Rødming og svetting fører til at man går langt for å unngå oppmerksomhet

Sist endret: 16.01.2011
Rødming og svetting kan være et forbigående tenåringsproblem eller følge oss inn i voksenlivet. Bare vissheten om at det synes for andre forverrer situasjonen og gjør at man reagerer overdrevent på situasjoner eller bemerkninger man egentlig ikke bryr seg om. Det verste er når feil type mennesker finner ut om problemet ens og provoserer vedkommende til å rødme. Svetting er ikke like synlig og avførst og fremst gjennomhåndhilsing. Andre kan tro man er mer engstelig enn man i virkeligheten er, og bare det å vite at de tror dette om en forverrer svettingen. Mekanismen bak begge tilstandene er lik.

Rødming er vanlig

Rødming og svetting er vanlige problemer og det er tabubelagt. De ufrivillige reaksjonene kan styre hvordan en person oppfører seg og hva vedkommende sier. Etter hvert som den som rødmer eller svetter blir klar over at det synes også for andre skal det nesten ingenting til før reaksjonen oppstår. Den minste lille oppmerksomhet er nok. Slik lærer den det gjelder å snakke korte setninger og hvordan man får fokuset over på andre situasjoner i stedet for seg selv.  reservert mot å si fra selv om man burde, eller forlate rom eller diskusjoner dersom situasjonen tilsier at det kan oppstå rødming.

Fotolia 4925029 s

Rødmeren trekker seg fra konfrontasjoner og oppmerksomhet

Enkelte føler seg sterkere når de er rundt en som rødmer og kan få seg til å bemerke rødmingen for således å gjøre den som rødmer enda mer forlegen, og samtidig få seg selv til å virke sterkere. Å angripe en som rødmer er som å sparke en som ligger nede. En rødmer har begrensede muligheter for å ta til motargumenter siden rødmen bare vil forverres. Den kan bli svært uttalt og spre seg nedetter hals og brystkasse. Rødmeren trekker seg heller unna konfrontasjon og oppmerksomhet heller enn å risikere en slik reaksjon. Det tar lang tid før slike reaksjoner forsvinner også.

Hva skjer når man rødmer og svetter unødvendig?

Selve prosessen bak rødmingen er at blodårer i huden utvider seg. Det er egentlig kroppen som gjør seg klar til flukt. Det samme gjelder svettingen. Kroppen gjør seg klar til å kvitte seg med mye varme i forbindelse med en flukt og dette skjer blant annet gjennom svettting. I løpet av en dag kan vi oppleve flere situasjoner som aktiverer disse systemene i mindre grad, men hos en som rødmer og/eller svetter er systemet overømfintlig slik at det synes.Fotolia 21872356 xs Den som rødmer eller svetter kan føle seg handlingslammet av en kropp som kanskje ikke passer til den åpne og selvsikre personligheten som egentlig finnes der inne.

LES OGSÅ: Behandling av rødming og svetting

Forening for den som rødmer

Det finnes en egen forening for den som rødmer: Foreningen Rød. Her kan du også få hjelp til henvisning og mange gode råd.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

  • Slipper å møte
  • Slipper å ta fri fra jobb
  • Kan spørre om alt
  • Billig
  • Skriftlig svar
  • Et godt supplement
  • Grundigere svar

    SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon