodprøvene som måler stoffskiftet heter FT4 (fritt T4) og TSH (TyroideaStimulerende Hormon). Dersom stoffskiftet er lavt så er FT4 lav og TSH høy. Dersom stoffskiftet er høyt så er FT4 høyt og TSH lavt.


 

LES OGSÅ: Skulle behandlingen av det lave stoffskiftet startet før? Er skaden skjedd?

Det finnes arvelige årsaker til overvekt

Noen svært, svært få har en medfødt mangel av et hormon som kalles Leptin, men i så fall kommer mangelen til uttrykk allerede i barneårene. Barn med medfødt Leptinmangel er svært sultne hele tiden og fortsetter å være sultne selv etter matinntak. Disse barna blir raskt overvektige. Man skjønner tidlig at noe er unormalt og kontakter lege relativt tidlig. Det er usannsynlig å dra med seg en uoppdaget Leptinmangel inn i voksenlivet og vi sier ikke mer om denne medfødte feilen her. Det finnes også andre former for hormonmangler, men de er svært sjeldne og det finnes for mange av dme dessuten ingen behandling.

Andre igjen kan lide av sjeldne medfødte syndromer hvor overvekt er en del av bildet, men i disse tilfellene fremgår det tidlig også klart at noe er galt, både atferdsmessig og utseendemessig. Vi skal derfor heller ikke si mer om dette her.

Forholdet til mat og aktivitetsnivået som barn kan skille mellom suksess eller fiasko med slankingen

Den som har vært normalvektig som barn har ofte bedre forutsetninger og grunnlag for å kunne bli tynn igjen som voksen, mens de som fikk for lite aktivitetsstimulering, generelt for mye mat eller hvor kanskje mat ble brukt i overdrevet grad som belønningsmetode (kan gi psykisk avhengighet) muligens må jobbe noe mer for å nå målene, men selvfølgelig kan disse også lykkes.

Man kan ikke annet enn forholde seg til det utgangspunktet man har. Det er typisk for oss mennesker å ønske at vi hadde det slik som han eller henne, men det er et dårlig utgangspunkt med tanke på forbedring. Hver og en må ta utgangspunkt i seg selv. Sine forutsetninger får man ikke gjort noe med. Barndommen er over og man må ta utgangspunkt i den psyken og det forbrenningsmaskineriet man har fått. Selv om det kan føles urettferdig at andre har lettere for å holde eller gå ned i vekt enn det en selv har eller har lettere for å ha høy frekvens i daglige gjøremål eller sterk motivasjon for å reise på fotturer, trening eller andre former for aktiviteter som forbrenner.

Tenk langsiktig av strategiske hensyn, fordi det tar måneder til år for kroppen å stabilisere den nye vekten og livsstilen. Husk at du skal ikke gå ned i vekt hele livet, bare inntil du er fornøyd eller har oppnådd en helsemessig sunn vekt. Deretter skal du "bare" holde vekten. Dette er atskillig enklere enn å gå ned i vekt, men allikevel en utfordring inntil hjernen har innstilt seg på den nye livsstilen. Det lurer mange feller underveis.

Naturen vil vi skal gå opp og ikke ned i vekt

Naturen har dessverre, sett med moderne øyne, skapt oss slik at det skal være lett å legge på seg mens det skal være vanskelig å gå ned. Kroppen har en evne til å holde godt på inntatte kalorier og ikke sløse med dem som er helt imponerende. Ingen forbrenningsmotor som mennesket så langt har klart å lage kan sammenlikne seg med menneskekroppen. I tillegg er kroppen utstyrt med sterke kroppslige reaksjoner på sult når den oppstår, hvilket gjør at man skal være veldig bevisst for å unngå å gi etter for alle fristelsene som lurer og som deler av hjernen forsøker å styre deg mot.  

I tidligere tider var disse egenskapene selve nøkkelen til overlevelse i en tid hvor det kunne gå langt mellom måltidene. Men i dag er det sjelden langt til nærmeste måltid så denne egenskapen er bare til bry for mange. De av oss som har blitt overvektige må derfor arbeide bevisst for å holde vekten på et nivå som ikke fører til misnøye eller sykdommer.  Da er det svært viktig å vite at de aller, aller fleste av de overvektige spiser mer enn de tror og er i mindre aktivitet enn de tror.

Vi undervurderer kaloriinntaket og overvurderer kaloriforbruket

Dette skyldes i stor grad at maten inneholder mer kalorier enn man kjenner til eller kunne forestille seg og at man forbruker mye mindre kalorier på aktivitetene enn man trodde eller kunne forestille seg.

En skive brød (40 gram) med et par osteskiver på inneholder over 200 kilokalorier. Man må gå raskt i 30 minutter for å bli kvitt disse kaloriene igjen. Ett hundre gram sjokolade inneholder 550 kilokalorier. Hundre gram går fort unna for mange og man må gå raskt i over en time for å bli kvitt kaloriene. Den som ønsker å gæ ned i vekt bør derfor holde et noenlunde regnskap på hvor mange kalorier som går inn og hvor mange som går ut.

Fire viktige fakta om Lavkarbo

Lavkarbodiettene innebærer at man skal unngå karbohydrater i større eller mindre grad. På den måten unngår man automatisk mye av den kosten som gir mange kalorier uten å mette noe særlig. Ikke bare metter karbohydrater lite, de er også kompakte med tanke på kalorier. I tillegg utvider de magesekken så man orker mer. Det andre aspektet ved lavkarbodietter er at man inntar mer fett og proteiner. Proteinene fører til større og lengre metthet og prinsippet er at man ikke behøver å telle kalorier fordi man med denne metoden skal gå mett før man har fått i seg for mange av dem. Dette kan diskuteres. Mislykkes man med lavkarbo så bør man nok telle på kaloriene i tillegg. Et tredje aspekt er at karbohydrater får kroppen til å frigjøre insulin. Spesielt karbohydrater med såkalt høy glykemisk indeks (lett å spalte ned til druesukker/blodsukker). Og insulin hemmer fettforbrenningen. Unngår man dermed karbohydrater skilles heller ikke insulinet ut og fettforbrenningen blir ikke hemmet. Man kan altså gyve rett løs på fettforbrenningen uten å måtte vente på at kroppen benytter de prioriterte karbohydratene som energikilde først, hvilket kan ta noen timer og hvorpå vi sannsynligvis kan ha inntatt et nytt måltid igjen. Fettet forblir med andre ord lagret. Aspekt nummer fire ved lavkarbodietter må også med i vurderingen. Et forhøyet fettinntak over tid (flere uker) øker kolesterolet og fører til hjerte- og karsykdommer. Den ekstreme formen for lavkarbodiett (mindre enn 30-40 g karbohydrat per døgn) er også uheldig for mennesker med forskjellige lidelser.

LES OGSÅ: Lavkarbodiett. Hva er det og hvem kan gå på det?

Uten å regne på kaloriforbruk og kaloriinntak er det vanskelig å styre slankingen

Det er flere nettsteder som tilbyr kalorikalkulatorer. Dette er effektive hjelpemidler for å lære om hva man forbruker av energi på de forskjellige aktivitetene og hvor mye energi de ulike matvarene faktisk inneholder.

Virker slankepiller?

Stoffskiftetabletter

Andre steder i verden benyttes stoffskiftetabletter i den hensikt å gå ned i vekt. Bruk av slik medisin i for stor dose, eller av personer uten stoffskiftesykdom kan øke forbrenningen utover behovet og man løper en risiko for utmattelse og sykdom. En slik forskrivningspraksis, dvs utlevering av resept på stoffskiftetabletter til mennesker med normalt stoffskifte er uaktuell i Norge. 

Reductil, Alli og Xenical

En periode kunne man få kjøpt reductil, et middel som satte ned matlysten, men middelet er nå midlertidig trukket fra markedet (2010) for å undersøke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Xenical er et fortsatt benyttet middel og reduserer fettoppsugingen fra tarmen. Jo mer fett i kosten, desto mindre fettoppsuging, men desto mer løs og illeluktende blir også avføringen. Noen opplever også lekkasje av avføring siden den fettete avføringen er vanskelig å holde på. Man kan spørre seg om det er fornuftig å ta piller slik at man skal kunne fortsette å spise feil. Xenical må derfor gå hånd i hånd med et vektreduksjonsprogram med gradvis omlegging av kostholdet. Således kan Xenical være en god drahjelp i innkjøringsfasen av en vektreduksjonsprosess hvor det foregår et kontrolloppfølgingsprogram med for eksempel fastlegen.

Slankepillen Alli er det samme som Xenical, bare i lavere dose.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon